Mitä vitamiinit ja ravintolisät oikeastaan ovat?

Ravintolisät ovat käytännössä usein samoja ravintoaineita, kuin tavallinen ruoka ja joita kehomme tarvitsee päivittäin suoriutuakseen toiminnoistaan, mutta vain tiivistetymmässä muodossa.

Ravintolisät voivat olla:

  • vitamiineja, esimerkiksi B-, D- ja C-vitamiineja
  • hivenaineita, esimerkiksi sinkki (Zn), seleeni (Se), kalsium (Ca), rauta (Fe), kalium (K) ja natrium (Na)
  • aminohappoja (proteiinien yksittäiset rakenneosat), esimerkiksi arginiini, lysiini, tauriini, tryptofaani
  • rasvahappoja, esimerkiksi omega-3, -6 ja -9
  • kasviuutteita ja -rohdosvalmisteita: esimerkiksi kurkuma ja kurkumasta uutettu vaikuttava aine kurkumiini vähentää tulehduksia, Pau D’Arco eli soihtupuun kuori sisältää lapaholi-nimistä vaikuttavaa ainetta, jota käytetään flunssakaudella immuunijärjestelmän vahvistamiseksi
  • entsyymeitä, jotka auttavat ruoansulatuksessa. Entsyymit ovat myös proteiineja, mutta ne tarvitsevat ystävää, esimerkiksi vitamiineja tai hivenaineita, jotta ne voivat pilkkoa syömämme ruoan (esimerkiksi liha, kala, omenat jms.) ravintoaineiksi, joista entsyymit rakentavat kehossamme uusia soluja
  • probiootteja eli maitohappobakteereita: probiootit auttavat myös pilkkomaan ravintoaineita, mutta ne myös suojaavat elimistöä taudinaiheuttajilta ja neutraloivat ja poistavat kuona-aineita kehosta. Probiootteja saamme hapatetusta ruoasta, esimerkiksi hapankaali, kimchi yms.

Miksi kehomme tarvitsee ravintoaineita?

Tarvitsemme ravintoaineita, koska kehomme koostuu soluista ja solut koostuvat ravintoaineista: proteiineista eli aminohapoista, rasvoista eli rasvahapoista, hiilihydraateista, hivenaineista, vitamiineista ja vedestä. Kaikki edellä mainitut koostuvat Mendelejevin taulukon kemiallisista alkuaineista, kuten hiili (C), vety (H), happi (O), typpi (N), fosfori (P), rikki (S) jne. Alkuaineet puolestaan koostuvat molekyyleistä ja atomeista. Ihmiselimistö on silkkaa kemiaa. Kaikki elimemme ja syömämme ruoka koostuvat niiden alkuaineiden yhdistelmistä.

Iästä riippuen solu koostuu 60–70-prosenttisesti vedestä. Mitä vanhemmaksi ihminen tulee, sitä enemmän hän kuivuu. Vastasyntynyt koostuu 85–90 % vedestä. Loput 30–40 % kehosta koostuu proteiineista (aminohapot), rasvoista (rasvahapot, lipidit) ja hiilihydraateista.

