Mikä on jousisoihtupuu eli Pau d’Arco?

Pau D'Arco

Jousisoihtupuu (Tabebuia heptaphylla, Tabebuia impetiginosa) ja erityisesti siitä tehty tee tunnetaan myös nimellä lapacho. Kansainvälisesti jousisoihtupuusta käytetään usein nimitystä Pau d’Arco, joka tarkoittaa jousikeppiä. Jousisoihtupuu on lujaa ja kestää kaikenlaisia tuholaisia, minkä vuoksi intiaaneilla oli tapana tehdä metsästysjousensa juuri jousisoihtupuusta. Sienet ja käävät eivät koskaan kasva jousisoihtupuun rungolla. Jo muinaiset inkat tunsivat kuoren parantavat ominaisuudet. Meksikon ja Perun alkuperäiskansat kutsuvat sitä “elinvoiman puuksi”. Puun kuori on luonnon antibiootti, jota käytetään kansanlääketieteessä monien tartuntatautien hoitoon. Keski- ja Etelä-Amerikassa, Karibian saarilla ja Amazonilla kasvavassa kauniissa puussa on lajikkeesta riippuen vaaleanpunaisia, violetteja, valkoisia tai keltaisia kukkia.

 

Mikrobeja, viruksia ja tulehduksia estävät vaikutukset

Jousisoihtupuun kuoren bakteerien kasvua ehkäisevä vaikutus johtuu lapacholista, joka eristettiin kuoriuutteesta jo vuonna 1882. Lapacholi estää grampositiivisten (esim. stafylokokit ja streptokokit) ja gramnegatiivisten (Brucella) bakteerien kasvua ja kasvua. Valmisteen viruksia tuhoava vaikutus johtuu sen kyvystä tukahduttaa fermentatiivisia prosesseja, joita ilman virukset eivät yksinkertaisesti kykene lisääntymään. Jousisoihtupuun sieni-infektioihin tehoavat ominaisuudet liittyvät sen sisältämään ksylodiiniin, joka yhdessä lapacholin kanssa estää sienten kasvua elimissä ja kudoksissa. Tuotteen loisia tuhoava vaikutus ilmenee sen kyvyssä estää ja hillitä solunsisäisten parasiittien lisääntymistä ja kehittymistä (esim. Plasmodium-malarialoisioin). Jousisoihtupuun kuori on kipua lievittävä ja tulehdusta ehkäisevä aine, jolla on tonusta parantavia ja antioksidanttisia ominaisuuksia. Tärkeimpänä voi pitää sen kykyä mobilisoida elimistön puolustus taistelemaan sairauksia vastaan. Kuorella on siis immuunijärjestelmää stimuloiva vaikutus. Jousisoihtupuun immuniteettia tukevat ominaisuudet mahdollistavat sen käytön allergisten ja autoimmuuniprosessien aikana ilman pelkoa niiden pahenemisesta. Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että pienet määrät kinonia (lapacholi) stimuloivat immuunijärjestelmää, kun taas suuret määrät tukahduttavat sitä. Kuori lisää elimistön epäspesifistä immuniteettia vahvistamalla soluvälitteisen ja humoraalisen vastustuskyvyn mekanismeja. Tämän ainutlaatuisen kasvin lukuisat positiiviset vaikutukset ovat seurausta kaikkien sen sisältämien aktiivisten ainesosien synergiasta. Kuoressa on harvinaisen runsaasti erilaisia kivennäisaineita ja vitamiineja. Se sisältää muun muassa fosforia, kromia, kalsiumia, rautaa, jodia, sinkkiä, mangaania, magnesiumia ja booria.

Jousisoihtupuun kuoren parantava vaikutus on havaittu seuraavissa yhteyksissä:

 • vilustuminen (hengitystieinfektiot, flunssa, kurkunpääntulehdus);
 • akuutit keuhkojen ja keuhkoputkien sairaudet (henkitorven- ja keuhkoputkentulehdus, astma, keuhkokuume) välikorvatulehdus, sivuontelotulehdus;
 • mahakatarri, maha- ja pohjukaissuolihaavat, sappirakon tulehdus, punatauti;
 • virtsateiden ja sukuelinten sairaudet (munuaistason, virtsarakon tai virtsaputken tulehdus), eturauhastulehdus, kohdunkaulan tulehdus, sukupuolitaudit;
 • eri paikoissa sijaitsevat tulehdukselliset prosessit;
 • verisairaudet (mononukleoosi, raudanpuutosanemia);
 • sienitaudit;
 • niveltulehdus ja reuma;
 • ihosairaudet (finnit, ihottumat, paiseet, psoriaasi, ei-tulehdukselliset ihosairaudet, valkopälvi);
 • autoimmuunisairaudet;
 • diabetes;
 • verenpainetauti;
 • sydämen vajaatoiminta, valtimotauti;
 • tuberkuloosi;
 • sappitiehäiriöt, haimatulehdus.

Millaista jousisoihtupuun kuorituotetta kannattaa käyttää?

