REFLUKSITAUDIN RUOKAVALIO – mikä auttaa ja mitä tulisi välttää?

Erilaiset krooniset ruoansulatusjärjestelmän häiriöt ja sairaudet ovat melko yleisiä. Niihin kuuluvat esim. peräpukamat, refluksitauti, ärtyvän suolen oireyhtymä, Crohnin tauti, gluteeniyliherkkyys eli keliakia sekä mahan sisällön takaisinvirtaus ja närästys. Myös monet muut krooniset tilat, mukaan lukien jotkut sellaiset, joita aiheuttaa erityisesti heikko immuunijärjestelmä, liittyvät ruoansulatusjärjestelmän huonoon toimintaan.

Mitä mahan sisällön takaisinvirtaus ja siihen liittyvä närästys ja gastroesofageaalinen refluksitauti, myös pelkästään refluksi eli mahan ja ruokatorven takaisinvirtaustauti, tarkoittavat? Kaikkia kolmea luonnehtivat seuraavat oireet: rinnassa tuntuva kipu ja polttelu, joka voimistuu yöllä häiriten nukkumista sekä se, että useiden ruokien syöminen aiheuttaa ongelmia.

Jos sinua vaivaavat mitkä tahansa mahan sisällön takaisinvirtaukseen viittaavat oireet ja haluat löytää niihin helpotusta, sinun on muutettava ruokavaliotasi ja tarvittaessa myös elintapojasi. Usein on muutettava myös nukkumistapaa ja stressin säätelymenetelmiä. Harkita kannattaa myös erilaisia hoitotapoja, kuten närästyksenvastaiset ravintolisät, fyysisen rasituksen lisääminen, kofeiinista luopuminen ja alkoholinkäytön rajoittaminen sekä mahdollisesti myös painon pudottaminen.

Mitä mahan sisällön takaisinvirtaus tarkoittaa? 

Mahan sisällön takaisinvirtaukseksi kutsutaan happamien ruoansulatusnesteiden joutumista mahasta takaisin ruokatorveen, mikä aiheuttaa närästystä. Se aiheuttaa myös vakavamman ongelman – mahan ja ruokatorven takaisinvirtaustaudin eli gastroesofageaalisen refluksitaudin (jota kutsutaan myös pelkäksi refluksitaudiksi). Mahan sisällön takaisinvirtaus aiheuttaa polttavan tunteen rinnassa tai kurkussa, aivan kuin tuli olisi irti.

Suurin osa ihmisistä olettaa, että närästystä eli gastroesofageaalisen refluksitaudin oireita aiheuttavat voimakkaasti happamat ruoat ja mahanesteen liiallinen tuottaminen. Asia tuntuu olevan kuitenkin päinvastoin. Todellisia syitä ovat todennäköisemmin mahanesteen vähäisyys ja huono ruoansulatus. Terveellisempi ruokavalio ja muut muutokset eivät ratkaise ongelmia yhdessä yössä, mutta jatkuva terveellinen elintapa tuo melko pian merkittävää helpotusta.

Päinvastoin käsitykselle, että refluksia aiheuttavat happamat ruoat ja korkea mahan happamuus, refluksin aiheuttaja on mahanesteen vähäisyys.

Länsimaissa noin 4–10 % aikuisista on pulassa refluksitaudin oireiden kanssa ja kyseisiä vaivoja esiintyy kerran viikossa jopa 30 %:lla ihmisistä. Koska me kaikki olemme erilaisia, on tärkeää löytää itselleen tehokkain yhdistelmä alempana kuvatusta mahan sisällön takaisinvirtauksen hoidosta. Refluksitaudin tieteelliset tutkimuksetkaan eivät keskity pelkästään lääkehoitoon, vaan käsittelevät myös elintapamuutoksia. Joitakin muutoksia, joista voisi olla hyötyä, ovat refluksitautiin sopiva ruokavalio, neulahoito, jooga, riittävä fyysinen rasitus, painonpudotus ja vaihtoehtoinen hoito.

