Testosteroni

Mikä tekee miehestä miehen? Itse asiassa jo ennen syntymää? Ei suinkaan se, mitä ajattelit! Kaikki, tai lähes kaikki, on yhden hormonin päätettävissä. Opi lisää tästä miehen elimistön kapellimestarista!

Niin lihakset, seksuaalisuus kuin myös ura ovat sen vallassa.

On olemassa useita mieshormoneita – androgeenejä, joista tärkein on kuitenkin testosteroni. Se ohjaa kapellimestarin tavoin useiden elimistön järjestelmien toimintaa ja vaikuttaa jopa luovuuteen, ajattelutapaan, älykkyyteen, energiaan sekä tapaan käyttäytyä, puhumattakaan sen vaikutuksesta miehen terveyteen sekä tämän eliniän pituuteen.

Kuninkaiden hormoni ja hormonien kuningas

Testosteronia kutsutaan myös ”menestyksen hormoniksi”. Miehet, joilla on korkea testosteronitaso, pyrkivät tekemään aloitteita ja alistamaan muita tahtoonsa. He ilmaisevat päättäväisesti mielipiteitään ja myös vihaa, ovat energisiä ja melko menestyneitä.

Amerikkalainen professori, James Dubbs, tutki 5000 Vietnamin sodan veteraania ja selvitti, että halu tulla kuuluisaksi hinnalla millä hyvänsä on ominaista miehille, joilla on korkea testosteronitaso, mutta matala koulutusaste ja palkkataso. Menestyneemmät miehet hyödynsivät energiaansa toimimalla yhteiskunnalle sopivammilla aloilla – he esimerkiksi ajoivat nopeilla autoilla niiden varastamisen sijaan.

Professori myös vahvisti, että ”ekstraverttien” ammattien edustajilla – näyttelijöillä, jalkapalloilijoilla, asianajajilla – on korkeampi testosteronitaso kuin esimerkiksi kirkon työntekijöillä. Näin kaikkivaltias hormoni vaikuttaa käytännössä jokaiseen elämän aspektiin.

Testosteroni ja sen vaihtelut

23. raskausviikkoon mennessä tulevien poikien testosteronitaso on 5–6 kertaa korkeampi kuin tytöillä, vaikkakin se laskee sen jälkeen. Siihen mennessä pysähtyy käytännössä kaikkien niiden elinten ja järjestelmien kehitys, joihin testosteroni vaikuttaa. Vielä yksi nousu havaitaan heti syntymän jälkeen ja myös sukupuolisen kypsymisen aikana.

35. ikävuoden jälkeen ”testosteronitehdas” alkaa vähentämään toimintaansa andropaussiin (miesten vaihdevuodet) liittyen. On kuitenkin olemassa tekijöitä, jotka pystyvät vaikuttamaan tämän tärkeän mieshormonin määrään miehen iästä riippumatta.

Mikä vaikuttaa testosteronitasoon?

Ravinto

Kasvisruoassa ei ole kolesterolia, jota ilman ei voi tuottaa hormonia. Paastoaminen ei tietenkään tee miehestä vielä eunukkia, mutta pitkäaikainen tiukka kasvisruokavalio alentaa aggressiivisuutta sekä sukupuoliviettiä. Toisin sanoen, ”liha lämmittää verta”.

Naishormonit

Valitettavasti miehet suorastaan hukkuvat estrogeenien – naishormonien – mereen. Myöskään hormonilisillä kasvatettujen eläinten liha sekä runsaasti fytoestrogeenejä sisältävän oluen liikakäyttö eivät lisää miehistä voimaa. Jotkut asiantuntijat eivät suosittele edes soijatuotteita odottavien äitien ravinnoksi, jos tulossa on poika, jonka kehitys voi kärsiä. Myös ympäristöstä löytyy paljon kemiallisia aineita, joilla on sama vaikutus – niitä löytyy esimerkiksi muoveista ja pestisideistä.

Ilmasto

Pohjoisessa elävillä kansoilla ei ole käynyt kovinkaan hyvä tuuri. Auringonsäteet stimuloivat mieshormonien tuotantoa. Sen vuoksi ihminen tuntee lomakohteissa seksuaalisuuden lisääntymistä ja etelän ihmisiä pidetään kuumimpina rakastajina – siellä jyllää testosteroni.

testosteroon-libiido

Alkoholi

Alkoholi on todellinen myrkky. Samalla kun veren alkoholipitoisuus kasvaa, testosteronin määrä laskee. Krapulan aiheuttavan alkoholimäärän käyttö alentaa testosteronitasoa 10–12 tunnin aikana 20 %. Tämän päivän tuhlaajapojat, jotka tykkäävät viettää aikaa baareissa, ovat huomenna voimattomia ja sairaita.

Stressi

Ero, ratkaisemattomat ongelmat, rahahuolet, työttömyys – kaikki tämä aiheuttaa hormonien kuninkaan väsymystä. Yhden tutkimuksen aikana selvitettiin, että välittömässä läheisyydessä toimivien lentokoneen turbiinien meteli alentaa nuorten miesten testosteronitasoa kaksi kertaa. Se tarkoittaa, että todelliset ylikuormitukset, pitkään jatkunut stressi ja luonnollisesti masennus lyhentävät miehen aktiivista elinikää.

Ylikuumeneminen

Pitkäaikainen kivesten ylikuumeneminen voi tehdä miehestä steriilin joksikin aikaa.

Tilanpuute

Italialaiset tutkijat ovat vahvistaneet, että miehet, jotka käyttävät elastisia ja synteettisiä alushousuja, ovat kaksi kertaa useammin hedelmättömiä. Tiukkoja farkkuja suosivien joukossa hedelmättömyyttä esiintyy 1,5 kertaa enemmän. Koska testosteronin ja sperman tuotanto liittyvät tiiviisti toisiinsa, voi vahvistaa, että ”bokserit” ovat todellisen miehen valinta.