  • Lihaksemme tarvitsevat proteiineja eli aminohappoja, koska lihakset koostuvat proteiineista. Meidän on syötävä kanaa, kalaa ja kananmunia, jotta elimistömme voisi rakentaa jatkuvasti uusia lihassoluja.
  • Kehomme tarvitsee hivenaineita, joista luustomme enimmäkseen koostuu. Luuston rakennusaineet ovat esimerkiksi magnesium, kalsium ja fosfori, joita saamme esimerkiksi pähkinöistä, kaakaosta, tillistä, merenelävistä yms.
  • Kehomme tarvitsee rasvoja eli rasvahappoja, joista aivomme ja solukalvomme enimmäkseen koostuvat. Elimistö käyttää solujen rakentamiseen laadukkaita rasvoja, kuten oliiviöljyä, siemen- ja pähkinäöljyjä ja kalaöljyä eli omega-3-rasvoja, kun taas eläinperäisiä rasvoja keho käyttää ensisijaisesti energialähteenä.
  • Kehomme tarvitsee vitamiineja suojaamaan solujamme hajoamiselta. Niillä on myös tärkeä tehtävä aineenvaihdunnassa ja useissa muissa toiminnoissa. Esimerkiksi C-vitamiinia tarvitaan kollageenin muodostumiseen. Kollageeni pitää ihon, verisuonet ja elimet koossa. Se pitää lihakset ja jänteet kiinni luissa ja hampaat kiinni leukaluussa. Jos mustelmia syntyy helposti ohuiden pintaverisuonten katkeilessa, on oletettavaa, että kehossa on C-vitamiinin puutostila.
  • Vitamiinit ja antioksidantit suojaavat soluja hajoamiselta eli vapaiden radikaalien hyökkäyksiltä. C-vitamiini osallistuu elimistössämme yli 300 eri toimintoon, minkä vuoksi se on myös maailman myydyin vitamiini.
  • Kehomme tarvitsee entsyymejä, jos se itse ei pysty niitä tuottamaan. Entsyymit auttavat sulattamaan tiettyjä elintarvikkeita, kuten maitoproteiinia, viljagluteenia, vaikeasti sulavaa lihaa tai rasvoja.
  • Kehomme tarvitsee probiootteja eli maitohappobakteereja tukemaan immuunijärjestelmäämme, hermostoamme ja mikrobiomia. Tarvitsemme probiootteja myös silloin kun käytämme antibiootteja bakteeritulehdusten hoitoon. Antibiootit eivät ainoastaan ​​tapa haitallisia bakteereja, vaan myös hyödyllisiä bakteereja, jotka ovat tärkeitä ravintoaineiden imeytymisessä. Probiootit korjaavat antibioottien aiheuttamia vahinkoja ja suojaavat meitä ulkoisilta vaikutuksilta, kuten haitallisilta bakteereilta, viruksilta, sieniltä jne. Ne myös poistavat elimistöstä toksiineja, kuten viljelysten päälle ruiskutettavia torjunta-aineita, joiden tarkoitus on pidentää sadon kestävyyttä.

Jos solut eivät saa tarpeeksi ravintoa, niillä ei ole myöskään tarpeeksi ​rakennusmateriaalia. Soluista tulee epätäydellisiä ja niiden toiminta häiriintyy, mikä puolestaan ​​aiheuttaa elinten ja elinjärjestelmien sairastumisen. Kaikkien elinvaurioiden muodot alkavat soluvaurioista. Ravintoaineiden puutostila voi johtua vähäravinteisesta ruokavaliosta, stressistä, sairauksista, toksiineista, lääkkeistä jne.

Tärkeimmät vitamiinit ja hivenaineet 

Vitamiinit jaetaan kahteen ryhmään – rasvaliukoisiin ja vesiliukoisiin. 

Rasvaliukoiset vitamiinit ovat A-, D-, E-, K- ja Q-vitamiinit. On tärkeää muistaa, että rasvaliukoisten vitamiinien imeytyminen, varastoituminen ja toiminta elimistössä riippuvat ravinnosta saatavista lipideistä (rasvoista) ja rasvakudoksen määrästä elimistössä. Eli nämä vitamiinit tarvitsevat rasvoja.

Vesiliukoisia vitamiineja ovat kaikki B-ryhmän vitamiinit, kuten esimerkiksi B1-, B2-, B3-, B4-, B5– ja B6-vitamiinit ja C-vitamiini.

