Opi lisää C-vitamiinista!

C-vitamiini on epäilemättä kaikille tuttu vitamiini, mutta tiedämmekö sittenkään, kuinka tärkeä vitamiini se todella on? Minkälaista elintärkeää roolia se elimistössämme hoitaa?

C-vitamiini osallistuu tuhanteen prosessiin kofaktorina ja suojaa soluja vahingoilta

C-vitamiini eli askorbiinihappo on vesiliukoinen vitamiini, joka on äärimmäisen tärkeä kofaktori. C-vitamiinia tarvitaan muiden vitamiinien ja bioaktiivisten aineiden tehokkaaseen toimintaan. Vastavuoroisesti, muut vitamiinit parantavat C-vitamiinin toimintaa. Ilman C-vitamiinia elin on vaikeuksissa ja useiden tärkeiden aineiden kuljetus oleellisiin elimiin häiriintyy. C-vitamiini toimii myöskin antioksidanttina. C-vitamiini on voimakas säilöntäaine, joka taistelee vapaita radikaaleja vastaan ja huolehtii solujen kunnosta. Nykyisenä stressin täyteisenä aikakautena, meidän tulisi etsiä mahdollisuuksia pitää kiinni C-vitamiinin saannistamme, jotta se suojaisi miljardeja solujamme.

C-vitamiini osallistuu kollageenin muodostamiseen, joka ylläpitää kehoa

Kahden edellisen oleellisen tehtävän lisäksi C-vitamiini on tarpeellinen myöskin sidekudoksen, ihon, jänteiden sekä ruston muodostamiseksi sekä niiden terveyden parantamiseksi, sillä se on kollageenisynteesissä erittäin keskeisessä roolissa. Kollageeni on ihomme ja sidekudoksemme merkityksellisin valkuaisaine, joka auttaa ylläpitämään ihon ja verisuonten elastisuutta ja vastustuskykyä. Kollageeni toimii ihossa kuten “liima”, vuoraten sisäelinten, ihon ja verisuonten seinämät ja huolehtien etteivät ne vuoda. Kollageenia on sileässä lihaskudoksessa, verisuonissa, ruoansulatuskanavassa, sydämessä, sappi- ja virtsarakossa, munuaisissa sekä hiuksissa ja kynsissä. C-vitamiinin puutoksesta voi aiheutua keripukki, joka päättyy hampaiden lähtöön ja sisäiseen verenvuotoon. Aikanaan kyseinen sairaus oli suuri ongelma merimiehille, jotka viettivät merillä pitkiä aikoja kerrallaan eläen jatkuvan C-vitamiinin puutostilan alaisina. Merimiehiltä puuttui tieto ja mahdollisuus tuoreiden hedelmien ja marjojen mukana kuljettamiseksi. Lopulta huomattiin, että sitruuna ja muut tuoreet hedelmät auttoivat keripukista eroon pääsyssä. Tänä päivänä parodontoosista kärsittäessä, (hampaita ympäröivät kudokset ovat jatkuvassa tulehdustilassa) kannattaa nostaa C-vitamiinin annostusta. Ensimmäisiä merkkejä C-vitamiinin puutoksesta ovat myös herkästi syntyvät mustelmat, joita muodostuu mm. verisuonten läpäisevyyden lisääntyessä. 

Taistelee vilustumista ja flunssaa vastaan sekä kukistaa viruksia

Ylempänä mainittujen lisäksi, C-vitamiini on tärkeä osatekijä myöskin immuunipuolustuksen vahvistamisessa. Tarkemmin kuvattuna, C-vitamiini lisää immuunijärjestelmän suojasolujen T- ja B-lymfosyyttien luomista, jolloin elimistölle on helpompaa taistella vilustumisia, flunssia, viruksia ja infektioita vastaan. Samoin C-vitamiini estää veren valkosoluja tuhoutumasta. C-vitamiini kuljettaa rasvahappoja mitokondrioihin solujen energian tuotantolaitoksiin, jolla on väsyneisyyttä vähentävä vaikutus. Energiaa kuitenkin tuotetaan kehossa rasvoista ja hiilihydraateista.

Sulattaa ja muuntaa kolesterolia sekä lievittää masennusta

Samoin C-vitamiini auttaa muuntamaan liiallisen kolesterolin sappisuoloiksi. Se vähentää kolesterolin kiinnittymistä verisuonten seinämiin toimien siten huonoa kolesterolia alentavana aineena ja samalla vaikuttaen sydänsairauksiin ehkäisevästi. Lisäksi C-vitamiinilla on hyödyllinen verta ohentava vaikutus. Stressitilassa C-vitamiini osallistuu noradrenaliinisynteesiin lisämunuaisissa, lievittäen masentuneisuutta. Veren noradrenaliini pitoisuuksien noustessa nousee C-vitamiinin avustamana myöskin veressä olevan dopamiinin määrä, sillä molemmat, sekä noradrenaliini että dopamiini ovat monoamideja. Dopamiinisynteesin puute aiheuttaa Parkinsonin tautia sekä skitsofreniaa. Raudanpuutosanemian tapauksessa kannattaa tietää, että C-vitamiini on erittäin tarpeellinen raudanimeytymisprosessissa ohutsuolessa.

