Voikukkaa on arvostettu kautta aikojen sen parantavien ominaisuuksien vuoksi. Voikukka on luonnon todellisen sitkeyden ruumiillistuma. Vaikka kasvi on kullanarvoinen, puutarhurille sen sinnikkyydestä on yleensä pelkkää haittaa.

Voikukan perinteiset ja nykyiset käyttötavat

Ensimmäinen lääketieteellinen merkintä voikukasta on tehty Kiinassa 659 jaa. Teksti kertoo, että kasvia käytettiin tuolloin muun muassa ruoansulatuskanavan häiriöiden, rintatulehduksen ja umpisuolen tulehduksen hoidossa. Lännessä voikukka tuli tunnetuksi rohtona 1000-luvulla, kun muuan arabialainen lääkäri kirjoitti voikukan hyödyllisyydestä lääketieteellisessä julkaisussa. Pian voikukasta tuli arvostettu lääkekasvi kaikkialla Euroopassa. Virolaisessa kansanlääkinnässä voikukkaa on nimitetty elämän eliksiiriksi, sillä se puhdistaa elimistöä kuona-aineista ja negatiivisesta energiasta. Sitä on pidetty myös veren puhdistajana, ummetusta hoitavana, maksan parantajana ja väsymyksen poistajana.

Nykyisin voikukalla hoidetaan ihosairauksia, imusolmuketulehduksia, anemiaa, suoliston ja maksan aineenvaihdunnan häiriöitä. Voikukan karvasaineet ovat elimistölle erittäin hyödyllisiä, sillä ne stimuloivat vatsan ja ruoansulatuskanavan toimintaa edistäen ruuansulatusta. Voikukka päihittää minkä tahansa vihanneksen ravinteiden määrässä. Kasvi sisältää elimistölle tarpeellisia aminohappoja ja rasvahappoja sekä sokereita (esim. inuliinia, joka suolistossa hajotessaan muuttuu fruktoosiksi, makeimmaksi luonnolliseksi sokeriksi). Samoin se sisältää mineraaleja, kuten rautaa, sinkkiä, booria, kalsiumia, piitä ja erityisesti kaliumia sekä A, B, C ja D-vitamiineja. (S. Foster ja Rebecca L. Johnson. Desk Reference to Nature Medicine)

Kasvitieteellinen nimi viittaa tulehdusten hoitoon

Voikukan kasvitieteellinen nimi Taraxacum officinale kertoo sen ominaisuuksista: Taraxacum tulee kreikan kielestä ja tarkoittaa (silmä)tulehdusta hoitavaa ja officinale viittaa yleisesti lääkekasveihin. Lempilapselle on annettu monta muutakin nimeä, kuten höytypää, keltakukka, kultaharja, maitiainen, punkkikukka, pörrinkäinen, siansilmä, syyläkukka ja voinunnu.

Voikukka ja sen juuri

Voikukan kaikki osat, kukat, varret, lehdet ja juuret, ovat syötäviä. Juuri sisältää eniten vaikuttavia aineita kukinnan aikana. Juuresta löytyy runsaasti hyödyllisiä yleiskuntoa kohottavia aineita kuten 10 % taraksiini-karvasainetta, 15 % proteiinia, inuliinia, karvasaineita ja tyydyttymättömiä rasvahappoja.

Voikukan diureettinen vaikutus

Vaikka voikukkaa suositellaan nesteenpoistoon, vieläkään ei tiedetä mitkä aineet aiheuttavat  nestettä poistavan eli diureettisen vaikutuksen. Jotkut tutkijat ovat esittäneet, että voikukan diureettisuus voisi johtua lehtien ja juurten korkeasta kaliumpitoisuudesta. Useimmat nesteenpoistolääkkeet vähentävät elimistön kaliumvarastoja, mutta voikukka itse sisältää niin runsaasti kaliumia, että diureettisuudestaan huolimatta se ei vaikuta kaliumpitoisuuteen. (S. Foster ja Rebecca L.Johnson. Desk Reference to Nature Medicine)

Voikukka

Mikä on diureetti?

Diureetit ovat aineita, jotka lisäävät virtsan eritystä ja vähentävät samalla turvotusta. Diureetit edistävät eri tavoin natriumin ja veden erittymistä kehosta, mikä vähentää solujen välisen nesteen määrää.

Voikukan terveydellisiä hyötyjä

Voikukkaa sisältävien salaattien syöminen ja voikukanjuuriteen juominen vahvistavat aina terveyttä. Esimerkiksi voikukan juuret ja varret auttavat torjumaan diabetesta. Joissakin eläinkokeissa on osoitettu, että voikukka voi auttaa normalisoimaan verensokeria. On havaittu myös, että voikukkauutteilla on mikrobeja ja bakteereja tuhoava vaikutus. Lisäksi on todettu, että kasvilla on tulehdusta vähentäviä ja antioksidanttisia ominaisuuksia. Voikukan juuret ja varret stimuloivat haimaa tuottamaan insuliinia, mikä puolestaan tasapainottaa veren glukoosipitoisuutta. 

Jos sinulla on ruoansulatusvaivoja tai haluat puhdistaa elimistöäsi myrkyistä, rohtoyrteistä kannattaisi kokeilla juuri voikukkateetä. Maksa tuottaa ruoansulatusjärjestelmään sappinestettä ja suodattaa verestä kemikaaleja sekä muita epäpuhtauksia. Dr. Josh Axen mukaan voikukan vitamiinit ja kivennäisaineet puhdistavat maksaa ja auttavat pitämään sen kunnossa. Voikukassa on runsaasti antioksidantteja ja C-vitamiinia, joka auttaa elimistöä taistelemaan infektioita vastaan, esimerkiksi virtsatietulehduksia aiheuttavia bakteereja. Voikukkateen juominen päivittäin voi poistaa tämänkin ongelman.