Silmämme tarvitsevat A-vitamiinia, ja luumme tarvitsevat D-vitamiinia. Q-vitamiini on erittäin tärkeä energian tuottamisessa. Koentsyymi Q10-vitamiini eli ubikinoni on itse asiassa elimistössä esiintyvä entsyymi, joka osallistuu solujen energiantuotantoprosessiin. Se auttaa muuttamaan ruoan energiaksi ja suojaa mitokondrioita hapettumiselta koko elämän ajan. Mitokondrio on solun voimalaitos. Mitokondriot tuottavat 95 % kaikesta ihmiskehon tarvitsemasta energiasta. B-vitamiinit ovat erittäin tärkeitä lihaksille, aivoille ja hermostolle. C-vitamiinia tarvitaan 300 eri toimintoon.

Tärkeimmät hivenaineet ovat sinkki, seleeni, magnesium, kalsium, rauta, pii, rikki, kalium ja natrium. Runsas rautapitoisuus antaa verelle sen punaisen värin. Luustomme tarvitsee kalsiumia ja lihaksemme ja hermostomme magnesiumia. Sinkki ja seleeni ovat erityisen tärkeitä miehille, koska ne vaikuttavat eturauhasen toimintaan ja sukupuolihormonien ja siittiöiden tuotantoon. Ne tukevat myös kilpirauhasen toimintaa ja haavojen paranemista. Pii on tärkeää hiuksille ja kynsille.

Lääkekasvit – lääkekasvit tukevat elimistöä kokonaisuutena ja antavat keholle sen tarvitsemia aineita. Suurin ero kasviperäisten ja synteettisten lääkkeiden välillä on, että synteettiset lääkkeet hoitavat sairauden aiheuttamia oireita, kun taas kasviperäiset lääkkeet ohjaavat kehoa parantamaan itseään.

Ravintolisät ja vitamiinit, kenelle ja miksi? Miksi tarvitsemme ravintolisiä?

Kuten edellä on kuvattu, ravintolisät ovat ravintoaineita, joita elimistö tarvitsee rakentaakseen itseään ja suoriutuakseen toiminnoistaan. Herää kysymys, emmekö saa ravintoaineita tarpeeksi ruoasta? 

ELINTARVIKKEET OVAT LIIAN KÄSITELTYJÄ, JALOSTETTUJA JA PROSESSOITUJA.
Elintarvikkeet eivät enää nykyään sisällä riittävästi ravintoaineita, koska niitä käsitellään, jalostetaan tai prosessoidaan liikaa, mikä tuhoaa tarvitsemiamme ravintoaineita. Jalostetussa ruoassa alkuperäisiä ravinteikkaita raaka-aineita on puhdistettu, valkaistu ja kuumennettu liikaa. Jauhojen valmistusprosessin aikana terveelliset kuidut ja öljyt poistetaan, koska ne tekevät jauhoista ruskehtavia ja ne pilaantuvat nopeammin. Kaikki terveellisemmät ainesosat poistetaan. Jäljelle jää hajuton, vähäravinteinen ja pitkään säilyvä massa eli endospermi – puhdas tärkkelys. Esimerkiksi vitamiinit tuhoutuvat jo 40 °C:n lämpötilassa.

Ravintolisiä tarvitsevat enemmän ne, jotka syövät enimmäkseen prosessoitua ruokaa, kuten paistettua, friteerattua ja keitettyä ruokaa ja liian vähän tuoreita salaatteja, hedelmiä, vihanneksia ja juureksia. Tähän ryhmään kuuluvat erityisesti teini-ikäiset.

YKSIPUOLINEN RUOKAVALIO.
Jos ruokavalio on liian yksipuolinen, elimistö ei saa riittävästi ravintoaineita, mikä aiheuttaa elimistössä toimintahäiriöitä. Toimintahäiriö voi syntyä, jos elimistö ei esimerkiksi saa tarpeeksi kalsiumia, joka pitää luut vahvana. Tuloksena on luiden haurastuminen eli hauraat ja helposti murtuvat luut. Jos emme saa tarpeeksi laadukkaita rasvoja, solut eivät pysty hoitamaan tehtäväänsä. Tämä aiheuttaa esimerkiksi solujen toimintahäiriöitä, aineenvaihduntahäiriöitä ja muistihäiriöitä. Jos keho ei saa tarpeeksi proteiinia, sillä ei ole mitään, millä se voisi rakentaa lihaksia.

