Aivan kuten ginseng tunnetaan kiinalaisissa perinteissä, aswagandhan (lat. Withania somnifera) pitkillä ja ruskeilla juurilla on ollut tärkeä merkitys intialaisessa lääketieteessä jo tuhansien vuosien ajan. Kasvi kasvaa pensaana lähinnä Intiassa ja Nepalissa. Sen kukinnot ovat pienet ja vihreät, ja kypsä hedelmä punaoranssin värinen, joka muistuttaa meille tuttua ananaskirsikkaa (Physalis).

Ashwagandha luonnollisena stressin lievittäjänä

Ashwagandha eli rohtokoisio tunnetaan lähinnä stressin lievittäjänä ja se luokitellaan adaptogeeniksi. Toisin kuin kiinalaisen ginsengin stimuloiva vaikutus, ashwagandhalla on unettava ja rauhoittava vaikutus. Se on yksi vähäisistä rauhoittavista adaptogeeneista, joita on perinteisesti käytetty ahdistuneisuuden, painajaisten, lievän obsessiivis-kompulsiivisen häiriön ja unettomuuden hoitoon sekä hermoston toiminnan edistämiseen. Ashwagandhan latinankielinen lajinimi ”somnifera” tarkoittaakin suoraan suomennettuna ”unta tuovaa”, mutta kasvin nimi ashwagandha tulee kuitenkin sanskritin kielestä ja se on yhdistelmä sanoista ”ashva”, joka tarkoittaa hevosta, sekä ”gandha”, joka tarkoittaa hajua. Kasvilla on voimakas tuoksu, jonka on kuvailtu muistuttavan hevoselle ominaista tuoksua.

Mikä on adaptogeeni?

Adaptogeenit ovat piristäviä, lähinnä luonnollista alkuperää olevia aineita. Tutkijat eivät ole pystyneet täysin selvittämään, kuinka adaptogeenit toimivat, mutta tiedetään, että ne ovat tehokkaita erityisesti hormonijärjestelmän tasapainottamisessa. Adaptogeeniset kasvit palauttavat kehon tasapainon riippumatta siitä, onko kyseessä esim. kilpirauhasen liika- vai vajaatoiminta.  
Adaptogeenit auttavat suojaamaan kehoa ympäristön haittavaikutuksilta, parantavat elinten toimintaa ja suojaavat elimistöä poikkeamilta. Adaptogeenit edistävät myös aineenvaihduntaa ja mahdollistavat kehon työskentelyn säästötilassa, mikä auttaa vastustamaan sairauksia.

Ashwagandan hyödylliset ominaisuudet

Ashwagandhaa käytetään seuraaviin ongelmiin:
• ahdistuneisuus, uniongelmat (unettomuus), stressi
• niveltulehdus, selkäkipu, lihasreuma
• kilpirauhasen toimintahäiriöt
• vilustuminen, tuberkuloosi, astma ja keuhkoputkentulehdus
• kuukautiskivut

Lisäksi uskotaan, että ashwagandha:
• tasoittaa verensokeria
• laskee kolesterolitasoa
• lisää kestävyyttä
• parantaa keskittymiskykyä
• hidastaa ikääntymistä
• vahvistaa sukupuoliviettiä ja parantaa hedelmällisyyttä
• stimuloi uupuneita lisämunuaisia

Ashwagandha apuvälineenä tulehduksellisissa ongelmissa  

Ashwagandha-juuri vaikuttaa tulehduksenvastaisesti ja on hyödyllinen fibromyalgian (sairaus, joka ilmenee erityisesti lihaskipuna, johon voi liittyä kosketusherkkien kyhmyjen esiintymistä), levottomien jalkojen oireyhtymän, Touretten oireyhtymän (tahaton ääntely tai sanat) lievän muodon sekä nivelrikon hoidossa. Se auttaa hyvin myös autoimmuunisairauksissa, jotka vaikuttavat lihaksiin ja niveliin, kuten nivelreuma (krooninen eli kehittyvä niveltulehdus), selkärankareuma (krooninen selkärangan sairaus), polymyosiitti (monilihastulehdus) ja polymyalgia rheumatica eli monilihasreuma (niska-, hartia-, reisi- ja lannelihasten kipu ja aamujäykkyys).  Kasvi vaikuttaa nivelongelmiin erittäin tehokkaasti silloin, kun ruokavaliosta jätetään pois jauhotuotteet ja sokeri merkittävimpänä tulehduksen aiheuttajana.
Ashwagandha parantaa miesten hedelmällisyyttä (lisää siittiöiden määrää ja liikkuvuutta), vahvistaa sukupuoliviettiä ja auttaa rautapitoisuutensa ansiosta anemian hoidossa. Ashwagandha stimuloi myös kilpirauhasen toimintaa. Hiirille suoritetut tutkimukset ovat osoittaneet merkittävää T3- (18 %) ja T4-(111 %) hormonien tason nousua 20 päivän käytön jälkeen (Panda, 1998).

Annostelu
Kasviperäisissä adaptogeeneissa on positiivista se, että niiden kohtuullinen käyttö ei aiheuta toksisia vaikutuksia. On kuitenkin muistettava, että ennen niiden käyttöä tulisi keskustella annoskoosta ja käyttötavoista sellaisen hoitajan tai lääkärin kanssa, jolla on kokemusta kyseiseltä alalta. Ashwagandha-jauhetta voi lisätä puuroon tai smoothieen, siitä voi tehdä teetä ja unettomuudesta kärsivä voi sekoittaa teelusikallisen jauhetta lämpimään maitoon.

Suositeltava annos ashwagandhaa on 2–4 (1–2 g) kapselia päivässä veden kanssa nautittuna hoitajan tai lääkärin suositusta vastaavasti. Annostelu ja kasvin vaikutus riippuu ihmisen iästä, painosta, terveydentilasta ja käytettävistä lääkkeistä.

Varoitus
Koska ashwagandha hidastaa keskushermoston toimintaa, sen käyttö kannattaa lopettaa 2 viikkoa ennen suunniteltua leikkausta ja nukutusta, sillä käytettävien lääkkeiden vaikutus voi olla kasvin käytön aikana odotettua vahvempi. Ashwagandha voi myös vahvistaa unilääkkeiden ja rauhoittavien lääkkeiden vaikutusta, minkä vuoksi niitä ei tule käyttää yhtä aikaa. Kasvin käyttö ei myöskään ole suositeltavaa imetyksen ja raskauden aikana.

Ashwagandha KSM 66 -juuriuutteen löydät täältä:

HUOM! Teksti on laadittu seuraavien lähteiden pohjalta: (vie hiiri linkin päälle): Reality SandwichTelegramÕhtulehtDr.Axe

S.Foster and R.L.Johnson “Desk Reference to Nature ’s Medicine”.

Oliko tästä julkaisusta apua?

×

Ostoskori