Tulehdukset

Parotiitti (sikotauti), tulehduksellinen mononukleoosi, hepatiitit, uretriitti eli virtsaputken tulehdus sekä sukupuoliteitse tarttuvat taudit voivat häiritä testosteronin tuotantoa ja aikaistaa andropaussin alkamista.
Leikkaukset ja joidenkin lääkkeiden käyttö voivat myös alentaa ”kuninkaiden hormonin” tuotantoa.

Hormonitasoa auttavat puolestaan nostamaan seksi, fyysinen aktiivisuus (erityisen hyödyllistä on energinen kävely, uiminen, golf) ja yleisesti stimuloivat välineet, joihin liittyy kylläkin joitakin riskejä. Mitä tulee puolestaan ostereihin ja muihin lemmenrohtoihin, testosteronin tuotantoon ne eivät valitettavasti vaikuta.

Millä stimuloit aivojasi?

Amerikkalaiset tutkijat selvittivät, että jännityselokuvia katsellessaan miesten testosteronitaso nousee 30 %. Rakkaustarinat puolestaan laskevat sitä. Ehkä juuri siksi rakkaat kumppanimme eivät siedä melodraamoja ja saippuaoopperoita? Miehisyys protestoi tällä tavoin.

Ikäkriisit Tyypillinen ”sammuvassa” iässä oleva mies menettää vähän kerrassaan kiinnostuksen elämään ja rakkauteen. Hänen voimansa ja energiansa alkavat sammua. Hänet valtaa ilman näkyvää syytä henkinen ja fyysinen väsymys. Seurallinen optimisti muuttuu depressiiviseksi pessimistiksi, jonka kanssa on yhä vaikeampi työskennellä ja elää. Myös sängyssä on ongelmia…Melko surkea kuva, vai mitä?

Meidän ympärillämme on satoja tällaisia miehiä. Toteamme silloin huolimattomasti – kliimaksi. Vähäiset kuitenkin tietävät, että kaiken voi muuttaa ottamalla apuun testosteronihoito.

Se on melko nuori suuntaus, sillä edelleenkään kaikki lääkärit ja potilaat eivät pidä miesten vaihdevuosia erityisenä lääketieteellisenä tilana, jota on diagnosoinnin lisäksi myös hoidettava.

Ja kun miljoonat naiset maailmassa ovat oppineet auttamaan elimistöään tuona vaikeana hetkenä, vahvempi sukupuoli on jäänyt huomiotta. Andropaussin oireet voivat kuitenkin ilmestyä jo 30-vuotiaalle miehelle. Jos selvitetään ajoissa, että on olemassa myös miesten lääkäreitä – urologeja ja andrologeja – varhaiselta romahdukselta voidaan välttyä. Vielä enemmän – viimeisimmät tutkimukset antavat toivoa siitä, että testosteronihoito auttaa hoitamaan myös Parkinsonin tautia, halvaantumista sekä sydän- ja verisuonitauteja.

Testosteronin vallankumous

Teoria miesten vaihdevuosista eli ”sammumisesta” syntyi jo 1700-luvun lopussa. Tohtori Hooper Lontoosta kirjoitti lääketieteen sanakirjassaan: ”Miesten sammuminen on vakava sairaus, jolla ei ole mitään yhteistä luonnollisen kuihtumisen kanssa, sillä sitä on mahdollista hoitaa”. Ja tosiaankin – esimerkkejä siitä, että ikääntyvä mies alkaa taas kukoistaa liiketoiminnassaan tai tavatessaan uuden naisen ja nuorenee suorastaan silmissä, on paljon.

1900-luvulla, heti kun hormoni pystyttiin syntetisoimaan, syntyi todellisen hoidon mahdollisuus. Miehet eivät kuitenkaan kiirehdi käyttämään sitä ja farmaseutit eivät kiirehdi lisäämään lääkkeiden valmistusmäärää, vaikka välineitä löytyy nykyisin paljon – pistokset, tabletit, geelit ja laastarit. Miehet eivät saisi kuitenkaan ruveta hoitamaan itse itseään: lääkevalmisteiden väärinkäytön seurauksena voi tuhota elimistön luonnollisia prosesseja. Ainoastaan kokenut lääkäri voi määrätä vastaavan hoidon.

Mitä testosteroni tekee?

Auttaa keskittymään, parantaa muistia, vaikuttaa libidoon lisäten seksuaalisuutta. Stimuloi miehekkäiden hiusten kasvua. Stimuloi lihasmassan kasvua. ”Murtaa” nuorena ääntä. Hidastaa ikääntymisprosesseja ja suojaa sydäntä sekä verisuonia ateroskleroosilta. Estää ylimääräistä rasvaa kerrostumasta vatsan alueelle. Takaa reproduktiivisen järjestelmän normaalin kehityksen ja toiminnan. Takaa luiden kestävyyden.

Jotta tuntisit itsesi menestyneeksi ja vahvaksi mieheksi, elimistöä voi stimuloida myös luonnollisesti. Okarennokki (Tribulus terrestris) on kasvi, joka auttaa kehoa lisäämään testosteronia ja kyseinen kasvi itsessään ei sisällä testosteronia. Ota 3–4 Virossa valmistettua ja Viron lääkevirastossa rekisteröityä ravintolisäkapselia ennen nukkumaanmenoa, sillä testosteronipitoisuus nousee yöllä nukkuessa.

Ole terve mies!

https://et.wikipedia.org

Oliko tästä julkaisusta apua?

×

Ostoskori