ELINTARVIKKEET ON TUOTU KAUKAA JA POIMITTU ENNEN KUIN NE OVAT TÄYSIN KYPSIÄ.
Monet paikallisissa ruokakaupoissa myytävistä tuotteista tuodaan kaukaisista maista ja ne poimitaan usein puoliraakana. Tietyt tuotteet eivät enää sisällä vitamiineja, kun ne saapuvat myymälöihin. Joskus sato korjataan viikkoja tai kuukausia ennen niiden kuluttajamyyntiä. Jos halutaan runsasvitamiinista ja ravinteikasta ruokaa, kannattaa osta lähiruokaa ja luomuruokaa.

MAAPERÄ ON VÄHÄRAVINTEINEN LIIALLISEN KAUPALLISEN VILJELYN JA LANNOITTEIDEN KÄYTÖN TAKIA.
Yhdysvaltain maatalousministeriön asiakirjojen ja Journal of the American College of Nutrition -aikakauslehdessä vuonna 2004 julkaistun tutkimuksen mukaan hedelmien ja vihannesten ravintoarvo on nykyään matalampi kuin 1970-luvulla. Maaperämme sisältää huomattavasti vähemmän elintärkeitä ravintoaineita kaupallisen viljelyn ja käyttämiemme voimakkaiden lannoitteiden takia. Maaperässä ei ole enää riittäviä pitoisuuksia hivenaineita, kuten seleeniä ja magnesiumia jne.Tämä ei koske vain Yhdysvaltoja, vaan koko maailmaa.

Maaperä on köyhtymässä eikä se sisällä enää riittävästi tarvitsemiamme hivenaineita. Mitä enemmän manipuloimme luontoa ja kasvien luonnollista kasvutapaa, sitä vähemmän niissä on ravintoarvoa. Syömämme ruoka on juuri niin hyvää kuin maaperä, jossa se on kasvanut.

RAVINTOAINEET EIVÄT IMEYDY ENÄÄ TÄYSIN IHMISEN ELIMISTÖÖN.
Liiallisen stressin, epäterveellisen ruokavalion ja elämäntapojen, sairauksien, toksiinien, lääkkeiden käyttämisen ja ikääntymisen takia ihmisten aineenvaihdunta on usein häiriintynyt. Elimistössä voi seurata puutostila. Ikääntyessämme käytämme myös enemmän lääkkeitä, joka voi häiritä ravintoaineiden imeytymistä. Jos vatsahapon määrä on riittämätön, ravintoaineet eivät imeydy kunnolla. Siinä tapauksessa ravintolisien nauttiminen voi auttaa.

YMPÄRISTÖMYRKKYJEN MÄÄRÄ ELINTARVIKKEISSA JA YMPÄRISTÖSSÄ ON SUURI.
Nykymaailma, jossa on paljon ympäristömyrkkyjä, on erilainen kuin se, jossa aikaisemmat sukupolvet elivät. Hengitämme, juomme ja syömme päivittäin myrkyllisiä aineita, joita vapautuu ympäristöömme ja joista emme edes tiedä, mitä aineita ne ovat. Nykyajan jatkuvasti muuttuvassa maailmassa elimistö tarvitsee enemmän ravintoaineita, kuin koskaan aikaisemmin taistellakseen kaikkia ympäristömyrkkyjä vastaan. Nykyruoan sisältämät ravintoaineet eivät pysty vastaamaan näihin haasteisiin, varsinkin kun otetaan huomioon, että kaikki syömämme ruoka sisältää vain vähän terveellisiä vitamiineja, hivenaineita ja muita ravintoaineita. 