Refluksitaudin oireet, syyt ja riskitekijät

Mahan sisällön takaisinvirtauksen ja refluksitaudin yleisimpiä oireita ovat:

  • Kipu ja polttelu rinnassa
  • Hapan maku suussa
  • Unihäiriöt, mm. öinen herääminen tukehtumisen tunteeseen tai yskään
  • Suun kuivuminen
  • Ienärsytys, mm. arkuus ja verenvuoto
  • Pahanhajuinen hengitys
  • Ilmavaivat, röyhtäily ja turvotus aterian jälkeen
  • Joskus myös pahoinvointi ja ruokahaluttomuus
  • Paljon muita oireita riippuen siitä, miten tulehtunut tai vahingoittunut ruokatorvi on

Gastroesofageaalisen refluksitaudin oireet täsmäävät mahan sisällön takaisinvirtauksen oireisiin, mutta ne voivat olla voimakkaampia. Mahan sisällön takaisinvirtauksen syynä on häiriö ruokatorven alemman sulkijan toiminnassa. Yleensä ruokatorven alempi sulkija pitää mahalaukussa ns. kannen päällä eikä päästä mahahappoa takaisin ruokatorveen.

Kõrvetised

Mahalaukku on vuorattu erityisellä limakalvolla, joka pystyy suojaamaan sitä happohyökkäykseltä. Ruokatorven limakalvo on kuitenkin herkempi. Siksi hoitamaton refluksi voi aiheuttaa ruokatorven limakalvon vahingoittumisen sekä komplikaatioita ajan mittaan. Sen seurauksena kudokset voivat arpeutua ja vaikeammissa tapauksissa saattaa kehittyä jopa ruokatorven syöpä.

Vaikkakin tällaisten ruoansulatushäiriöiden syyt ovat erilaisia, useiden refluksitaudin kipeiden oireiden syitä ovat seuraavat:

  • Liian nopeasti syöminen, pureskelematta ruokaa tai antamatta mahalaukulle aikaa sulattaa sitä. Todennäköisesti juuri tämä on nopeatempoisessa yhteiskunnassamme yleisin syy silloin tällöin esiintyvään närästykseen.
  • Liikasyöminen, joka rasittaa ruoansulatusjärjestelmää ja aiheuttaa painetta mahalaukussa.
  • Syöminen pari kertaa päivässä ja paljon kerralla sen sijaan että ateriakerrat jaetaan tasaisemmin pitkin päivää.
  • Liikalihavuus ja ylipaino
  • Korkeampi ikä, joka vaikuttaa mahahapon tuottamiseen
  • Aikaisempi hiatus- eli palleatyrä
  • Raskaus
  • Ruoansulatusjärjestelmää ärsyttävien elintarvikkeiden, mm. valmisruoka, sokeripitoiset naposteltavat, raffinoidut öljyt, paistetut ruoat ja käsitellyt lihatuotteet, syöminen
  • Joidenkin reseptilääkkeiden, esim. toistuvien antibioottien tai verenpainetauti-, astma-, artriitti-, sydän- tai osteoporoosilääkkeiden käyttäminen
  • Jatkuva krooninen stressi
  • Tiettyjen ravintoaineiden puute
  • Tupakointi sekä liiallinen alkoholin ja kofeiinin käyttö

Ongelmat refluksitaudin tavallisessa hoidossa

Närästyksessä ja refluksissa kipuun käytetään sekä resepti- että itsehoitolääkkeitä. Joissain tapauksissa niitä otetaan vain oireiden pahentuessa, muissa tapauksissa oireiden ehkäisemiseksi päivittäin.

Kolme tärkeintä mahan ja ruokatorven takaisinvirtaustaudin eli gastroesofageaalisen refluksitaudin oireiden eli närästyksen lievittämiseen käytettävää lääkeryhmää ovat antasidit, H2RA:t (histamiini-2-reseptorien salpaajat) ja PPI:t (protonipumpun estäjät). Olet ehkä käyttänyt joskus jotain kyseisistä lääkkeistä.

Valitettavasti on tutkittu, että mahan sisällön takaisinvirtaus-/refluksitaudin lääkkeet edistävät erilaisia oireita, kuten ruoansulatushäiriöt, ärtyvän suolen oireyhtymä, depressio, anemia ja väsymys. Pitkäaikainen mahahapon muodostumisen estäminen, esim. protonipumpun estäjillä tai antasideilla, yhdistetään jopa lisääntyneeseen C. difficilen tartuntavaaraan. Se voi aiheuttaa vakavia ongelmia, kuten ripuli, suolitulehdus ja verta vuotavat haavaumat.

