Kilpirauhanen – kilpirauhasen sairaudet, kilpirauhastulehdus, kilpirauhasen vajaatoiminta, kilpirauhasen liikatoiminta, Hashimoton tyreoidiitti, jne.

Kilpirauhanen – tämän elimen häiriöt ja sairaudet ovat yksi aikamme laajimmalle levinneistä ja huomaamattomimmista epidemioista. Kuten monissa nykypäivän sairauksissa, kilpirauhasen sairauksien lisääntynyt esiintyvyys liittyy ilmassa, vedessä ja ruoassa esiintyviin epäpuhtauksiin ja toksiinien ylikuormitukseen, sekä epäterveelliseen ravintoon ja stressiin.

Siitä mitä kilpirauhassairaudet aiheuttavat puhutaan varsin vähän ja tuhannet kilpirauhassairauksista kärsivät ihmiset ovat suuren tuntemattoman ympäröiminä. Niin kauan kuin tiedosta on puutetta, sairaudelle on haastavaa tehdä mitään ja hoitaa sitä.

Valitsimme tämän aiheen levittääksemme tietoa siitä mikä kaikki voi aiheuttaa kilpirauhasen häiriöitä ja näiden häiriöiden laajaa leviämistä. Luimme aiheesta useista lähteistä, ja löysimme lähteiden joukosta montakin kiinnostavaa, joista voimme tarjota sinulle kiinnostavaa tietoa. Mikäli olet huolissasi omasta kilpirauhasestasi, tästä artikkelista löydät vastauksia seuraaviin kohtiin ja kysymyksiin:

  1. Kilpirauhasen sijainti ja toiminta
  2. Kilpirauhassairauksien käsitteet ja määritelmät
  3. Millaisia ovat kilpirauhassairauksien yleisimmät oireet?
  4. Kilpirauhassairauksien todelliset syyt
  5. Millaiset emotionaaliset tilanteet aiheuttavat kilpirauhasvaivoja ja kuinka hoitaa niitä?
  6. Miten saada tietää vaivaako sinua jokin kilpirauhassairaus?
  7. Millaisella ruoalla ja ravintolisillä saa tukea kilpirauhasen toimintaan?

Kilpirauhassairauksien laaja mittakaava

Amerikan Kilpirauhasyhdistyksen (ATA) tietojen mukaan maailmassa on noin 200 miljoonaa ihmistä, joilla on ongelmia kilpirauhasen kanssa ja 50% heistä sairautta ei ole diagnosoitu. Yksistään Yhdysvalloissa kilpirauhassairauksia esiintyy epideemisinä määrinä ja erityisen huolestuttavana pidetään diagnosoimattomien tai väärin diagnosoitujen tapauksien määrää.

Yli 20 miljoonaa amerikkalaista kärsii kilpirauhasen sairauksista, jonka lisäksi yli 12 prosentilla Yhdysvaltain kansalaisista kehittyy elämän aikana kilpirauhasesta johtuvia sairauksia. Shokeeraavan tilanteesta tekee se, että liki puolet kaikista naisista ja neljäsosa kaikista miehistä USA:ssa menehtyy kilpirauhasen tulehduksen merkkien kanssa.

Virosta vastaavan kaltaiset tutkimukset ja tilastot valitettavasti puuttuvat. Joitakin vastaavia oletuksia voidaan tehdä Kairi Bregadzen 6.06.2017 julkaiseman www.rahvaalgatus.ee vetoomuksen perusteella ”Tietoisuuden lisääminen kilpirauhassairauksista”, jonka allekirjoitti 619 ihmistä.

Kaikki allekirjoittaneet eivät tietenkään sairasta itse kilpirauhasen kanssa. Toisaalta, toista vastaavaa vetoomusta ei tällä hetkellä ole olemassa niille monille, jotka ovat kärsineet kilpirauhasen sairauksista ja häiriöistä eikä niille, joita uuvuttava sairaus parhaillaan vaivaa. Ilmeisesti myöskin Virossa kilpirauhassairaita lienee melko paljon.

Valitettavasti monet kilpirauhassairaudet jäävät diagnosoimatta. Se on erittäin valitettavaa, sillä mikäli sairautta ei todeta ajoissa ja lääkitystä siihen aloiteta, nousee muiden sairauksien riski, esim. kardiovaskulaariset sairaudet, hedelmällisyysongelmat, masennus, osteoporoosi, hermo- ja muut sairaudet.

Kilpirauhaseen liittyen ja sen elintoiminnoissa voi esiintyä monen tyyppisiä häiriöitä, joille diagnoosiksi voidaan antaa struuma, hypertyreoosi, kilpirauhasen liikatoiminta, hypotyreoosi, kilpirauhasen vajaatoiminta, kilpirauhastulehdus, tyreotoksikoosi, vastasyntyneen tyreotoksikoosi, synnytyksen jälkeinen tyreoidiitti, Basedowin tauti, autoimmuunityreoidiitti nk. Hashimoton tauti, kilpirauhassyöpä, jne.

Yhteenveto: Kilpirauhassairaudet ovat levinneet maailmassa voimakkaasti

Kilpirauhasen sijainti ja toiminta

Kilpirauhanen on suurin sisäeritysrauhanen, joka sijaitsee kaulalla henkitorven ja kurkun edessä sekä vierellä. Nimitys tulee siitä, että kilpirauhanen koostuu kahdesta sakarasta ja niitä yhdistävästä osasta. Kilpirauhasen tehtävä on tuottaa hormoneja, jotka säätelevät elinten aineenvaihdunnan nopeutta, kasvua ja kehitystä. Näitä hormoneja ovat tyroksiini (T4) ja trijodityroniini (T3).