Vitamiinien ja ravintolisien päivittäinen nauttiminen voi auttaa kehoa poistamaan epäterveellisiä toksiineja, joita saamme ympäristöstämme päivittäin. Elimistö tarvitsee toksiinien poistamiseen ravintolisiä tiivistetyssä muodossa, esimerkiksi voikukanjuurta, maarianohdaketta, takiaisen juurta, leviä, valkosipulia, selleriä ja muita luonnon yrttejä.

PUHTAAN JA TERVEELLISEN RUOAN KASVATTAMISEEN EI OLE MAHDOLLISUUKSIA TAI TIETOTAITOA.
Kaupungissa asuvalla ei välttämättä ole mahdollisuuksia tai tietotaitoa kasvattaa puhdasta ruokaa itse tai kerätä parantavia lääkekasveja. Tässä tapauksessa terveelliset ja ravinteikkaat ravintolisät ovat hyvä vaihtoehto.

LIIKUNTAA HARRASTAESSA KEHO MENETTÄÄ RAVINTOAINEITA.
Keho tarvitsee ravintoaineita energiantuotantoon ja palautumiseen enemmän aktiivisessa kuin istuvassa elämäntyylissä. Liikunnallinen ihminen tarvitsee runsaasti proteiineja, vitamiineja, omega-rasvahappoja ja hivenaineita kuten esimerkiksi magnesium. Mitä enemmän lihaskuntoa  kehitetään, sitä enemmän resursseja keho tarvitsee palautumiseen. Puutostila voidaan korvata ravintolisillä.

HIVENAINEET OVAT HÄVINNEET VEDESTÄ LIIALLISEN SUODATUKSEN SEURAUKSENA.
Nykyaikaiset vedentuotantomenetelmät ja liiallinen suodattimien käyttö voivat tyhjentää jopa juomaveteemme hivenaineista.

Tasapainoinen ruokavalio ei valitettavasti aina riitä terveenä pysymiseen

Kun otetaan huomioon nykypäivän korkeat stressitasot, ultraprosessoidut ruoat, imeytymishäiriöt ja huonot viljelykäytännöt, ruokavaliomme on melko köyhä. Monet ihmiset (mm. ikääntyneet, vegaanit, alkoholistit ja ihmiset, joilla on imeytymishäiriöitä) eivät saa riittävästi ravintoaineita, joita he tarvitsevat parantuakseen ja pysyäkseen terveenä. Kehomme tarvitsee ravintolisiä, jotta se voisi korjata ravintoaineiden puutostilaa. Sairastuttuaan  elimistö tarvitsee nopeasti kaikkia niitä aineita, mistä koko kehomme koostuu solutasoa myöten. 

Mihin oireisiin ravintolisien käyttöä kannattaa harkita?

Mistä kannattaa aloittaa?

Ensiksi on selvitettävä, mitä elimistöstäsi puuttuu.

  • Voit selvittää sen käymällä lääkärissä ja tilaamalla kokeita.
  • Monet yksityiset terveysasemat (Virossa Synlab) tarjoavat erilaisia terveystarkastuspaketteja, jotka analysoivat hivenaine- ja vitamiiniarvoja verestä, sydämen toimintaa, maksa-arvoja, kilpirauhasen toimintaa ja munuaisten terveydentilaa.
  • Naturopaatit ja ravitsemusterapeutit selvittävät myös, mitä elimistöstäsi puuttuu.
  • Suosittelemme myös perehtymään kehon terveyttä ja hyvinvointia tukeviin tutkimukseen, lukemaan alan artikkeleita ja katsomaan terveysalan ammattilaisten tekemiä tietopaketteja netistä.

Kapselit, uutteet vai liposomaaliset ravintolisät?

Kapselien edut: Kapseli ei maistu eikä tuoksu ja sen säilyvyysaika on pidempi kuin uutteilla.