Voikukan lehdet ovat kitkeriä, mutta täysin syötäviä. Lehdet sisältävät runsaasti kuitua, joka  parantaa suoliston toimintaa. Kuitu vähentää ylipainoisuuden, sydänsairauksien ja ärtyvän suolen oireyhtymän riskiä. Lehdet sisältävät runsaasti myös A-vitamiinia ja yhdessä teekupillisessa on 100 % päivittäisestä tarpeesta. A-vitamiini ylläpitää näkökykyä ja estää ihon ennenaikaista vanhenemista.
Lue lisää aiheesta englanniksi: http://reset.me/story/dandelion-root-kills-cancer-cells-in-lab-tests/

Voikukan vaikutuksia:

 • Poistaa tehokkaasti toksiineja (puhdistaa verta, lymfakiertoa ja maksaa)
 • Edistää maksan toimintaa ja sapen eritystä (vaikuttaa ruoansulatukseen, auttaa närästykseen)
 • Erinomainen ylikuormittuneen maksan puhdistaja (hepatiitti, sappirakon ongelmat)
 • Käytetään tulehduksissa
 • Korkean rauta- ja sinkkipitoisuuden ansiosta käytetään anemian hoidon tukena
 • Kroonisten haavaumien, niveljäykkyyden ja tuberkuloosin hoidon tukena
 • Diureetttina eli nestepoistolääkkeenä
 • Auttaa kehon kuumotusoireisiin
 • Tappaa syöpäsoluja

Tutkimuksia voikukan vaikutuksista syöpään

Koeputkitutkimuksissa voikukkauutteen on todettu tappavan tehokkaasti syöpäsoluja. Tutkijat ovatkin innoissaan löydöksistä, joiden mukaan voikukan juuri voisi olla mahdollinen parannuskeino syöpään!

Voikukan voimakasvaikutteinen juuri vahvistaa verta ja immuunijärjestelmää. Sen uskotaan  parantavan eturauhas- ja keuhkosyöpää ja muita kasvaimia paremmin kuin sytostaattihoito. Tohtori Carolyn Hamm Windsorin syöpäkeskuksesta Kanadan Ontariossa havaitsi voikukan juuriuutteen olevan ainoa hoito, joka auttoi krooniseen myelooiseen leukemiaan. Kyseinen syöpä ilmenee tavallisesti myöhemmällä iällä.

John Di Carlo, 72-vuotiaan syöpäpotilas, lähetettiin sairaalasta kotiin kuolemaan, kun kaikki ponnistelut leukemian nujertamiseksi olivat epäonnistuneet. Di Carlo kertoi CBC Newsille, että viimeisenä keinona hänelle suositeltiin voikukanjuuriteen juomista. Ehkä sen olisi pitänyt olla ensimmäinen hoitosuositus, sillä syöpä antoi periksi vain neljä kuukautta myöhemmin! Di Carloa hoitaneet lääkärit uskoivat sen johtuvan voikukanjuuriteen juomisesta.

Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että voikukanjuuriuute voi vaikuttaa hyvin tehokkaasti syöpäsoluihin, kuten kävi Di Carlon tapauksessa. Syöpäsolut alkoivat hajota 48 tunnin kuluessa uutteelle altistumisesta. Elimistö alkoi korvata niitä terveillä uusilla soluilla. Myöhemmät tutkimukset ovat osoittaneet, että uutteesta on hyötyä myös muiden syöpien kuten rinta-, paksusuoli-, eturauhas-, maksa- ja keuhkosyövän hoidossa.

Juuritee ei ole maultaan niin hyvää kuin moni muu yrttijuoma, mutta se on varmasti miellyttävämpää kuin kemoterapia tai sädehoito. Perinteiset syöpähoidot vahingoittavat immuunijärjestelmää tappamalla kaikki solut, myös terveet. Voikukanjuurella on päinvastainen vaikutus: se vahvistaa immuunijärjestelmää ja tuhoaa vain sairaat solut. Se on suuri voitto! Tohtori Carolyn Hamm varoittaa kuitenkin, että voikukanjuuriuutteella voi olla haitallisia vaikutuksia kemoterapiaan. Siksi on aina viisainta neuvotella oman lääkärin kanssa ja kertoa hänelle, millaisia muutoksia aiot tehdä ruokavaliossa tai -aineksissa.

Varoitus:
Voikukanjuurta nautittaessa tulee tarkkailla oloa, koska kasvi voi aiheuttaa liiallista kiihtymystä. Voikukka voi aiheuttaa sydämen rytmihäiriöitä, pahoinvointia, oksentelua ja ripulia. Voikukka ei sovi liikahappoisuudesta, mahakatarrista ja ripulista kärsiville. Raskauden, imetyksen ja lääkekuurien aikana on suositeltavaa keskustella käytöstä lääkärin tai muun asiantuntijan kanssa.

Lähteet:

 1. http://reset.me/story/dandelion-root-kills-cancer-cells-in-lab-tests/
 2. S.Foster ja R.L. Johnson. Desk Reference to Nature Medicine
 3. Prillitoos. Ravimtaime mäng
 4. Agitaator. K. Kolmann. Ravimtaimed ja kodused võtted
 5. https://www.mountainroseherbs.com/products/dandelion-root-powder/profile

 

Oliko tästä julkaisusta apua?

×

Ostoskori