B-VITAMIINIA ja muita vitamiineja ihminen tarvitsee päivittäisessä elämässään ja kehityksessään. B-ryhmän vitamiinit ovat elämän ja terveyden kannalta äärettömän tärkeitä, ja näin varsinkin hermostolle, aivoille sekä sydämelle ja verenkiertojärjestelmälle. Tärkeää on nimenomaan niiden riittävä saanti, sillä niillä on suora vaikutus sydämeemme, mielialaamme, energiaamme, painoomme ja jopa ruoansulatukseemme.  B-vitamiinit ovat elintärkeitä energian tuotannossa ja terveiden punasolujen muodostuksessa sekä toiminnassa. Ne eivät tosin anna suoraan energiaa, mutta ne auttavat kehoa käyttämään tehokkaasti polttoaineina hiilihydraatteja, rasvoja ja proteiineja, jotka ruoansulatuksen ja imeytymisen kautta muutetaan energiaksi solun mitokondrioissa. B-vitamiineja saadaan lähinnä ruoasta, ne ovat vesiliukoisia, nopeasti elimistöön imeytyviä, mutta niitä ei varastoida elimistöön pitkäksi ajaksi (toisin kuin rasvaliukoisia vitamiineja kuten A-, D-, E- ja K-vitamiinit). Ainoat poikkeukset ovat B-12 -vitamiini ja folaatti, joita varastoituu maksaan.

Mikä aiheuttaa B-vitamiinien puutetta?

Nykypäivän nopea elämänrytmi asettaa meille omat vaatimuksensa: intensiivisenä työ- tai opiskelukautena kehomme saattaa tarvita lisätukea B-vitamiinien muodossa. Väistämättä kuulemme nykyisin stressaavasta elämästä ja yhä enemmän ahdistuneisuudesta kärsivät kaiken ikäiset henkilöt, joten riskiryhmä, jolla ei ole riittävää määrää B-vitamiineja, on suurempi kuin kuvittelemme. B-vitamiineja tarvitaan hermoimpulssien normaaliin siirtymiseen sydämen, aivojen ja hermojärjestelmän keskinäisessä toiminnassa. Ennen kaikkea juuri glukoosin hajoamisen syvästä häiriintymisestä johtuu vakavia hermotoimintojen häiriöitä, sillä hermokudos ei saa sellaisessa tapauksessa tärkeintä energiasubstraattiaan, glukoosia, normaalilla tavalla käyttöönsä. Toinen iso kohderyhmä on sydämen ja verenkiertojärjestelmän häiriöistä kärsivät henkilöt. Juuri sydän on se elin, joka tarvitsee toimiakseen suuren määrän energiaa, ja energian puutteen yhteydessä sydämen toiminta on vaarantunut.

B-ryhmän vitamiinien puutteen syynä on kasvanut sellaisten työstettyjen elintarvikkeiden käyttö, joista suurin osa B-vitamiineista on kadonnut. Toisena syynä on runsas sokerin käyttö, jonka tuloksena elimistön suolistossa syntyy B-vitamiineille epäsopiva mikroilmasto. B-vitamiinien saantia ja imeytymistä haittaavat lisäksi alkoholi, kahvi, tupakointi, stressi, sairaudet, ehkäisypillerit ja lääkkeet. Tasapainottoman ja yksipuolisen ravitsemuksen, epäterveellisen elämäntavan, stressiä sisältävän kauden ja sairauksien yhteydessä B-ryhmän vitamiinien käyttö ravintolisinä on äärettömän tärkeää. B-vitamiinien valinnassa on tärkeää huolehtia siitä, että vitamiinit olisivat bioaktiivisessa muodossa, joka päätyisi nopeasti  elimistön aineenvaihduntaan. Toinen tärkeä yksityiskohta on se, että B-vitamiinien määrät olisivat todellakin sellaiset, että ne antavat toivotun vaikutuksen.

B-vitamiini ja sen puute voivat aiheuttaa terveysongelmia.

B-ryhmän vitamiinit ovat tärkeitä myös aivoille: jopa hyvin pieni B-vitamiinin puute häiritsee aivotoimintaa ja vaikuttaa siten ajatteluun, keskittymiseen ja myös tunteisiin. Kuten edellä tuli mainituksi, B-ryhmän vitamiinit auttavat glukoosin – elimistön polttoaineen – muuttamista energiaksi. Siten B-vitamiinien puutteen tärkein tunnus onkin juuri väsymys ja mielialan muutokset.

B-vitamiinien puutteen tärkein tuntomerkki on väsymys ja mielialan vaihtelut

B-vitamiinin puute aiheuttaa monia muitakin vakavia terveysongelmia, kuten:

 • anemia,
 • masennus,
 • ärtyisyys,
 • hajamielisyys,
 • ummetus,
 • huono ruoansulatus,
 • sydämen ongelmat,
 • lihasheikkous,
 • huono muisti ja keskittyminen,
 • ihon, hiusten, kynsien, suun, kielen ja silmien huono tilanne,
 • epäsäännölliset sydämenlyönnit,
 • ruokahaluttomuus.

Missä elintarvikkeissa B-vitamiinia on?

B-ryhmän vitamiineja on lähinnä kokojyvätuotteissa, hiivassa, pähkinöissä, siemenissä, iduissa, mutta myös liha-, kala-, muna- vihannes- ja hedelmäruoissa. Vaikka B-vitamiinin lähteiden luettelo näyttääkin pitkältä, saattaa kausina, jolloin elämänrytmi on intensiivinen ja erilaisten sairauksien (varsinkin ruoansulatushäiriöiden) yhteydessä niistä silti syntyä puutetta.