Kilpirauhasen sairauksien käsitteet ja määritelmät

Kilpirauhastulehdus – tyreoidiitti

Kilpirauhasen tulehdus eli tyreoidiitti vahingoittaa kilpirauhasen umpieritykseen käytettäviä rakkuloita ja seurauksena voi olla hormonituotannon puutoksia ja häiriöitä.

Kilpirauhasen vajaatoiminta – hypotyreoosi

Kilpirauhasen vajaatoiminnan tapauksessa kilpirauhanen ei tuota tarpeeksi hormoneja. Kun hormoneja todetaan olevan veressä liian vähän, ollaan tekemisissä mahdollisesti hypotyreoosin eli kilpirauhasen vajaatoiminnan kanssa. Hormonituotannon säätelyä tukee erityinen aivojen osa – hypofyysi, joka tuottaa kilpirauhasta stimuloivaa hormonia (TSH). Juuri tämän hormonin pitoisuudet mitataan ensimmäisenä verestä kun epäillään kilpirauhasen toimintahäiriötä.

95% terveillä ihmisillä veren seerumissa TSH arvo on välillä 0,4-2,5 mIU/L. THS referenssiarvon normiksi on asetettu 04,-4,0 mIU/L.

Kilpirauhasen vajaatoiminnasta viestivät: painonnousu riippumatta syödyistä kaloreista, yskä, korkea kolesterolitaso, pitkittynyt väsymys ja kylmänarkuus, hius- ja iho-ongelmat, naisilla epäsäännöllinen kuukautiskierto.

 

väsymys

Kilpirauhasen liikatoiminta – hypertyreoosi

Mikäli kilpirauhanen tuottaa liian paljon hormoneita, ollaan tekemisissä kilpirauhasen liikatoiminnan, eli hypertyreoosin kanssa.

Kilpirauhasen liikatoimintaan liittyviä oireita on mm. painon putoaminen, kasvanut ruokahalu, hermostuneisuus, herkkä ärtyisyys, tunne kuumuudesta, kasvanut hikoilu, lämpö, kostea iho, haperot, ohuet hiukset, väsymys, uupumus, lihaskrampit, luukivut, suolen toiminnan nopeutuminen (myöskin ripuli on mahdollista), epäsäännölliset kuukautiset.

Esiintyä voi myöskin sydämen rytmihäiriöitä, silmien pullotusta, tyreotoksinen kriisi – voi esiintyä spontaanisti kilpirauhasen liikatoiminnan lisäksi, mikäli kilpirauhasen liikatoiminnasta kärsivälle ihmiselle annetaan jodia tai hypertyreoosilääkitys lopetetaan.

Luonnollisesti mahdollisia ovat myöskin sydämentykytykset, pulssin nousu, korkea kuume, voimakas hikoilu, elinten nestehukka, pelkotilat, levottomuus, oksentaminen, yskiminen sekä lihasherkkyys. Edellä mainitut toimintahäiriöt voivat päättyä joko koomaan mahdolliseen lisämunuaisten vajaatoimintaan liittyen, kuten myöskin verenkierron häiriöihin.

Suurentunut kilpirauhanen – struuma

Struuma on suurentunut kilpirauhanen, eli toisin sanoen – kilpirauhanen on turvonnut. Kilpirauhasen kokoa tutkitaan tunnustelemalla tai ultraäänitutkimusta käyttäen. Viime kädessä on mahdollista mitata kilpirauhasen tarkka koko ja laskea sen tilavuus.

Aikuisella naisella struumaksi laskettavan turvotuksen rajaksi on asetettu 18ml ja miehille 25ml. Naisilla esiintyy kilpirauhasen suurentumaa yleisemmin kuin miehillä. Tunnustellen tai ultraäänitutkimuksen avulla on mahdollista tutkia kilpirauhasen muutoksia, löytää kyhmyjä, kystia yms. Mikäli suurentunut kilpirauhanen sisältää kyhmyjä, silloin kyseessä on kyhmyinen struuma.

Kilpirauhasen autoimmuunitulehdus – Hashimoton tyreoidiitti

Tieteeseen perustuvassa lääketiedeportaalissa inimine.ee kirjoitetaan Hashimoton tyreoidiitista, eli kroonisesta autoimmuuni tyreoidiitista joka on autoimmuuni sairaus, jossa kehon immuunijärjestelmä käsittelee kilpirauhasta kuin vierasta ja siten luo vasta-aineita, jotka vaikuttavat kilpirauhaseen. Sairauden synnyssä genetiikka on oleellisessa roolissa, ja sille on olemassa perinnöllinen altistus. Sitä voi esiintyä kaiken ikäisillä, kuitenkin yleisimmin sitä esiintyy keski-ikäisten naisten keskuudessa.

Kilpirauhasen vasta-aineet mitataan TPO:ta käyttäen. Tyreoidiperoksidaasin vastaiset vasta-aineet (TPO Ak) analyysi on suositeltava kilpirauhassairauksien, erityisesti kilpirauhasen vajaatoiminnan eli hypotyreoosin taustalla olevien syiden selvittämiseksi. Yksi syy hypotyreoosin taustalla on autoimmuunimekanismi ja kilpirauhasen joidenkin komponenttien vastaisten vasta-aineiden olemassaolo. TPO Ak referenssiarvoiksi on asetettu alle < 60 IU/ml. Voimakkaan tulehduksen kohdalla kyseiset arvot voivat olla jopa yli 1000 IU/ml.