Monet saattavat kärsiä C-vitamiinin puutoksesta

C-vitamiinin tarve on suurimmillaan stressin ja sairastumisten aikana, alkoholin nauttimisen jälkeen, tupakoitsijoilla, antibioottikuurien, parasetamolin tai aspiriinin käytön yhteydessä ja niiden jälkeen, naissukupuolihormoneja käyttäessä, raskauden aikana sekä allergialääkkeitä käytettäessä (antihistamiinit). Ruoasta saatavan C-vitamiinin imeytymistä häiritsevät muiden muassa tupakointi, alkoholi, sokeri, antibiootit, aspiriini, kortisoni, ehkäisyvalmisteet, dysbakterioosi, reuma, sekä muut krooniset sairaudet, stressi sekä pitkäaikainen kylmässä oleilu.

C-vitamiinin puutoksesta voi aiheutua keripukkia

Keripukki on pitkäaikaisesta askorbiinihapon, eli C-vitamiinin puutoksesta johtuva sairaus, joka alkaa väsyneisyydellä, ruokahalun laskulla, apatialla sekä ienten verenvuodolla, liikkumiseen liittyvillä kivuilla sekä verisuonten hauraudella, josta aiheutuvat ihonalaiset verenvuodot (tilan pahentuessa myöskin sisäisen verenvuodon riski on olemassa).

C-vitamiini voimakkaana antioksidanttina

Ohjelmassa ”Trust me I’m a Doctor” testattiin antioksidanttien käyttäytymistä veressä. Lopputuloksena: ihmisen nauttiessa paljon antioksidantteja, veren antioksidanttipitoisuus nousee tunnin sisällä. Neljän tunnin kuluttua tapahtuu päinvastainen vaikutus, jossa veren antioksidanttipitoisuus oli laskenut dramaattisesti ja 24 tunnissa pitoisuus tasaantui. Antioksidantteja tulee nauttia kohtuullisina määrinä ja suositeltavasti bioaktiivisessa muodossa. Mikäli käytät antioksidantteja sairauden aikana, käytä niitä pienemmässä annostuksessa useampaan otteeseen. Esimerkiksi yksi kapseli 2-3 tunnin välein. Tästä voit lukea vielä lisää (1)

Antioksüdandid

C-vitamiinin lähteet

Koska myytävien hedelmien laadussa on suurta vaihtelua, on löydettävä muita mahdollisuuksia luonnollisen C-vitamiinin riittävään saamiseen. Erityisen hyviä C-vitamiinin lähteitä ovat muiden muassa ruusunmarjat, tyrni, mustaherukat, nuoret kuusenkerkät, raikkaat metsämarjat sekä erityisesti sitrushedelmät. Näitä on mahdollista pakastaa talven varalle, sillä tällä tavoin säilöttynä niiden vitamiinikato on kaikkein pienimmillään.

c-vitamiin-kibuvits

Eksoottisista marjoista C-vitamiini pitoisimpia ovat inkamarjat, camu camut, sekä Acerola kirsikka, jota pidetään maailman kaikkein C-vitamiinipitoisimpana marjana. C-vitamiini tuhoutuu herkästi korkeissa lämpötiloissa, hapettuessaan, sekä valolle altistuessaan. Tämän vuoksi hedelmiä tai vihanneksia tai tuorepuristettuja mehuja ei kannata säilyttää jääkaapissa kahta tai kolmea päivää kauempaa. Esimerkki: tuoreessa omenassa on 8-10mg C-vitamiinia, ja tuoreessa appelsiinissa 30-40mg. Päivittäinen vitamiinin saanti voi yltää 1g asti, vaikka päivittäinen saanti suositus on 70-100 mg C-vitamiinia.

Mielenkiintoisena lisätietona, että esimerkiksi yhden savukkeen polttaminen kuluttaa kehosta 25 milligramman verran C-vitamiinia, tunnin kestävä hermostuneisuus tyhjentää elimistön päivittäisen vitamiinin tarpeen verran ja voimakas vihan tunne voi kuluttaa jopa 2 grammaa C-vitamiinia.

C-vitamiini tuhoutuu herkästi korkeissa lämpötiloissa, sekä valolle tai hapelle altistuessaan.

Tämän vuoksi on tärkeää tietää:
Älä säilytä tai liota hedelmiä tai vihanneksia vedessä, käytä ruoanlaitossa myös vihannesten keitinvesi hyödyksi, säilytä tuoreet kasvikset jääkaapissa ja käytä ne kahden tai kolmen päivän kuluessa niiden hankintahetkestä.

Kuinka paljon C-vitamiinia tulisi ottaa kerralla?

Päivittäinen C-vitamiinin normaali tarve: 70-300 mg.

Stressaantuneena: jopa 1000mg C-vitamiini (1g).
Infektioiden aikana: jopa 3000mg C-vitamiini (3g).

C-vitamiinin kokonaismäärä suositellaan jaettavaksi päivän mittaan, eikä sitä tulisi ottaa ravintolisänä enempää kuin 1 kapseli (500mg) kerrallaan. Kannattaa myöskin välttää C-vitamiinin nauttimista iltaisin, koska sillä on stimuloiva vaikutus ja se voi haitata nukahtamista. Suositeltu C-vitamiinikuurin pituus on 4-6 viikkoa. Niiden, jotka käyttävät statiineja tulisi neuvotella lääkärin kanssa, sillä suuret C-vitamiinipitoisuudet saattavat vaikuttaa verenohennuslääkkeiden toimintaan.

Lähteet:

  1. R.Raudsik „Energiakriisi“
  2. L ja L.Mihkelsoo ”Itsensä parantajan käsikirja”
  3. toitumine.ee
  4. (1) BBC

Oliko tästä julkaisusta apua?

×

Ostoskori