B-ryhmän vitamiinien tehtävät ovat:

 • Elimistön varustaminen energialla.
 • Korvaamattomia hermoston normaalille toiminnalle
 • Tarpeelliset ruoansulatuskanavan lihasten kunnon ylläpidossa
 • Ihon, hiusten, silmien, suun ja maksan terveyden varmistamisessa.

Jokainen B-vitamiini täyttää elimistössä yhtä korvaamattomista tehtävistä ja siksi on tärkeää saada kaikkia B-vitamiineja samanaikaisesti ja kerralla.

B1-vitamiini auttaa muuttamaan glukoosin energiaksi ja tukee hermosolujen toimintaa. Puutteen tärkein oire on väsymys. Tukee lisäksi sydäntä ja verenkiertojärjestelmää sekä ruoansulatuskanavan toimintaa.

B2-vitamiini antaa virtsalle kirkkaankeltaisen värin. B2 on tarpeellinen näön, kynsien, ihon ja limakalvojen terveydelle. Samoin hiusten normaalille kasvulle. Myös veren punasoluja ja raudan aineenvaihduntaa säätävän vitamiinin tehtävä on juuri B2:lla.

B3-vitamiini on tärkeä hiilihydraattien energian vapauttamisessa. Puutteen oireita ovat unettomuus, masennus, ahdistus ja lihasheikkous. B3-vitamiini osallistuu energian ja hormonien tuotantoon.

B4-vitamiinia tarvitaan hermoston toiminnan vakauteen, hermosolujen palauttamiseen, sydämen toiminnan stimulointiin ja aivojen verenkierron parantamiseen. B4 varmistaa rasvojen saannin, niiden ohentamisen ja kuljetuksen elimistöön sekä säätelee maksan ja sappirakon toimintaa.

B5-vitamiini tukee muistia, B5-vitamiinilla on tärkeä rooli energian tuotannossa rasvoista ja hiilihydraateista. B5-vitamiini tukee hermoston terveyttä ja edistää muistia ja oppimiskykyä. Se vähentää uupumusta ja väsymystä.

B6-vitamiinin puute estää kehossa onnenhormonina tunnetun serontoniinin tuotantoa, avainroolissa hormonitasapainon ja immuunitoiminnon säilyttämisessä.

H-vitamiini eli biotiini (B7) on tärkeä koentsyymi, joka osallistuu rasvan aineenvaihduntaan. Tarpeellinen rasvahappojen ja glukoosin energiaksi muuttamisessa, aminohappojen ja proteiinien synteesissä ja B1- ja C-vitamiinien saannissa. Elimistö tarvitsee biotiinia solujen kasvun varmistamiseen. Sillä on merkittävä rooli ihon, hiusten ja kynsien tukemisessa.

B6, B12 ja foolihappo B9 tukevat kehossa tapahtuvaa tärkeää prosessia metylaatiota, jota tarvitaan kaikkien hermoston välitysaineiden tuotannossa. Foolihappo edistää kudosten kasvua ja osallistuu solunjakautumisprosesseihin. Jos ihmisellä on foolihapon puutetta, muistihäiriöitä tulee helposti, joten lapsille, opiskelijoille ja aktiivisesti aivotyötä tekeville henkilöille foolihappo on äärettömän tärkeää.

Valitse aina B-vitamiini, jossa on tieteellisesti vahvistettuja komponentteja

Ecoshin Bioaktiivinen B-vitamiini sydämelle:

 • tuote on tarkoitettu erityisesti sydämen ja verisuoniston toiminnan tukemiseen, energiatason tehokkaaseen kohottamiseen ja ikääntymisen jarruttamiseen (sopii kaikille, joilla on ongelmia sydämen ja verenkiertojärjestelmän suhteen tai väsymystä, erityisen sopiva vanhemmille henkilöille),
 • tuotteessa olevat B-vitamiinit on johdettu bioaktiiviseen muotoon, jolloin ne siirtyvät suoraan aineenvaihduntaan ilman, että elimistön pitäisi alkaa muuttaa niitä itse sopiviksi,
 • on laskettu tarkat annokset, joita ihminen todella tarvitsee,
 • on koottu tarkalleen ne vitamiini lajit, joita tämän tehtävän täyttämiseen ja keskinäiseen toimimiseen tarvitaan.

Ecoshin Bioaktiivinen B-monivitamiini B1-B12:

 • tuote on tarkoitettu elimistön yleisen toiminnan (aineenvaihdunnan, aivojen, hermo- ja hormonijärjestelmän, sydämen ja verenkiertojärjestelmän) ja henkisen kyvykkyyden tukemiseen,
 • tuotteessa olevat B-vitamiinit on johdettu bioaktiiviseen muotoon, jolloin ne siirtyvät suoraan aineenvaihduntaan ilman, että elimistön pitäisi alkaa muuttaa niitä sopiviksi itse,
 • on laskettu tarvittavat annokset, joita elimistö tarvitsee,
 • tärkeää on juuri näiden B-vitamiinimuotojen keskinäinen yhdistelmä, jotta elimistön järjestelmien keskinäistä tehokasta yhteistyötä tapahtuisi.

Lue myös muut B-vitamiineihin liittyvät artikkelit:
1. B-vitamiinit ja niiden luettelo Wikipediassa

Oliko tästä julkaisusta apua?

×

Ostoskori