Kilpirauhassyöpä eli kilpirauhasen pahanlaatuinen kasvain

Kilpirauhassyöpä, eli kilpirauhasen pahan laatuinen kasvain, on sairaus, jossa kilpirauhasen solut lisääntyvät hallitsemattomasti.

On mahdollista, että myöskin synnytyksen jälkeinen tyreoidiitti voi johtaa hypotyreoosiin. Sitä esiintyy synnytyksen jälkeen 5-9% naisista.

Kilpirauhastulehduksen voivat aiheuttaa bakteerit, virukset, toksiinit, sienet, tai parasiitit.

Naisilla esiintyy kilpirauhastulehdusta huomattavasti yleisemmin kuin miehillä, ja sairastuneet ovat yleensä 30-50 vuotiaita. Miksi kilpirauhasvaivoja esiintyy naisilla enemmän kuin miehillä, ja miksi juuri synnytyksen jälkeen, sitä perinteinen lääketiede ei valitettavasti vielä tiedä. Artikkelissa löydät vihjeitä myöskin näihin syihin. Samoin näiden sairauksien monimutkaiset nimet ja määritelmät on selitetty kilpirauhasvaivojen pohjustamiseksi.

Yhteenveto: Kilpirauhassairauksille annetut erilaiset nimet eriävät sen mukaan millä tavalla kilpirauhanen toimii ja miten se käyttäytyy.

Millaisia ovat kilpirauhassairauksien oireet?

Kilpirauhassairauksien yleisimmät oireet ovat:

  • väsymys
  • unisuus päivisin, myös hyvin nukutun yön jälkeen
  • huimaus
  • unihäiriöt
  • kuumuuden tunne
  • kylmän tunne
  • sydämen tykytykset, ja hidas syke
  • muistin huononeminen
  • keskittymisvaikeudet
  • kuukautishäiriöt
  • hermostolliset häiriöt
  • ruoansulatushäiriöt
  • painonnousu ja -lasku
  • turvonneet silmät (liikatoiminnan tapauksessa)

Monet näistä oireista voivat esiintyä myös muiden sairauksien ja terveyteen liittyvien tilojen yhteydessä, eli pelkästään yllä lueteltujen oireiden esiintyminen ei tarkoita kilpirauhassairauden olemassaoloa.

Yhteenveto: Oireet näyttävät, että kehossa on käynnissä kilpirauhasen tulehdustila, ja se on voinut olla olemassa jopa jo pidemmän aikaa.

Kilpirauhashäiriöiden historiallinen tausta ja todelliset syyt

Kilpirauhassairaudet ovat kohtuullisen uusia vaivoja. Noin 18.-19. vuosisadan vaihteessa, kun teollinen vallankumous pyyhkäisi maailman yli, maailma alkoi muuttua, ja ihmisille aiheutui ongelmia kilpirauhasen kanssa. Siinä missä kilpirauhasen häiriöt olivat aiemmin olleet epätavallisia, struumaa alkoi esiintyä. Struuma johtui jodin ja sinkin puutteesta, tai raskasmetallien, kuten elohopean myrkyllisyydestä.

Vasta perustetut yritykset heittivät myrkyllisiä raskasmetalleja jokiin, ojiin ja järviin päästäkseen niistä eroon ja tehtaat alkoivat laskemaan samantyyppisiä myrkyllisiä kemikaaleja vesistöihin. Ihmiskeho ei ollut koskaan aiemmin kohdannut tällaisia aineita ja kilpirauhanen sai osansa. Myrkyllisten aineiden määrä kasvoi huomattavasti aiemmasta ja struumaa alkoi esiintymään huomattavasti yleisemmin.

 

Teollisuuden-päästöt

1900-luvun saapuessa teollisuus alkoi ryöväämään ravintoaineita viljoista, vihanneksista ja hedelmistä – kaikki tietenkin edistyksen nimissä – ja pakkaamaan ruokaa tinapurkkeihin. Lyijy oli erinomainen raskasmetalli struuman käyntiin pyöräyttämiseksi. Ja oikeiden ravintoaineiden saaminen ruoasta muuttui ihmisille tuplasti haastavammaksi.

Tämä kaikki pisti virussairaudet töihin 20. vuosisadan alussa ja naisilla alkoi ilmenemään kilpirauhaseen liittyviä oireita jotka erosivat struumasta oleellisesti. Nyt monia vuosia myöhemmin, tämä uusi sairaus on saanut nimekseen tyreoidiitti, joka yksinkertaisuudessaan tarkoittaa kilpirauhasen tulehdusta. Nykyään siihen liittyen lisääntyvät Hashimoton tauti ja hypotyroidismi – mutta ne ovat hämmentäviä sairauksia, joita tieteeseen perustuva lääketiede ei vielä perimmiltään tunne.

Yhteenveto: Kilpirauhassairaudet alkoivat leviämään, kiitos teollisuuden ja teollisuusyritysten saastuttamiselle, jonka jälkeen sairauksia alkoi puhkeamaan.

Hypotyreoidismin ja Hashimoton taudin ymmärtäminen

Kilpirauhasella on erittäin tärkeä rooli ihmisen terveydessä. Kilpirauhasen jodin sisältämät hormonit (kaltsitoniini, trijodityroniini, tyroksiini) säätelevät aineenvaihdunnan ja hermojärjestelmän prosesseja sekä sukuelinten ja maitorauhasten kehitystä ja toimintaa. Kilpirauhasen toimintaa säätelevät hypotalamus ja aivolisäke. Kilpirauhanen tuottaa myöskin hermosolujen kasvuaineita.

