Kolibakteeri – Hoida virtsarakon tulehdus ajoissa – D-Mannoosi

Virtsarakon tulehdus ja E. kolibakteeri kiusaa lukemattomia naisia maailmassa. Virtsateiden tartunnat ovat tartuntojen joukossa toiseksi yleisimpiä. Niiden vuoksi lääkärin apua hakevat vuosittain suuret määrät ihmisiä. Naisia virtsateiden tartunnat uhkaavat huomattavasti enemmän kuin miehiä. Yli 50 % naisista potee ainakin kerran elämässään jotakin virtsateiden tartuntaa. Heistä 20% tartunta muuttuu toistuvaksi ja joitakin virtsatietulehdus kiusaa kolme tai enemmän kertaa vuodessa. Se on huolestuttavaa, sillä perinteinen lääketiede suosittelee yleensä hoitamaan virtsateiden tartuntoja antibiooteilla. Toistuvan virtsatietulehduksen hoitoon kirjoitetaan antibiootteja pieniä määriä päivittäiseen käyttöön kuudeksi kuukaudeksi tai pitemmäksikin aikaa. Se kuitenkin lisää antibioottiresistenssin aiheutumisen vaaraa. Lisäksi antibiootit hävittävät elimistössä myös hyödyllisiä mikro-organismeja ja aiheuttavat vakavia terveysongelmia (naisilla muiden ongelmien lisäksi myös kasvaneen hiivasienitartunnan vaaran). Jos podet toisinaan tai usein virtsatietartuntoja, muista, että on olemassa luonnollinen hoito, joka auttaa 90 % tapauksista.

D-mannoosi on virtsatietulehduksen ehkäisyssä yhtä tehokas kuin antibiootit

Tutkimuksessa, johon osallistui yli 400 naista, joilla oli toistuvasti esiintynyt virtsateiden vaivoja, naiset jaettiin kolmeen ryhmään: kuuden kuukauden ajan ensimmäinen ryhmä sai 2 g D-mannoosia, toinen 50 mg antibioottia ja kolmas ei saanut hoitoa lainkaan. D-mannoosi on luonnollisesti esiintyvä sokeri, joka on glukoosin epimeeri. Vain 15 % niistä, jotka saivat D-mannoosia, sairastui toistuvasti virtsatietulehdukseen, antibioottia saaneiden naisten joukossa tämä prosentti oli 20 (molemmat tulokset olivat paremmat kuin ryhmällä, joka ei saanut hoitoa). Myös sivuvaikutuksia esiintyi vähemmän D-mannoosiryhmällä kuin antibioottiryhmällä.

Tri Jonathan Wright oli yksi ensimmäisistä, joka 20 vuotta sitten alkoi käyttämään virtsatietulehdusten hoidossa D-mannoosia, ja hänen 200 potilaan hoidosta saamansa kokemukset osoittivat, että D-mannoosi on tehokas 85–90 % tapauksista. D-mannoosi auttaa myös akuuttien virtsatietulehdusten yhteydessä, toistuvan tartunnan ehkäisemiseen naisilla, joilla on siihen taipumus. Myös yhdynnän jälkeisen virtsatietulehduksen riski pienenee D-mannoosia käyttävillä, ja sitä on sekä aikuisten että lasten turvallista käyttää. Tri Wright suosittelee seuraavia annoksia akuuttien virtsatietartuntojen yhteydessä:

Virtsatietulehduksen hoito aikuisille ja lapsille

4 kapselia eli 1 teelusikallinen (noin 2 g) ja lapsille 2 kapselia eli 1/2–1 teelusikallista (0,5-1 g) liuotettuna lasilliseen vettä ja otettuna kahden-kolmen tunnin välein. Oireiden hävittyä  kapseleita käytetään vielä kahdesta kolmeen päivään.

Toistuvan virtsatietulehduksen ehkäisy

Hoito aloitetaan edellä mainituilla annoksilla ja sitten annosta mahdollisuuden mukaan vähennetään vaiheittain.