Uutteiden edut: Uutteet sopivat niille, jotka eivät pysty nielemään kapseleita. Vaikutus voi olla nopeampi kuin kapseleilla. Alkoholipohjaiset uutteet vaikuttavat nopeammin kuin alkoholittomat uutteet, mutta ne eivät sovi kaikille.

Liposomaalisten ravintolisien edut: Vaikutus on tehokkaampi lipidien ansiosta. Lipidit eli rasvat kulkevat helpommin solukalvon läpi, koska itse solukalvo koostuu lipideistä. Erityisen tärkeä aineenvaihduntahäiriöistä kärsiville (krooniset sairaudet, iäkkäät ihmiset).

Mihin aikaan vitamiinit/ravintolisät kannattaa nauttia?

Vesiliukoiset B- ja C-vitamiinit suositellaan otettavaksi yleensä aamulla, koska niillä on piristävä vaikutus. B-vitamiinit kannattaa nauttia ennen ateriaa. Herkkävatsaisten kannattaa ottaa C-vitamiini aterian jälkeen, mutta Bioaktiivista Acerola C -kompleksia voi ottaa myös ennen ateriaa.
Hivenaineet, kuten rauta, sinkki, seleeni ja jodi kannattaa nauttia myös aamu- ja lounasaikaan.
Rasvaliukoiset D-, E-, K- ja Q-vitamiinit ja rasvahapot kuten omega-3 kannattaa ottaa lounasaikaan rasvaisemman ruoan kanssa.
Entsyymit otetaan noin 3 minuuttia ennen jokaista ateriaa tai aterian aikana.
Magnesium on hyvä ottaa illalla, koska magnesium edistää unta ja rentouttaa lihaksia. Myös kalsium kannattaa ottaa illalla, koska lihakset ja luusto kehittyvät ja kasvavat enimmäkseen öisin.
Probiootit on suositeltava ottaa ennen nukkumaanmenoa, sillä maitohappobakteereilla on yöllä aikaa rauhassa vaikuttaa ja lisääntyä, kun vatsa on tyhjempi.

Ravintolisät – mitkä voi ottaa yhtä aikaa ja mitkä eri aikaan?

  • Yleensä vitamiinit voidaan ottaa yhtä aikaa, mutta rasva- ja vesiliukoiset vitamiinit on suositeltava nauttia eri aikaan. Esimerkiksi D-, K- ja C-vitamiinit sekä hivenaineet magnesium ja kalsium on kuitenkin hyvä ottaa yhtä aikaa, sillä niitä kaikkia tarvitaan luuston kehittymiseen.
  • Kaikki hivenaineet, paitsi rauta ja sinkki, voidaan ottaa yhtä aikaa.
  • Rauta kannattaa ottaa eri aikaan ja välttää sen nauttimista kahvin tai teen kanssa, sillä kofeiini ja tanniinit estävät raudan imeytymistä.
  • Sinkki suositellaan otettavaksi eri aikaan, koska se voi häiritä muiden hivenaineiden imeytymistä. Esimerkiksi lounasaikaan, kaksi tuntia ennen tai jälkeen muiden vitamiinien ja hivenaineiden ottamisesta. Sinkkivalmisteet voivat aiheuttaa pahoinvointia. Sen takia sinkki suositellaan otettavaksi glysinaattimuodossa, jolloin se ei aiheuta pahoinvointia.
  • Suosittelemme, että kasviperäiset valmisteet otetaan myös eri aikaan hivenaineiden kanssa. Tosin kasviperäiset hivenaineet voi nauttia samaan aikaan muiden hivenaineiden kanssa.
  • Probiootit kannattaa ottaa mieluummin eri aikaan tyhjään vatsaan illalla.
  • Jodi pitäisi ottaa tyhjään vatsaan veden kera, noin 20–30 minuuttia ennen ateriaa. Jodi menettää vaikutuksensa maitotuotteiden kanssa nautittuna. Jodi ja C-vitamiini kannattaa nauttia myös eri aikaan, sillä C-vitamiini neutraloi jodin vaikutusta.