Kilpirauhanen säätelee aineenvaihduntaa ja sitä kuinka paljon energiaa henkilöllä milläkin hetkellä on. Tämä vaikuttaa kehon kaikkiin soluihin. Kun kilpirauhanen tuottaa lukemattomia hormoneja, se antaa soluille signaalin ottaa glukoosia ja muuttaa se tekemiseen, parantumiseen ja kasvuun tarvittavaksi energiaksi.

Mikäli kilpirauhanen tuottaa hormoneita vain vähän, se antaa soluille signaalin rauhoittua ja jättää aineenvaihdunnan matalammalle tasolle. Se auttaa varmistamaan, että keho toimii yhtenäisellä vauhdilla. Pidemmällä aikavälillä kilpirauhashormonin matala taso aiheuttaa koko kehossa energian puutosta, sillä solut eivät saa latautumiseensa tarvittavaa hormonaalista ohjeistusta, jota ne tarvitsisivat kunnolliseen toimintaan.

Kun kilpirauhanen toimii kunnolla, sen huomaa. Mutta kun kilpirauhanen todella lakkaa toimimasta, voi sairastua todella pahasti.

Hypotyroidismi on nimitys kilpirauhasen hormonien liian matalalle tuottamiselle, kyseessä on lievä alkuvaiheen kilpirauhastulehdus.

Hypotyroidismi ja Hashimoton tyreoidiitti eivät ole sama asia kuin struuma, joka johtuu jodin puutteesta ja myrkyllisten aineiden kasaantumisesta kilpirauhaseen. Seuraavaksi selitetään mitä kehossa todella tapahtuu.

Lääketieteelliset piirit uskovat, että Hashimoton tauti johtuu siitä, että immuunijärjestelmä sekoaa jostakin syystä, alkaa pitää kilpirauhasta tunkeutujana ja keho aloittaa sodan sitä vastaan. Kirjan ”Lääketiedemeedio” kirjoittanut Anthony William väittää, että asia ei ole näin. Keho ei hyökkää itseään vastaan. Immuunijärjestelmämme ei sekoa ja lähde elintemme perään. Tämä on autoimmuunisairauksien perusteeksi esitetty virheellinen teoria.

Huom! Totuus on, että 95% nykyisistä kilpirauhassairauksista, Hashimoton taudista mukaan lukien, on viruksiin liittyviä. Jäljelle jäänyt 5% johtuu säteilystä. Tämän viruksen nimi on Epstein-Barr (EBV), joka sekoittaa kehon koko immuunijärjestelmän.

Mikä on Epstein-Barrin virus?

Vaikka kaksi lääkäriä löysi Epstein-Barrin viruksen (EBV) vuonna 1964, sen vaikutukset alkoivat näkymään jo 1900-luvun alussa – yli puoli vuosisataa aiemmin, eli silloin kun teollisuuslaitokset alkoivat laskemaan saasteitaan vesistöihin ja suihkuttamaan ympäristöön torjunta-aineita ja muita myrkkyjä.

EBV:n alkuperäiset versiot – jotka ovat yhä olemassa, toimivat suhteellisen hitaasti ja voivat olla oireettomia ihmisen koko eliniän. Näissä tapauksissa ne tuottavat vain vähän vahinkoa. Monilla ihmisillä on näitä ei-aggressiivisia EBV:n kantoja.

Epstein-barri-viirus

Valitettavasti vuosikymmenien edetessä, EBV on kehittynyt pidemmälle ja jokainen uusi virus sukupolvi on muuttunut alkuperäistä vaarallisemmaksi. Lääkärit harvoin pitävät EBV:tä syynä kaikkien oireiden syynä, eikä lääkäreillä ole aavistustakaan siitä miten Epstein-Barrin virusta hoidetaan vaikka se potilaalla todettaisiinkin.

Epstein-Barrin viruksella on neljä vaihetta. Pitkän itämisajan jälkeen – normaalisti maksassa – virus liikkuu kilpirauhaseen ja kulkee sen kudoksien sisään. Ajan kanssa virus heikentää kilpirauhasta, muuttaen sen hormonituotantoa vähemmän tehokkaaksi, vaikka keho tarvitsisi juuri näitä hormoneja.

Kun aikaa kuluu enemmän, EBV aiheuttaa pitkällä aikavälillä kilpirauhasessa tulehdusta, jonka vuoksi kilpirauhasen vajaatoiminta muuttuu autoimmuunisairaudeksi, Hashimoton tyreoidiksi. Tämä ei merkitse, että keho hyökkäisi itseään vastaan, vaan keho näkee tosissaan vaivaa suojatessaan kehoasi kun kyseessä ovat tosiasiassa EBV viruksen ja muiden patologisten mikro-organismien tuottamat toksiinit.

Epstein-Barrin virus aktivoituu usein juurikin raskaiden ja stressin täyteisten kausien aikana monen onnettomuuden tai trauman jälkeen tai läheisen sairauden tai kuoleman sekä sydänsurujen yhteydessä, pitkien ja raskaiden kokeiden aikaan, jne. EBV käynnistyy siis usein silloin kun keho käy läpi hormonaalisia muutoksia – esim. puberteetti, raskaus, tai menopaussi. Naisille tavallisin skenaario on synnytys.

Sen jälkeen nainen voi tuntea monen tyyppisiä oireita, kuten poikkeuksellista väsymystä, kipuja, vaivoja kuin myöskin masennusta. Tässä tapauksessa EBV ei käytä hyväkseen sinun heikkouttasi, vaan sille hormonit ja stressihormonit ovat voimakas ravinnon lähde – niiden voimakas esiintyminen toimii sille käynnistäjänä.