Sukupuoliyhdynnän jälkeisen virtsatietulehduksen ehkäisy

Otetaan 8 kapselia eli 1 ruokalusikallinen (noin 4 g) tuntia ennen yhdyntää ja toinen 8 kapselia eli 1 ruokalusikallinen (noin 4 g) heti yhdynnän jälkeen.

Miksi D-mannoosi auttaa virtsatietulehduksen E. kolibakteerin oireiden yhteydessä?

Yli 90 % virtsatietartuntojen aiheuttajana on Escherichia coli eli E. kolibakteeri, jonka esiintyminen suolistossa on normaalia. Ongelmia tämä bakteeri aiheuttaa vain silloin, kun se pääsee valloilleen siellä, missä sitä ei saisi olla, esim. virtsateissä.
Kun normaali E. coli -bakteeri sattuu menemään virtsateihin ja alkaa siellä lisääntyä, ilmenee tavallisia virtsateiden tartunnan oireita.

Virtsatietulehduksen oireet ovat:

• Polttava kirvely virtsatessa
• Usein virtsaamisen tarve
• Kipu tai pistely alavatsassa
• Verta virtsassa (joskus, mutta ei aina)
• Samea virtsa

E.coli -bakteerin soluseiniä peittävät pienet sormen muotoiset jatkeet, joita kutsutaan fimbrioiksi ja jotka antavat niille mahdollisuuden kiinnittyä virtsarakon sisäseinään ja jopa liikkua ylöspäin virtsanjohtimeen ja munuaisiin. Koska nämä bakteerit kiinnittyvät virtsateiden seiniin, niitä ei voi noin vain helposti huuhdella virtsan mukana pois. Nämä pienen pienet sormimaiset jatkeet muodostuvat lektiinistä, joka on glykoproteiini ja koostuu aminohappojen ja polysakkaridien ketjuista ja tekee niistä tahmeita. Bakteerien fimbrioiden sisältämä lektiini liittyy elimistön solujen tuottamaan mannoosiin, joka peittää virtsateiden limakalvoa. Tämä mannoosi mahdollistaa bakteerien kiinnittyä tarranauhan periaatteella virtsateiden sisäpintaan.

Tri Wright selvityksen mukaan, otettaessa D-mannoosia, se sitoo E. coli -bakteeria siten, että sen voi virtsan mukana onnistuneesti huuhdella elimistöstä pois: ”E. colin onnettomuudeksi D-mannoosi liimautuu E. colin lektiineihin vielä paremmin kuin E. coli -bakteerin lektiinit liimautuvat ihmisen soluihin. Jos otetaan suuri määrä D-mannoosia, pääosa siitä menee munuaisten läpi virtsaan ja peittää kaikki siellä olevat E. coli -solut niin, että ne eivät enää voi kiinnittyä virtsarakon ja virtsateiden sisäseiniin. Näin E. coli -bakteeri pestään tavanomaisen virtsaamisen yhteydessä virtsateistä pois.”

Toinen teoria D-mannoosin tehokkuuden selittämiselle on D-mannoosin seos Tamm-Horsfallin proteiiniin, jolla on tärkeä rooli elimistön virtsatietartuntojen vastaisessa suojamekanismissa. On esitetty, että D-mannoosi voi toimia ennen kaikkea edistämällä Tamm-Horsfallin proteiinin aktivoitumista.

Jos virtsatietartunnan yhteydessä on kolibakteeri päässyt valloilleen, kokeile D-mannoosia

Antibiootit alkavat ammentaa itsensä, sillä yhä enemmän on mikrobeja, joihin ne eivät tehoa. Olemme antibiootti aikakauden lopun kynnyksellä, joka tarkoittaa sitä, että nykyinen lääketiede ei saa tähänastisessa muodossa enää toimia, jos antibioottien liikakäyttöä ei nopeasti rajoiteta. Antibioottien käyttöön ei saa suhtautua kevyesti, niiden maataloudessa tapahtuvan käytön muutoksiin tulee liittyä myös lääketieteellisen käytön rajoittaminen vain välttämättömiin tilanteisiin.