Kuinka pitkään vitamiineja pitäisi ottaa?

Vitamiinien käytön kesto riippuu iästä, aktiivisuudesta, aineenvaihdunnasta, ravinnosta ja mahdollisista sairauksista. Joidenkin vitamiinien terveysvaikutus alkaa näkyä tiettyjen määrien nauttimisen jälkeen (esimerkiksi vähintään 4000 IU tai 100 mcg D-vitamiinia) tai vasta sitten kun tarvittava pitoisuus saavutetaan jatkuvalla käytöllä (kuten E-vitamiinissa). Siksi vitamiinien järjestelmällistä ja riittävän pitkäkestoista nauttimista suositellaan jatkettavan vähintään kaksi kuukautta. Uudempien tutkimusten mukaan elimistöltä voi ottaa jopa kuusi kuukautta tottua uusien ainesosien määrään. Hivenaineita on suositeltava ottaa 5–7 viikon ajan. Hermostoa tukevia hivenaineita kannattaa nauttia 100–150 päivän ajan. Omega-3 -varastojen täyttyminen voi kestää 3–4 kuukautta, mutta tarvittaessa omegaa voi ottaa vuoden ajan.

Jos esimerkiksi antibioottikuureja on ollut useita kertoja peräkkäin, probiootteja on otettava 2–3 kertaa pidempään kuin antibiootteja on otettu, jotta mikroflooran tasapaino palautuisi. Jotta terveys pysyisi hyvänä, vitamiineja sisältäviä ruokia pitäisi nauttia päivittäin. Sairastumisen jälkeen vitamiineja on nautittava sellaisia määriä, että ne edistävät toipumista.

Voiko ravintolisiä ottaa lääkkeiden kanssa yhtä aikaa?

Tärkeää on keskustella lääkärin tai terapeutin kanssa, jos ei ole tiedossa, miten eri aineet saattavat toimia yhdessä. Yleensä vitamiineja, hivenaineita, aminohappoja, rasvahappoja, entsyymejä ja probiootteja voidaan nauttia lääkkeiden kanssa yhtä aikaa. Kuitenkin esimerkiksi verenohennuslääkkeitä käytettäessä on otettava huomioon, että C-vitamiini ja jotkin kasviperäiset valmisteet, esimerkiksi pakurikääpä ja Pau D’Arco ohentavat verta. Pakurikääpä auttaa säätelemään myös verensokeria, kun käytetään insuliinia. Jos et ole varma, kuinka ravintolisä voi vaikuttaa hoitoosi, kysy lääkäriltä, apteekkarilta tai terapeutilta.

Voiko vitamiineja ja ravintolisiä käyttää liikaa?