Suurin riski PPI:n sivuvaikutuksiin on iäkkäillä, tietyistä kroonisista terveysongelmista kärsivillä ja laajavaikutteisia antibiootteja käyttävillä potilailla. World Health Organization: WHO on varoittanut kyseisiä lääkkeitä käyttäviä potilaita siitä, että pitkäkestoisen ripulin ilmetessä on mentävä pian lääkäriin.

Ruokavalio gastroesofageaalisessa refluksitaudissa

Lähes kaikissa mahan sisällön takaisinvirtausta ja refluksitautia koskevissa tutkimuksissa on selvinnyt, että yksi kyseisten ongelmien aiheuttajista on yksipuolinen, paljon valmisruokia sisältävä ruokavalio. Valmisruokaa on myös helppo syödä liikaa ja sen seurauksena tietoinen ruokavalio yleensä unohtuu. Vaikka ihmiset ovat erilaisia ja jokaisen ruoansulatus reagoi omalla tavallaan, on olemassa tiettyjä ruokia, jotka vaikuttavat aiheuttavan monille mahan sisällön takaisinvirtausta. Yritä jättää ruokalistalta ensimmäisenä pois juuri nämä yleisimmät ongelman aiheuttajat.

Jotta ruoansulatus olisi kunnossa ja kivutonta, tulisi suosia mahdollisimman usein GMO-vapaata luomutuotantoa. Ruoansulatuskanavaa suojaa kuitujen lisääminen, hyödyllisten bakteerien tukeminen probioottipitoisella ruoalla ja ravintolisillä, viljojen osuuden vähentäminen ja laadukkaiden valkuaisaineiden osuuden lisääminen ruokavaliossa. Tällaiset muutokset ruokalistalla vähentävät myös joitain riskitekijöitä, kuten tulehdus, ylipaino ja vaikeiden kroonisten sairauksien komplikaatiot.

Ruoat, jotka auttavat säätelemään mahan sisällön takaisinvirtausta ja lieventämään refluksin oireita

  • Kefiiri ja jogurtti auttavat säilyttämään mahalaukussa hyödyllisten bakteerien tasapainon, edistävät ruoansulatusta ja rauhoittavat ruoansulatuskanavaa. Valitse tuotteet, joissa on eläviä viljelmiä, jotka ovat käyneet 24 tuntia.
  • Ruoholla ruokitun naudan luista tehty lihaliemi, jota on keitetty pienellä tulella tärkeiden yhdisteiden, kuten kollageeni, glutamiini, proliini ja glysiini, saamiseksi.
  • Hapatetut kasvikset, mm. kimchi ja hapankaali
  • Teesienijuoma, joka sisältää runsaasti hyödyllisiä bakteereita ja probiootteja.
  • Omenaviinietikka säätelee mahan hapokkuutta ja vähentää refluksitaudin oireita. Sekoita ruokalusikallinen tuoretta omenaviinietikkaa kupilliseen (noin 240 ml) vettä ja juo viisi minuuttia ennen ateriaa.
  • Kookospähkinävesi sisältää runsaasti kaliumia ja muita elektrolyyttejä, jotka auttavat säilyttämään elimistön nestetasapainon. Kookospähkinäveden juominen pitkin päivää ja lasillinen vielä ennen nukkumaanmenoa auttaa ehkäisemään mahan sisällön takaisinvirtausta. Kookospähkinävedestä voi tehdä myös kefiiriä, joka antaa mahalle terveellisiä probiootteja, joita refluksitaudin sairastaja tarvitsee.
  • Kookosrasva on erinomainen terveellisen rasvan lähde ja sillä on lisäksi tulehduksenvastainen vaikutus. Yritä syödä päivittäin ruokalusikallinen kookosrasvaa. Voit levittää sitä esimerkiksi jyväleivälle tai lisätä muihin ruokiin. Sen sisältämä lauriinihappo ja muut luonnolliset yhdisteet auttavat tulehdukseen, vahvistavat puolustuskykyä ja tuhoavat Candida spp-hiivasieniä.
  • Vihreät lehtikasvikset
  • Artisokka
  • Parsa
  • Kurkut
  • Kurpitsa ja muut kurpitsakasvit
  • Luonnosta pyydetty tonnikala ja lohi
  • Terveelliset rasvat, mm. kookosrasva ja kirkastettu voi
  • Lehmän raakamaidosta valmistettu juusto
  • Mantelit
  • Hunaja