Raaka-aineen lähde on tuotteiden laadun kannalta tärkeä. Laadukkain raaka-aine tulee Brasiliasta. Muista tarkistaa tuotteen koostumus. Jos tuote sisältää vain kuorijauhetta (ainesosissa Inner Bark tai Bark Powder), toivottua vaikutusta tuskin tulee. Tuotteen koostumuksessa pitäisi olla myös uutosta, jotta vaikuttava aine lapacholi toimisi elimistössä. ECOSHin jousisoihtupuun kuori sisältää sekä puhdasta kuorta että 10:1 (kymmenen kertaa puhdistettua ja uutettua) uutosta.

Kenelle Pau d’Arco on tarkoitettu?

Pau d’Arco kapseleita ja tippoja voivat käyttää sekä aikuiset että lapset. Pau d’Arcoa voidaan antaa lapsille 9 kuukauden iästä alkaen.

TUOTERASKAUSIMETYSLAPSET: yli 9 kkLAPSET: 1-5-vuotiaatLÄÄKKEIDEN KANSSAANNOSTELU AIKUISILLE
Pau D Arco (tinktuura)Käyttö kielletty*Sallittu1 tippa painokiloa kohti1 tippa painokiloa kohtKeskustele lääkärisi kanssa56 tippaa päivässä. Kaksi pipetillistä
Pau D Arco (kapseli)Käyttö kielletty*Sallittu1 kpl päivässä1 kpl päivässäKeskustele lääkärisi kanssa2 kapselia päivässä

*Sekoita Pau d’Arco -tinktuura pieneen vesimäärään ja sitruunamehuun, jotta jousisoihtupuun kuoren tanniini imeytyisi paremmin.

*Jos imetät, aloita tuotteen käyttö asteittain ja seuraa vauvan tilaa.

*Jos lapsi on levoton, vähennä tuotteen käyttöä tai lopeta se kokonaan.

Pau d’Arcon käyttö

Riippuu käyttötarkoituksesta kuinka kauan Pau d’Arco -tuotteita otetaan. Vakavissa sairauksissa tuotetta käytetään yleensä enintään 2 kuukauden ajan. Seurantaa on tehty myös pitemmällä aikavälillä, mutta yleensä sitä annetaan kahdesta viikosta kuukauteen, koska jossain vaiheessa elimistön on itse huolehdittava omasta vastustuskyvystään.

ERIKOISTAPAUKSISSA: Määrät ja annokset riippuvat käyttötarkoituksesta, mikä on tavoite, onko se esimerkiksi flunssan ehkäisy tai hoito. Annokset riippuvat myös iästä, ruumiinpainosta jne. Pau d’Arco -ekstraktille ei ole olemassa tarkkoja ohjeita, mutta yleisen käytännön mukaisesti aikuiset ottavat flunssakaudella ennalta ehkäisevästi 2 kapselia aamulla ja 2 kapselia illalla (veden kera). Lapsille 1 kapseli aamulla ja 1 kapseli illalla, sama koskee tippoja eli 1 pipetillinen aamulla ja 1 illalla. Nestemäistä uutosta voidaan tiputtaa suoraan suuhun.

Jos sinulla jo on flunssa tai virussairaus, tuotetta voi käyttää intensiivisempinä tehoannoksina. Aikuisille 2-3 kapselia 2-3 tunnin välein. Lapsille puolet riittää tästä määrästä, mutta oikea annostelu riippuu jälleen lapsen iästä, pituudesta, painosta, taudin vakavuudesta jne. Tinktuuraa 1-2 pipetillistä 2-3 tunnin välein. VAROITUS: suurten Pau d’Arco -annosten ottaminen voi aiheuttaa pahoinvointia, huimausta, ripulia, oksentelua ja verenvuotoa.

Käänny lääkärin puoleen raskauden, imetyksen ja lääkityksen aikana (koska tuotteen vaikutuksia ei ole tutkittu riittävästi näiltä osin). Pau d’Arco saattaa hidastaa veren hyytymistä, joten lopeta tuotteen käyttö vähintään 2 viikoksi ennen ja jälkeen leikkauksen. Erityistä varovaisuutta tulee noudattaa potilaiden, jotka käyttävät verenohennuslääkkeitä ja kärsivät veren hyytymättömyydestä.

Koska Pau d’Arco -ekstrakti on luonnon antibiootti, sen rinnalla on hyvä käyttää probiootteja eli hyödyllisiä maitohappobakteereja sekä ennaltaehkäisyssä että hoidossa. Aikuiset 2 probioottikapselia, lapset 1 kapseli (veden kera ja illallisen jälkeen). Maitohappobakteerien tehtävänä on pitää immuunijärjestelmämme vahvana. Kun hyödyllisten bakteerien määrä suolistossa vähenee, haitalliset bakteerit sekä virukset, loiset ja sienet alkavat lisääntyä. Kun haitallisten mikrobien osuus kasvaa, immuunijärjestelmä jää ilman suojaa ja olemme alttiina erilaisille sairauksille. Influenssatartunta sinänsä kertoo jo heikentyneestä immuunijärjestelmästä. Siinä missä Pau d’Arco tuhoaa viruksia ja haitallisia bakteereja, probioottien tehtävänä on peittää suolisto uudelleen hyödyllisten maitohappobakteerien kannoilla.

Käytetyt lähteet:

https://draxe.com/pau-darco-tea/

http://www.mountainroseherbs.com/products/pau-d-arco-powder/profile

S.Foster ja R.L. Johnson “Desk Reference to Natures Medicine”

Oliko tästä julkaisusta apua?

×

Ostoskori