EBV saa ravintoa myöskin raskasmetalleista. Se tapaa jättää jäänteitä maksaan ja pernaan, puhdistuselimiin, sillä niistä usein löytyy toksiinien jäämiä, kuten elohopeaa, lyijyä, dioksideja ja muita toksiineja. Virus lisääntyy nopeasti näiden toksiinien läsnäollessa. Epstein-Barrin viruksen neljästä vaiheesta saat lukea tarkemmin tästä – Mikä on Epstein-Barrin virus?

Yhteenveto: Epstein-Barrin viruksen herättävät stressihormonit ja toksiinien suuri määrä.

Miten kilpirauhassairauksia lääkitään nykyään?

Meitä on kohdannut uusi kilpirauhassairauksien aalto, kymmenet miljoonat ihmiset, lähinnä naiset, eivät aavista että heillä olisi kilpirauhassairaus, ennen kuin heidän elämänlaatunsa laskee sen vuoksi. Potilaat, joilla todetaan kilpirauhassairaus saavat synteettisiä tai eläinten kilpirauhasista valmistettuja lääkkeitä, jotka kadottavat oireet. Mikäli ne eivät auta, tarjotaan lääkkeeksi radioaktiivista jodia, joka voi vahingoittaa kilpirauhasta vieläkin enemmän.

Tabletteina kilpirauhassairauksiin käytetään myös antibiootteja, alkavan tulehduksen tapauksessa käytetään tulehduksen vastaisia aineita (esim. ibuprofeiini), glykokortikoidihormoneja (prednisoloni) ja kilpirauhashormoneja sisältäviä valmisteita.

Krooninen autoimmuunitulehdus kilpirauhasen vajaatoiminnan tapauksessa lääkitään kilpirauhashormoneilla. Solmujen tapauksissa kilpirauhaseen annetaan glykokortikoidihormoneja (prednisoloni) tai suoritetaan leikkaus.

Anthony William kirjoittaa kirjassaan, että yksi suurimmista virheistä on potilaiden käsitys siitä, että kilpirauhaslääkkeet olisivat jotenkin sairauden aiheuttajia. Todellisuudessa lääkkeet ovat lieviä steroideja, jotka hidastavat immuunijärjestelmän reaktioita sairauden oireiden suhteen ja lieventävät niitä, mutta eivät paranna sairautta eivätkä hävitä sairauden syytä.

Steroidiyhdisteet ovat käytännössä tiivistettyjä hormoneita, jotka hidastavat ja tukahduttavat tulehduksen ja immuunijärjestelmän. Kilpirauhasessa hormonitiiviste toimii immunosuppressanttina, hidastaen kehon mahdollisuutta reagoida hädässä olevaan kilpirauhaseen.

Huom! Kirjassa ”Lääketiedemeedio” on esitelty ruokavalio ja siihen sopivat lisäravinteet, jotka auttavat vapautumaan viruksesta, ja teoksessa annetaan suosituksia miten saadaan vahingoittunut kilpirauhanen parannettua sekä miten suojata ja vahvistaa sitä. Kirjailija antaa luottamusta siihen, että kontrolli omasta terveydestä on mahdollista ottaa takaisin omiin käsiin.

Yhteenveto: Nykyaikaiset kilpirauhaslääkkeet ovat steroidisia yhdisteitä, jotka ovat käytännössä hormonitiivisteitä. Ne tukahduttavat tulehduksen ja hidastavat immuunijärjestelmää.

Kilpirauhassairauksien emotionaalinen perusta

Sen lisäksi, että kilpirauhassairauksia aiheuttaa virus (virukset), toksiinit ja epäterveellinen ravinto on samalla hyvä kiinnittää huomiota piilevään stressiin, joka voi olla saanut alkunsa esivanhempiesi peloista.

Evette Rose:n kirjasta ”Metafyysinen anatomia – sinun kehosi puhuu, kuuletko?” voi löytää vastauksia miten pelot, stressi, ja alitajuiset huolet voivat aiheuttaa kilpirauhasen sairauksia.

Kilpirauhasvaivojesi taustalla voi esimerkiksi olla pitkäaikainen ja syvä pelko siitä että sinua ei kuulla tai kohdellaan huonosti, ja sen vuoksi esität omia näkemyksiäsi nopeasti ja kärkkäästi. Sinua voi pelottaa, ettei sinulla ole tarpeeksi aikaa sitä varten mitä sinulla on kerrottavana ja sinulla on taipumusta käyttää energiaa tarinaasi, ja olet varma, että sinua käytetään hyväksi. Samoin sinulla voi myöskin olla syvää alitajuista pelkoa sanallisista hyökkäyksistä, mikäli vastapuoli ei tuekaan ajatuksiasi ja ideoitasi.

Tunnet, että sinua vastaan hyökkäävät juuri ne, joiden tulisi kuulla, ymmärtää ja suojella sinua. Tässä tapauksessa tunnet, että oma reviirisi on jatkuvasti hyökkäyksen alaisena ja sinua kohdellaan jatkuvasti huonosti, kun sinun tulisi kokea olosi turvalliseksi ja suojatuksi. Tämä jättää sinulle tunteen, ettei missään ole turvallista olla.

Sinua voi myöskin pelottaa, ettet saa omaa oikeutettua osaasi rakkaudesta ja huomiosta. Se saa sinut puhumaan alitajuisesti aggressiivisesti tai jopa väkisin hakea läheisiltäsi rakkautta ja huomiota, jota ansaitset.