Virtsatietulehduksen voi onnistuneesti hoitaa kotona ilman antibiootteja, käyttämällä D-mannoosia.

Siksi virtsateiden tartuntojen ja virtsarakon tulehduksen yhteydessä tuleekin ennen kaikkea kokeilla D-mannoosia. Täytyy muistaa, että D-mannoosista on apua vain kolibakteerin aiheuttamien virtsatietartuntojen yhteydessä, mutta ne muodostavatkin tartunnoista 90 % (tai jopa enemmän). Jos haluat olla varma, voit antaa lääkärin tehdä kolibakteerin varmistamiseksi virtsaviljelyn, siitä saat tietää, onko kyseessä poikkeustapaus, joka ei ole E. coli -bakteerin aiheuttama.

Kuten tri Wright selvitti: ”D-mannoosin käyttö on jopa pitkäaikaisenakin äärettömän turvallista, vaikkakin suurin osa naisista (ja toisinaan joku yksittäinen mieskin), joilla on virtsarakon tai -teiden kertatartunta, eivät tarvitse sitä enempää kuin muutaman päivän ajan. Vaikka D-mannoosi onkin monosakkaridi, siitä metabolisoituu hyvin vähän. D-mannoosi ei sekaannu verensokerin säätelyyn, ei edes diabeetikoilla. Samoin se ei riko elimistön normaalin mikroflooran tasapainoa. D-mannoosi on turvallinen jopa raskaana oleville ja pikkulapsille. Niissä alle 10 % tapauksista, joissa tartunnan aiheuttajana ei ole E. coli -bakteeri, on antibioottihoidon aloittamiseen riittävästi aikaa.”

D-mannoosin käytöllä ja alla mainittujen hygieniakeinojen noudattamisella heti oireiden ilmettyä voi pääosan virtsateiden tartunnoista hoitaa tai niitä voi jopa ehkäistä. Munuaistulehdus voi kuitenkin toisinaan syntyä ehkäisykeinoista huolimatta. Jos epäilet munuaistulehdusta (oireita ovat kuume ja selkä-, kylki-, nivus- tai vatsakipu), saattavat lääkärissä käynti ja antibioottien käyttö osoittautua tarpeellisiksi, jotta vältetään tartunnan leviäminen munuaisiin, joissa se voi muuttua hengenvaaralliseksi ja johtaa munuaisen menetykseen.

Ihanteellinen virtsateiden terveys alkaa terveellisistä elämäntavoista

Mitä terveiden virtsateiden hyväksi voi D-mannoosin lisäksi tehdä? Koska naisilla esiintyy virtsateiden ongelmia merkittävästi yleisemmin kuin miehillä, seuraavat hygieniasuositukset on suunnattu naisille.

• Juo riittävästi puhdasta, suodatettua vettä koko päivän aikana. Virtsan väri osoittaa, oletko juonut riittävästi vettä. Mitä vaaleampaa, sitä parempi.
• Kun tunnet tarvetta virtsata, tee se, älä siirrä käymälään menoa eteenpäin.
• Pyyhi varoen edestä taaksepäin.
• Suosi suihkussa peseytymistä mieluummin kuin kylpyä.
• Vältä kuumaa ammetta ja poreallasta.
• Kuivaa ilmaa sisältävä infrapunasauna on paras.
• Puhdista intiimialueet ennen yhdyntää.
• Älä käytä kemiallisia hygieniasuihkeita tai muita hygieniatuotteita, jotka voivat ärsyttää intiimialuetta, ml. tuoksuttomia luonnollisesta puuvillasta valmistettuja tamponeja.
• Käytä valkaisematonta ja hajustamatonta wc-paperia.
• Suosi wc-paperin käytön sijasta bideetä.

Noudattamalla näitä neuvoja ja käyttämällä säännöllisesti D-Mannoosi -elintarvikelisää, on virtsateissä mahdollista luoda hyvien bakteerien kasvua edistävä ja terveyttä tukeva ympäristö.

Wiki

Was this post helpful?

×

Ostoskori