hapendatud-toit

Useat näistä elintarvikkeista kuuluvat GAPS-ruokavalioon (Gut and Psychology Syndrome Diet), ravintosuunnitelmaan, jota suositellaan ruoansulatusongelmissa ja joka keskittyy käsittelemättömään tai vähän käsiteltyyn luomutuotantoon. GAPS-ruokavaliosta voi saada refluksitaudin lisäksi apua myös muihin ongelmiin, kuten ärtyvän suolen oireyhtymä, vuotava suoli, ATH ja monet muut. GAPS-ruokavalio sisältää runsaasti tuoreita luomukasviksia, vapaan kanan ja ruoholla ruokitun naudan lihaa sekä luulientä. Siihen kuuluvat myös terveelliset mauste- ja muut kasvit, esim. lääkeaaloe, persilja, inkivääri ja fenkoli, jotka rauhoittavat ruoansulatuskanavaa. (8)

Ruoat ja juomat, joita kannattaa välttää refluksitaudissa

Kuten aiemmin mainittiin pikaisesti, joitakin ruokia käytettäessä mahan sisällön takaisinvirtauksen oireiden aiheutuminen on todennäköisempää kuin muissa ruoissa. Sellaisia ruokia, jotka ns. lisäävät vettä myllyyn refluksitaudissa, ovat lihatuotteet, pikaruoka, sulatejuustot, suklaa, alkoholi ja kofeiini.

Elintarvikkeet, jotka pahentavat monilla refluksitaudin oireita ja joita tulisi siksi välttää:

  • Alkoholi. Vaikka alkoholi ei ole kaikille ongelma silloin tällöin ja pieninä määrinä nautittuna, on joitakin, joille olut, likööri ja viini ovat suurimpia ongelmien aiheuttajia. Kokeillaksesi, miten elimistösi reagoi alkoholiin, ota pieni määrä kerralla ja juo lisäksi paljon vettä. Alkoholia on parempi välttää ennen nukkumaanmenoa ja yhdessä sellaisten ruokien kanssa, joiden tiedetään aiheuttavan refluksioireita.
  • Kofeiini. Kahvi, tee ja energiajuomat voivat ärsyttää tulehtunutta ruokatorvea ja vaikuttaa sulkijalihaksen toimintaan.
  • Hapokkaat juomat. Niihin kuuluvat virvoitusjuomat, alkoholi, energiajuomat, jopa kivennäisvesi ja hapotettu vesi jne.
  • Sokeri ja makeutusaineet. Molemmat ovat usein tulehduksen aiheuttajia ja voivat johtaa liian nopeaan ja liian suurien määrien syömiseen sekä painonnousuun.
  • Paistetut ruoat. Rasvaisilla ruoilla on tapana jäädä pitkäksi ajaksi mahaan ja niitä on vaikea sulattaa. Se voi aiheuttaa mahahapon ylituotantoa.
  • Runsaasti suolaa, maissia ja perunaa sisältävä valmisruoka. Niihin kuuluvat perunalastut, keksit, aamiaismurot jne. Hyvin monet pakatut tuotteet sisältävät jossain muodossa käsiteltyä maissia, joten kannattaa lukea etiketistä ainesosat ja yrittää valita ennemmin täysiarvoista luomutuotantoa. Toinen suuri ongelma pakatuissa tuotteissa on liiallinen suolapitoisuus. Eräässä Ruotsissa tehdyssä yli 1000 ihmisen kulutustottumuksia seuranneessa tutkimuksessa todettiin, että enemmän suolaa käyttävillä ihmisillä esiintyy huomattavasti enemmän mahan sisällön takaisinvirtausta.
  • Suklaa. Kaakaon ja suklaan poisjättäminen ruokavaliosta lievittää monilla oireita. Jos mietitään sitä, että useat suklaatuotteet sisältävät käsiteltyjä rasvoja, kofeiinia ja sokeria (jopa kolminkertainen määrä), ne ovat yksi yleisin pahan alku ja juuri.
  • Maitotuotteet. Maitotuotteet, kuten jogurtti ja juusto, eivät aiheuta kaikille negatiivista reaktiota, mutta ne eivät sovi kaikille. Maitotuotteet sisältävät kalsiumia, sokeria ja yleensä myös rasvaa, jotka kaikki voivat ärsyttää mahaa tuottamaan enemmän happoa.
  • Kasviöljyt, mm. rapsiöljy. Useat pakatut naposteltavat sisältävät käsiteltyä öljyä, kuten paistetut ja rasvaiset ruoat, ja voivat aiheuttaa tulehduksen.
  • Mausteinen ruoka. Mausteita, kuten pensaspaprika, maustepaprika, kaneli ja pippuri, pidetään yleensä hyvin terveellisinä. Valitettavasti mausteiset ruoat pahentavat joillakin refluksitautia sairastavilla mahan sisällön takaisinvirtaukseen liittyvää polttelun tunnetta. Koska mausteet vaikuttavat kaikkiin eri tavalla, niiden vaikutus on testattava itse. Jos oireet pahenevat, on viisaampaa suosia mauttomampia ruokia ja käyttää vähemmän mausteita.
  • Tomaatit, tomaattisäilykkeet ja sipulit. Vaikka tomaatti ja sipuli ovat yleisesti ottaen terveellisiä, ne voivat aiheuttaa joillakin mahan sisällön takaisinvirtausta, erityisesti silloin, jos niitä käytetään suurempia määriä (esim. runsaasti tomaattikastiketta käytettäessä).
  • Sitrushedelmät ja niiden mehut. Sitrushedelmät sisältävät melko paljon happoa ja voivat pahentaa oireita.
  • Kermaiset ja öljypitoiset salaattikastikkeet.
  • Minttu ja piparminttu. Minttua sisältävät tuotteet vaikuttavat pahentavan oireita, sillä ne laskevat painetta alemmalle ruokatorven sulkijalle, joka päästää hapon ylös.
  • Käsitelty vilja.