Aggressiivisuus on yhtä suurta kuin halusi tulla kunnioitetuksi, kuulluksi ja tuntea olosi turvalliseksi.

Pelot ovat peräisin lapsuudesta, jos sinulle ei ole annettu tarpeeksi tukea, huomiota, läsnäoloa, ja kuuntelua, jonka vuoksi olet kokenut vajavaisuuden ja arvottomuuden tunteita. Voit tuntea, ettet ole kenellekään tärkeä. Siitä puolestaan on syntynyt tunne, ettet ole minkään arvoinen tai rakastettu, eikä sinun näkemyksesi ole arvokas. Sinun täytyy jatkuvasti todistella omaa olemassaoloasi.

Toisissa tilanteissa tämä voi esiintyä nöyryytenä ja ahdistuksena, onnistutko peittämään olosi.
Tunnet olevasi syyllinen ja syytetty vioista ja virheistä, joita perhe-elämässä on ollut. Tunnet, että sinun tulisi korjata omaa kasvatustasi ja tavoitteitasi ennen kuin voit tehdä päätöksiä. Tahdot olla varma, että aikeesi ymmärretään, jotta voit välttää syyllistämisen ja hyökkäykset.

Kohdallesi osuu usein draamaa ja voit löytää itsesi olotilasta, jossa olet usein haavoittuvainen hyökkäysten edessä. Nielet kaikki sanat, jotka tahtoisit sanoa ääneen, kun et jaksa enää vastata takaisin ja kuulet kaiken vääristyneesti (syyllistävänä) vihaisena ja räjähtävänä. Ne räjähdykset voivat perustua pitkäaikaisiin kokemuksiin itsestä ja omista puutteista. Nämä patoumat vahingoittavat kilpirauhasta.

Miksi välttelet oman totuutesi muille kertomista? Mitä totuuden kertomisesta voi seurata? Mitä sellaista menneisyydessä on tapahtunut, että kartat itsesi ilmaisua nyt? Oliko vanhemmillasi/esivanhemmillasi samoja pelkoja?

kilpirauhasen-viestintäongelma

 

Mikä estää sinua pysymästä rauhallisena sanallisen hyökkäyksen tapauksessa ja vastaamasta rauhalla ja rakkaudella?

Mitä suurempia kilpirauhasongelmasi ovat, sitä enemmän olet tuntenut lapsena olosi uhatuksi ja turvattomaksi. Pelot vaivat myös olla olematta omiasi, vaan vanhempiesi pelkoja,. jotka olet alitajuisesti saanut heiltä.

Ajattele ajassa taaksepäin, millainen oli äitisi tai isäsi suhde omiin vanhempiinsa, eli sinun isovanhempiisi? Näitkö miten vanhempasi tulivat toimeen omine vanhempiensa, sukulaistensa, ystäviensä ja työkavereidensa kanssa? Oliko keskustelu rentoa, harmonista ja tukevaa vai puoliensa pitämistä jatkuvan tulituksen alla, syyllistämistä ja pakenemista? Kyse on traumoista, jotka liittyvät suuriin pelkoihin ja täyttymättömyyden tunteisiin. Ne voivat johtua rakkauden, ruoan, huomion tai turvallisuuden tunteen puutteista.

Saatat huomata, että omat lapsesi puhuvat aggressiivisesti kärsiessään samasta pelosta etteivät he tule kuulluiksi, ettei heille ole aikaa, että heitä ei huomioida, rakasteta tai etteivät he ole tärkeitä.

Yhteenveto: Pelko, etten ole tärkeä ja minua ei kuulla aiheuttaa stressiä niin lisämunuaisissa kuin kilpirauhasessakin.

Miten muuttaa pelkoja?

Vahvistukset, nk. affirmaatiot voivat olla avuksi. Vahvistukset sopivat niin varhaisten kuin syvempien käyttäytymismallien muuttamiseen. Se ei tarkoita, että lasta pidettäisiin kaikin tavoin mahtavana ja asetettaisiin hänelle epärealistisia tavoitteita. Vahvistukset auttavat meitä avaamaan ja ymmärtämään tunnetta, jonka mukaan olisimme avuttomia uhreja, joilla ei olisi lainkaan toivoa. Ne auttavat meitä muuttumaan voimakkaasti sisältäpäin, sekä ottamaan rauhallisemmin ja toimimaan rakastavammin niin itseämme kuin muitakin kohtaan.

Tietoiset vahvistukset auttavat meitä kääntämään ajattelumme ympäri, ne ohjaavat energian uuteen suuntaan. Sen sijaan että säilytettäisiin asenne ”Minä tunnen ettei minua rakasteta”, voimme kääntää sen toisinpäin ja luoda asenteen ”Olen rakkauden ympäröimä, ja tarvitsen sitä” ja sanoa sitä niin kauan, että energia alkaa kiinnittymään ja syrjäyttämään pelon hallitseman ajatusmallin.

Vahvistukset auttavat meitä tuntemaan ja näkemään ratkaisuja ja uusia mahdollisuuksia. Löydä itsellesi kaikken toimivin vahvistus lause ja toista sitä kunnes tunnet, että se on todella kulkenut kehosi läpi.