  • Runsas alkoholin, kahvin ja mustan teen juominen, erilaisten vahvojen lääkkeiden ja oraalisten ehkäisyvalmisteiden käyttö ja raskas henkinen tai fyysinen stressi lisäävät varmasti vitamiinien tarvetta.
  • Vitamiinit tarvitsevat toistensa tukea toimiakseen paremmin. Myös hivenaineilla on tärkeä rooli vitamiinien imeytymisessä.
  • Vesiliukoisia vitamiineja on hankala saada liikaa, koska liialliset määrät poistuvat elimistöstä virtsan mukana. On toki mahdollista, että vitamiinien ja ravintolisien saanti on liian vähäistä. Siksi kannattaa seurata ohjeita, tutkia ja lukea, jotta niitä uskaltaisi käyttää.
  • Liian suurien määrien nauttiminen voi aiheuttaa tilapäistä ripulia. Ripulia ilmenee pääsääntöisesti terveenä, koska elimistö käyttää kaiken sairaana. Ripuli on merkki siitä, että elimistö on saanut tarpeeksi, ylimääräiset aineet poistuvat elimistöstä ja samalla myös tarpeettomat kuona-aineet. Kehoa voidaan tukea juomalla riittävästi vettä.
  • Rasvaliukoisia vitamiineja, kuten A- ja K-vitamiini, ei saa ottaa yli sallittujen määrien.
  • Keho tarvitsee runsaasti magnesiumia, yli 300 eri toimintoon, joten liiallista saantia ei tarvitse pelätä. Liian vähäinen magnesiumin saanti ei hyödytä elimistöä ollenkaan.
  • Entsyymejä voi ottaa 1–2 kapselia kevyempien ruokien kanssa ja 2–3 kapselia raskaampien ruokien kanssa.
  • Myös kasvirohdosvalmisteita ja uutteita voidaan saada liikaa. Yleissääntö kasviperäisten valmisteiden nauttimisessa on aloittaa pienemmällä annoksella ja tarvittaessa suurentaa annosta, ellei toisin neuvota. Elimistö ei ehkä osaa aluksi tehdä mitään uuden kasvivalmisteen kanssa ja tarvitsee aikaa sopeutuakseen. Kasviperäisissä valmisteissa käytetään usein uutteita, jotta aktiivisilla ainesosilla olisi enemmän tehoa. Siksi on hyvä tarkkailla, miten jokin kasvi sopii juuri sinun elimistöllesi.
  • Kaikkia ravintolisiä kannattaa nauttia purkissa tai pullossa esitettyjen ohjeiden mukaisesti. Annoskokoa on noudatettava. Useimmiten annosten koot on ilmoitettu yhdestä kolmeen. Käytä tervettä järkeä. Aina ei tarvitse ottaa heti suurinta annosta, mutta toisaalta painavampi henkilö saattaa tarvita enimmäisannoksen.
  • Lapsille suosittelemme yleensä terveellistä ja monipuolista ruokavaliota. Jos lapsella on jotkin vitamiinin tai hivenaineen puutostila, ne annetaan lääkärin ohjeiden mukaisesti.

Mihin kannattaa kiinnittää huomiota vitamiineja ja ravintolisiä valitessa?

Vitamiineja ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, kuinka monta lisäainetta tuotteeseen on lisätty. Lisäaineilla tarkoitetaan muun muassa täyteaineita, säilöntäaineita, aromiaineita, tehostajia ja sakeuttajia. Mitä vähemmän tuotteessa on lisäaineita, sitä puhtaampi tuote on.

Kausiluonteisuus – mitkä ravintolisät sopivat käytettäviksi eri vuodenaikoina? 

  • Koska vuodenajat vaihtuvat ja kehomme käy läpi samoja syklejä kuin maapallo, on tärkeää kuunnella kehoa. Tarkkaile mitkä ravintolisät sopivat juuri sinulle kyseisenä aikana, jotta tuntisit olosi hyväksi.
  • Ravintolisiä käytetään eniten flunssakausien aikana, keväällä, syksyllä ja talvella. Kesäisin syödään enemmän tuoretta ruokaa ja vietetään paljon aikaa raittiissa ilmassa ja auringossa, joten ravintolisien käyttö on yleensä vähäisempää. Mutta on myös niitä, jotka terveydellisistä syistä tarvitsevat ravintolisiä ympäri vuoden.
  • Talvikaudella kannattaa kuitenkin tarkkailla D3, sinkin (Zn), raudan (Fe), B12, C- ja E-vitamiinien saantia.
  • Keväisin kannattaa tehdä kehon puhdistuskuuri. Meidän leveysasteillamme asuvat ihmiset tarvitsevat ylimääräistä D-vitamiinia ympäri vuoden, erityisesti sisätiloissa viihtyvät.

Oliko tästä julkaisusta apua?

×

Ostoskori