Muut luonnonmukaiset lääkkeet, mm. ravintolisät ja eteeriset öljyt refluksitaudissa

1. Ravintolisät refluksitaudin oireisiin

Terveellisen ruokavalion, joka auttaa lieventämään mahan sisällön takaisinvirtausta ja mahan ja ruokatorven takaisinvirtaustautiin liittyviä oireita, lisäksi on tärkeää käyttää myös luonnonmukaisia ravintolisiä.

  • Ruoansulatusentsyymit. Ota 1–2 kapselia laadukasta ruoansulatusentsyymiä ennen jokaista ateriaa. Se auttaa sulattamaan ruoan kunnolla ja ravintoaineita imeytymään.
  • Probiootit. Ota 20–50 miljardia yksikköä laadukkaita probiootteja päivässä. Hyvien bakteerien ottaminen auttaa pitämään ruoansulatuskanavan tasapainossa ja torjuu huonot bakteerit, jotka voivat aiheuttaa ruoansulatushäiriöitä, vuotavaa suolta ja ravintoaineiden huonoa imeytymistä.
  • Pepsiiniä sisältävä hydrokloridi. Ota yksi 650 mg tabletti ennen jokaista ateriaa. Tarvittaessa voit ottaa lisäannoksen epämiellyttävien oireiden lievittämiseksi.
  • Kamomillatee. Juo ennen nukkumaanmenoa kupillinen kamomillateetä hunajalla. Kamomillatee auttaa vähentämään ruoansulatuskanavan tulehdusta ja tukee sen normaalia toimintaa.
  • Inkivääritee. Ota 2,5 cm pala tuoretta inkivääriä ja keitä sitä 10 minuuttia 300 ml vedessä. Makeuta hunajalla ja juo aterian jälkeen tai ennen nukkumaanmenoa. Inkivääriä käytetään ruoansulatuksen tukemiseen kaikkialla maailmassa. Jos tuoretta inkivääriä ei ole saatavilla, tilannetta helpottaa heti oireiden ilmetessä otettu laadukas ravintolisä – inkiväärikapseli.
  • Papaijanlehtitee. Papaijan sisältämä entsyymi papaiini tehostaa ruoansulatusprosessia hajottamalla valkuaisaineita. Jos tuoretta, GMO-vapaata luomupapaijaa ei ole saatavilla, luomukasvatettu papaijanlehtitee on hyvä vaihtoehto. Syö kupillinen (noin 240 ml) tuoretta papaijaa heti mahan sisällön takaisinvirtausoireiden ilmetessä tai juo kupillinen teetä ennen nukkumaanmenoa.
  • Magnesiumravintolisä . Ota kaksi kertaa päivässä 400 mg laadukasta magnesiumravintolisää. Kuten aiemmin mainittiin, magnesiumin puute voi aiheuttaa sulkijalihaksen toimintahäiriöitä, mikä johtaa puolestaan refluksitaudin syntyyn. Magnesium on osoittautunut tehokkaaksi närästyksen hoidossa.
  • L-glutamiini. Ota kaksi kertaa päivässä aterian yhteydessä 5 grammaa glutamiinijauhetta. Lukuisat tutkimukset ovat todistaneet, että siitä on hyötyä sekä vuotavassa suolessa että haavaisessa paksusuolentulehduksessa ja ärtyvän suolen oireyhtymässä.
  • Melatoniini. Ota iltaisin 6 mg. Tutkimukset osoittavat, että mahan sisällön takaisinvirtauksesta kärsivien melatoniinitaso on merkittävästi matalampi kuin niillä, joilla kyseistä ongelmaa ei ole. Refluksitaudin oireet helpottivat tai jopa katosivat noin 50 %:lla 12 viikon aikana