Esimerkkejä vahvistuslauseista kilpirauhaselle:

  1. Minua kuullaan ja ymmärretään täydellisesti.
  2. Minua kuunnellaan.
  3. Läheisilläni on aina aikaa kuunnella minua ja he haluavat ymmärtää minua, arvostaa minua, sekä rakastaa ja tukea minua.
  4. Minulla on yllin kyllin aikaa selittää oma näkemykseni ymmärrettävästi.
  5. Tunnen oloni ajatuksiani esittäessäni turvalliseksi, että näkemyksiäni kuunnellaan ja näkemyksiäni arvostetaan. Minua tuetaan täysin.
  6. Olen lähellä ihmisiä jotka haluavat olla lähelläni, sekä aina kuunnella, ymmärtää ja tukea minua.
  7. Olen arvokas ja minulla on muille paljon annettavaa.
  8. Olen tärkeä.
  9. Jne.

Yhteenveto: Positiiviset ja tukea antavat vahvistuslauseet rauhoittavat mieltä ja uudelleenohjelmoivat pelon taustalla olevat huolen aiheuttajat.

Miten kilpirauhassairauksien diagnosointi tapahtuu?

Mikäli epäilette, että teillä on kilpirauhasongelma tai -sairaus, mikäli ette ole varma, pyytäkää lääkäriänne tekemään verikokeet kilpirauhashormonien tason määrittämiseksi. Pyydä mittaukset TSH:sta, vapaasta T€:stä, vapaasta T3:sta, ja kilpirauhasen vasta-aine TPO:sta. Epäilyksen tapauksessa on erittäin tärkeää mennä tutkittavaksi, sillä kilpirauhassairauden lääkitsemättä jättäminen voi johtaa hengenvaaraan. Hormonien vajaa- tai liikatuotanto voi aiheuttaa vakavia sydänongelmia.

Kilpirauhasen-testi

 

Lääkärit voisivat lisätä kilpirauhastutkimukset TPO, T3, T4, THS TG osaksi rutiiniterveystarkastuksia, sairauksien varhaiseksi diagnosoinniksi ja tarvittavan lääkityksen aloittamisen mahdollistamiseksi. Myöskin ravitsemusterapeuttien ja -neuvojine kanssa tulisi tehdä enemmän yhteistyötä, sillä kilpirauhassairauksien tapauksessa ruokavalion tarkkailu on tärkeässä asemassa.

Huomiota pitäisi kiinnittää itse myös siihen, että vaikka kaikki kilpirauhastutkimusten tuloksesi normaalin rajoissa, teillä voi siitä huolimatta olla ongelmia. Useat ihmiset, enimmäkseen naiset, tuntevat voimakkaita virusperäisen hypotyroidismin oireita huolimatta normaaleista tutkimustuloksista. On mahdollista, että kuluu vuosia kilpirauhassairauden kanssa, ennen kuin tilanne päätyy pisteeseen jossa laboratoriotulokset vahvistavat sairauden. Lisäksi suurimmassa osassa laboratorioista normaaliarvojen rajat ovat liian laajat, ja siksi on mahdollista että sairaudet livahtavat seulan läpi diagnosoimatta.

Millaisilla ruoilla ja ravintolisillä kilpirauhasta tilisi hoitaa?

Tämä osio esittelee ruokia, lääkekasveja, ja ravintolisiä jotka parantavat vahingoittunutta kilpirauhasta, tukevat kaikkia sen kanssatoimijoita immuunijärjestelmässänne (lisämunuaiset, aivolisäke, yskä…) – ja vähentävät viruskuormitusta, erityisesti kilpirauhasessa. Kilpirauhasen terveyttä edistävät suurena apuna myöskin ristikukkaiset vihannekset, kuten kukkakaali, lehtikaali, parsakaali, keräkaali, ja rehuydinkaali.

kilpirauhankaali

 

Kaikkein parhaiten kilpirauhassairauksia parantavat: 

  • Atlantin punainen merilevä (Palmaria palmata, englanniksi dulse)
  • Metsämustikat – auttavat palauttamaan keskushermostoa ja puhdistavat EBV toksiinit maksasta
  • Idut – sisältävät paljon sinkkiä ja seleeniä, tukevat immuunijärjestelmää EBV:tä vastaan.
  • Selleri – vahvistaa vatsan suolahappoa ja sisältää keskushermoston tarvitsemia mineraalisuoloja
  • Persilja – madaltaa korkeita kupari- ja alumiinitasoja jotka ruokkivat EBV:tä
  • Valkosipuli – viruksien ja bakteerien vastainen, suojaa EBVtä vastaan
  • Hampunsiemenet
  • Kookosöljy – virusten ja tulehdusten vastainen
  • Parapähkinät
  • Vadelmat – sisältää runsaasti antioksidantteja, jotka vähentää vapaita radikaaleja verestä ja elimistä

kilpirauhasen-mustikoita

Nämä parantavat ruoat voivat hävittää viruksia, tarjota ravintoaineita, parantaa kilpirauhaskudosta, vähentää solmujen syntymistä, puhdistaa kehosta myrkyllisiä raskasmetalleja, ja viruksen jäämiä, sekä edistää kilpirauhashormonien tuotantoa.

Millaiset ravintolisät tukevat kilpirauhasen parantumista?

HÄVITÄ VIRUS JA PUHDISTA ELIMET TOKSIINEISTA

Sinkki – Tuhoaa EB viruksia, vahvistaa kilpirauhasta ja auttaa suojaamaan endokriini järjestelmää
Lakritsan juuri – Tuhoaa EB viruksia kilpirauhasesta ja tukee lisämunuaisten toimintaa
Punainen apila – puhdistaa maksaa, lymfaattista järjestelmää ja pernaa EBV neurotoksiineista
Punainen merilevä nk. Dulse – voimakas viruksia vastaan, poistaa raskasmetallit kuten elohopean kehosta ja vähentää viruskuormitusta
Bioaktiivinen C-vitamiini – vahvistaa immuunipuolustusjärjestelmää ja puhdistaa EBV toksiinit pois maksasta

TUE PUHDISTUSELIMIÄ PUHDISTUKSEN AIKANA
MAKSA JA PERNA

Kun kehoa puhdistetaan EBV:n tuottamista toksiineista ja raskasmetalleista, on tarpeellista myös tukea tämän puhdistuksen suorittavia elimiä – maksaa ja pernaa. Maksa ja perna voivat olla viruksen väsyttämiä ja täynnä toksiineita, jolloin ne eivät välttämättä jaksa poistaa kaikkia myrkyllisiä aineita. Voikukka on voimakas maksan ja pernan tukija, erityisesti voikukan juuri ja Marianohdake. (Marianohdakkeen siemenjauho Milk Thistle), Molemmat kasvit auttavat tehokkaasti myrkyllisten aineiden poistossa ja kasvattavat maksan ja pernan vastustus voimia, lisäksi ne tukevat sapen muodostumista ja ravitsevat soluja lukemattomilla määrillä sisältämiään ravintoaineita. Lopputuloksena on voimakkaampi immuunijärjestelmä ja enemmän energiaa.

 

 

TUE HERMOSTOASI JA LISÄMUNUAISIASI

Ashwagandha (talvikirsikka) – tukee kilpirauhasta ja lisämunuaisia, auttaa tasapainottamaan endokriinijärjestelmää.

B-kompleksi – Rauhoittavat hermojärjestelmää, tukevat aivojen toimintaa ja ovat endokrinojärjestelmälle oleellisia vitamiineja.

RAVITSE KILPIRAUHASTA JA SEN HORMONEJA

TARVITTAVIA MINERAALEJA

L-tyrosiini – (aminohappo) auttaa kasvattamaan kilpirauhashormonien tuotantoa
Kromi – auttaa tasapainottamaan endokriinijärjestelmää
Mangaani – olennainen kilpirauhashormoni T3:n tuotannossa
Seleeni – stimuloi kilpirauhashormoni T4:n tuotantoa
Thyroid Support – sisältää L-tyrosiinia, kromia, seleeniä, mangaania ja levästä saatavaa olevaa kasviperäistä jodia
Magnesium – auttaa tasapainottamaan kilpirauhashormoni T3 arvoja
Vitamiini D3 – auttaa immuunijärjestelmää ja sen reaktioiden tasapainottamista

Jokaisesta osiosta on suositeltavaa käyttää vähintään yhtä tuotetta, jotta elimet saavat optimaalista tukea kilpirauhassairaudesta toipumiseen. Ravintolisiä otetaan kuureina, jotka kestävät kahdesta viikosta puoleentoista kuukauteen. Joillekin sopii pidempikin kuuri. Sitten pidetään tauko, jonka jälkeen kuuri aloitetaan jälleen, jne. Yhtenäistä suositusta aiheesta ei ole. Kaikki riippuu terveydentilasta. Tärkeintä on kuunnella omaa kehoa. Mikäli olo paranee, tästä on siis apua. Välillä ennen paranemista tilanne huononee, erityisesti puhdistuksen aikana kun toksiinit lähtevät liikkeelle.

A. William mainitsee kirjassaan, että oikein syömällä ja elämäntyyliä tarkkailemalla kestää sairauden haasteellinen vaihe kolmesta kuukaudesta kahteen vuoteen. Tuoreruokaan perustuva puhdistusohjelma kestää yhden kuukauden, josta voi lukea tarkemmin hänen kirjastaan ”Lääketiedemeedio”. Kirjasta on myöskin luettavissa millaisia ruokia kannattaa välttää ja mitä ruokavalioon kannattaa lisätä.

Yhteenveto: Tue kilpirauhasesi toimintaa osiossa mainittujen keinojen avulla!

  1. Hävitä virus kasviperäisiä tuotteita, vitamiineja ja mineraaleja nauttimalla
  2. Puhdista elimet viruksesta, viruksen aiheuttamista toksiineista ja raskasmetalleista
  3. Tue hermostoasi ja lisämunuaisiasi lievittämällä stressiä ja auttamalla hermojärjestelmän palautumista
  4. Juo riittävästi vettä huuhdellaksesi myrkylliset yhdisteet ulos kehostasi
  5. Syö riittävästi tuoreruokaa, jotta solusi saavat ravintoaineita
  6. Anna keholle liikuntaa kohtuullisella kuormituksella, joka avaa jumeja ja poistaa kehosta toksiineja
  7. Anna kehollesi tarpeeksi lepoa!
  8. Rakasta itseäsi! 🙂

HUOM! Artikkelissa esitetty tieto on ainoastaan suuntaa antava suositus, eikä sitä ole tarkoitettu ammattimaisen lääketieteellisen neuvonnan korvaamiseen. Ravintolisiä suositellaan käytettäväksi vain käyttäjän omalla vastuulla. Raskauden, imetyksen ja lääkityksen aikana kysy lääkärisi mielipidettä.

 

Lähteet:
A.William “Meditsiinimeedium”
E. Rose “Metaphysical anatomy- your body is talking, are you listening?”
D.Shapiro “Sinu keha räägib sinuga – mõtete ja tunnete mõju tervisele”
http://www.lifeworkswellnesscenter.com/thyroid-disease-treatment/thyroid-disease-why-this-epidemic.html
https://www.thyroid.org/world-thyroid-day-2017/
https://et.wikipedia.org/wiki/Kilpn%C3%A4%C3%A4re

Oliko tästä julkaisusta apua?

×

Ostoskori