2. Eteeriset öljyt

Joillakin potilailla refluksitautiin auttaa sitruuna tai eteerinen sitruunaöljy, mutta kaikki eivät reagoi niihin samalla tavalla (joillakin on ongelmia sitrushedelmien ja niistä valmistettujen tuotteiden kanssa, ainakin alussa). Sitruunamehua voi lisätä tuoreen inkivääriviipaleen kanssa päivittäiseen juomaveteen. Voit kokeilla myös lisätä yhden tai muutaman tipan eteeristä sitruunaöljyä juomaveteen, tai tiputa yksi tippa puhdasta, sisäiseen käyttöön tarkoitettua öljyä kielelle, anna sen liikkua suussa ja niele.

3. Tarkkaile, miten syöt ja pureskelet

  • Älä syö liikaa – syö kerralla vähemmän, jotta ruoka voisi sulaa kunnolla. Useat ateriat ja ylensyöminen aiheuttavat lisäpainetta sulkijalihakseen, mikä voi puolestaan aiheuttaa mahanesteiden ja sulamattoman ruoan takaisinvirtausta ruokatorveen.
  • Älä syö kolme tuntia ennen nukkumaanmenoa – anna mahan sulattaa viimeisen aterian ruoka ja juo kasviteetä hunajalla ruoansulatuskanavan ärsytyksen vähentämiseksi.
  • Pureskele ruoka kunnolla – suuri osa ihmisistä ei pureskele ruokaa kunnolla – muista, että ruoansulatus alkaa suusta. Mitä pienemmäksi pureskelet ruoan ennen nielemistä, sitä helpompi mahan on sulattaa se.
  • Käytä aterian jälkeen mukavia vaatteita, vältä tiukkoja vaatteita ja vöitä erityisesti aterian aikana. Ne voivat pahentaa oireita ja kipua paineistamalla mahaa.

4. Muut elintapamuutokset ja vinkkejä 

Mahan sisällön takaisinvirtaus ja refluksitaudin hoito vaativat monipuolista lähestymistä. Kaikki muutokset elintavoissa, kuten terveellinen ruokavalio, mahan sisällön takaisinvirtausta aiheuttavien elintarvikkeiden välttäminen ja oikeiden ravintolisien ottaminen voivat olla hyödyllisiä. Lisäksi monille voi tuoda helpotusta muutokset siinä, miten ja milloin syödä, miten levätä ja miten treenata.

Muutamia vinkkejä, miten ehkäistä mahan sisällön takaisinvirtausta välttämällä sen yleisimpiä aiheuttajia:

  • Nuku kyljellä niin, että pää on korkeammalla. Yritä asetella sängyn pääty 10–15 cm korkeammalle, sillä täysin vaakasuorassa asennossa makaaminen voi pahentaa oireita. Käytä päänalusen kohottamiseksi päädyn nostamista harkkojen, lautojen tms. avulla, ei kuitenkaan tyynyjen avulla. Se on parempi tapa kuin tyynyjen kasaaminen pään alle, sillä tyynyt voivat aiheuttaa niskaongelmia. Korkeampi öinen päänalunen auttaa pitämään mahanesteet mahassa ja lievittää mahan ja ruokatorven takaisinvirtaustaudin oireita. Tällä hetkellä tehdään tutkimusta nukkuma-asentojen vaikutuksesta öisiin mahan sisällön takaisinvirtauksen oireisiin.
  • Vältä kumartumista. Eteenpäin kumartuminen ei todennäköisesti auta lieventämään kipua, päinvastoin – eteenpäin kumartuminen voi pahentaa oireita painamalla mahaa.
  • Säätele stressiä. Stressi pahentaa refluksitaudin oireita, sillä se lisää mahanesteiden tuotantoa. Päiväohjelmaan tulisi sisällyttää rentoutustekniikoita. Voit kokeilla joogaa, meditaatiota, taideterapiaa tai mitä tahansa muuta tekniikkaa, joka auttaa sinua lievittämään stressiä tehokkaasti.
  • Pistehieronta. Oireita voi lievittää tiettyihin rintakehän alla sijaitseviin ja ruoansulatukseen liittyviin refleksipisteisiin vaikuttamalla. Ei kannata luottaa pelkästään lääkkeisiin. Kuten aiemmin mainittu, reseptilääkkeet lievittävät oireita vain tilapäisesti. Pitkäaikaisen helpotuksen tuovat vain ruokavalion ja elintapojen muuttaminen. Jos sinusta on välttämätöntä käyttää kivun takia lääkkeitä, ota ne parhaan tuloksen saavuttamiseksi ennen nukkumaanmenoa.
  • Fyysinen rasitus. Fyysisen rasituksen tulisi olla kohtalaista. Tutkimukset ovat osoittaneet, että aktiivinen urheilu ja juokseminen voivat ärsyttää ruoansulatuskanavaa ja aiheuttaa mahan sisällön takaisinvirtausta. Harrasta urheilua aamu- tai iltapäivällä.
  • Tupakointi. Jos tupakoit, lopeta se mahdollisimman pian. Tupakointi voi löysentää sulkijalihasta edesauttaen siten mahan sisällön takaisinvirtausta. Myös passiivinen tupakointi voi pahentaa oireita.

Varotoimet refluksin hoidossa

Se, että refluksitauti on niin yleinen, ei vielä tarkoita sitä, että se olisi normaalia. Jos refluksitaudin oireet eivät salli totuttujen elintapojen noudattamista tai ne häiritsevät päivittäistä elämää, vaikuttavat ruokahaluun tai ravintoaineiden saantiin ja ovat kestäneet yli kaksi viikkoa, sinun tulisi mennä lääkäriin. Lääkäriltä kannattaa myös kysyä hoitomahdollisuuksista, jos ääni muuttuu käheäksi; astma pahenee aterian jälkeen; tunnet maatessasi jatkuvaa kipua; fyysisen rasituksen jälkeen ilmenee kipua; aiheutuu hengitysvaikeuksia, jotka ilmenevät lähinnä öisin; esiintyy ripulia tai nielemisvaikeuksia, jotka kestävät pidempään kuin muutaman päivän.

Ruokavalio refluksissa: pääkohdat ja vaihtoehtoinen hoito 

Refluksitaudin aiheuttaa mahanesteiden joutuminen ylös ruokatorveen. Refluksitaudin oireet ovat yleensä kipu rintakehässä, närästys, epämiellyttävä maku suussa, vatsan turvotus, ilmavaivat sekä ruoansulatus- ja nielemisvaikeudet.
Mahan sisällön takaisinvirtauksen ja refluksitaudin yleisimmät syyt ovat huono ruokavalio, liikaa ja liian nopeasti syöminen, raskaus, aiemmin sairastettu palleatyrä, ylipaino, korkeampi ikä ja mahanesteiden tuotantohäiriöt.

kiiruga söömine

Refluksitaudin luonnollinen hoito – 5 vinkkiä  

1. Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio
2. Ongelmia aiheuttavien ruokien ja juomien välttäminen
3. Terveellisemmän painon saavuttaminen
4. Hyödyllisten ravintolisien ottaminen
5. Kerralla vähemmän syöminen

Lähde: https://draxe.com/acid-reflux-diet/
Wiki
https://ecosh.ee/refluks/

Oliko tästä julkaisusta apua?

×

Ostoskori