Hoida virtsarakon tulehdus ajoissa D-Mannoosin avulla

E. kolibakteerin aiheuttamat virtsatieinfektiot kiusaavat lukemattomia naisia maailmassa. Virtsatietulehdukset ovat elimistön infektioista toiseksi yleisimpiä. Niiden vuoksi lääkärin apua hakevat vuosittain suuret määrät ihmisiä. Naisia virtsatietulehdukset vaivaavat huomattavasti enemmän kuin miehiä. Yli 50 % naisista potee ainakin kerran elämässään jotakin virtsatietulehdusta. Heistä 20% tulehdus muuttuu toistuvaksi eli kroonistuu. Joitakin virtsatietulehdus kiusaa kolme tai useamman kerran vuodessa. Perinteinen lääketiede suosittelee yleensä hoitamaan virtsatieinfektioita antibiooteilla. Kroonisen virtsatietulehduksen hoitoon kirjoitetaan antibiootteja pieniä määriä päivittäiseen käyttöön kuudeksi kuukaudeksi tai pidemmäksikin aikaa. Tämä kuitenkin lisää antibioottiresistenssin riskiä. Lisäksi antibiootit hävittävät elimistössä myös hyödyllisiä mikro-organismeja ja aiheuttavat vakavia terveysongelmia (naisilla ne voivat muiden ongelmien lisäksi altistaa hiivasienitartunnalle). Jos podet toisinaan tai usein virtsatietulehdusta, muista että on olemassa luonnollinen hoito, joka auttaa 90 % tapauksista.

“D-mannoosi on virtsatietulehduksen ehkäisyssä yhtä tehokas kuin antibiootit.”

Tutkimuksessa, johon osallistui yli 400 naista ja joilla oli toistuvasti esiintynyt virtsateiden vaivoja, jaettiin kolmeen ryhmään: kuuden kuukauden ajan ensimmäinen ryhmä sai 2 g D-mannoosia, toinen 50 mg antibioottia ja kolmas ei saanut hoitoa lainkaan. D-mannoosi on luonnollisesti esiintyvä sokeri, joka on glukoosin epimeeri. Vain 15 % niistä, jotka saivat D-mannoosia, sairastuivat toistuvasti virtsatietulehdukseen, antibioottia saaneiden naisten joukossa tämä prosentti oli 20 (molemmat tulokset olivat paremmat kuin ryhmällä, joka ei saanut hoitoa). Myös sivuvaikutuksia esiintyi vähemmän D-mannoosiryhmällä kuin antibioottiryhmällä.

Tri Jonathan Wright oli yksi ensimmäisistä, joka 20 vuotta sitten alkoi käyttämään virtsatietulehdusten hoidossa D-mannoosia. Hänen 200 potilaan hoidosta saamansa kokemukset osoittivat, että D-mannoosi on tehokas 85–90 % tapauksista. D-mannoosi auttaa akuuttien virtsatietulehdusten yhteydessä sekä ehkäisemään taudin kroonistumista naisilla, joilla on siihen taipumus. Myös yhdynnän jälkeisen virtsatietulehduksen riski pienenee D-mannoosia käyttävillä. Sitä voivat turvallisesti käyttää sekä aikuiset että lapset. Tri Wright suosittelee seuraavia annoksia akuuttien virtsatietulehdusten yhteydessä:

Virtsatietulehduksen hoito D-mannoosilla aikuisille ja lapsille
Aikuisille 4 kapselia eli 1 teelusikallinen (noin 2 g) ja lapsille 2 kapselia eli 1/2–1 teelusikallista (0,5-1 g) liuotettuna lasilliseen vettä ja otettuna kahden-kolmen tunnin välein. Oireiden hävittyä kapseleita käytetään vielä kahdesta kolmeen päivään.

Toistuvan virtsatietulehduksen ehkäisy
Hoito aloitetaan edellä mainituilla annoksilla ja sitten annosta mahdollisuuden mukaan vähennetään vaiheittain.

Sukupuoliyhdynnän jälkeisen virtsatietulehduksen ehkäisy
Otetaan 8 kapselia eli 1 ruokalusikallinen (noin 4 g) tuntia ennen yhdyntää ja toinen 8 kapselia eli 1 ruokalusikallinen (noin 4 g) heti yhdynnän jälkeen.

Miksi D-mannoosi auttaa E. kolibakteerin aiheuttaman virtsatietulehduksen oireiden yhteydessä?
Yli 90 % virtsatietulehdusten aiheuttajana on Escherichia coli eli E. kolibakteeri, jonka esiintyminen suolistossa on normaalia. Ongelmia tämä bakteeri aiheuttaa vain silloin, kun se pääsee valloilleen siellä, missä sitä ei saisi esiintyä, esimerkiksi virtsateissä. Kun normaali E. coli -bakteeri pääsee virtsateihin ja alkaa siellä lisääntyä, ilmenee tavallisia virtsatieinfektion oireita.

Virtsatietulehduksen oireet ovat:
• Polttava kirvely virtsatessa
• Tihentynyt virtsaamisen tarve
• Kipu tai pistely alavatsassa
• Verta virtsassa (joskus, mutta ei aina)
• Samea virtsa

E.coli -bakteerin soluseiniä peittävät pienet sormen muotoiset jatkeet, joita kutsutaan fimbrioiksi ja joilla se kiinnittyy virtsarakon sisäseinään ja pystyy liikkumaan ylöspäin virtsanjohtimiin ja munuaisiin. Koska nämä bakteerit kiinnittyvät virtsateiden seiniin, ne eivät huuhtoudu virtsan mukana pois. Nämä pienen pienet sormimaiset jatkeet muodostuvat lektiinistä, joka on glykoproteiini ja koostuu aminohappojen ja polysakkaridien ketjuista ja tekee niistä tahmeita. Bakteerien fimbrioiden sisältämä lektiini liittyy elimistön solujen tuottamaan mannoosiin, joka peittää virtsateiden limakalvoa. Tämä mannoosi mahdollistaa bakteerien kiinnittymisen tarranauha -periaatteella virtsateiden sisäpintaan.

Tri Wrightin selvityksen mukaan D-mannoosi sitoo E. coli -bakteeria siten, että bakteerit huuhtoutuvat virtsan mukana tehokkaasti elimistöstä pois: ”E. colin epäonneksi D-mannoosi liimautuu E. colin lektiineihin vielä paremmin kuin E. coli -bakteerin lektiinit liimautuvat ihmisen soluihin. Jos otetaan suuri määrä D-mannoosia, suurin osa siitä kulkeutuu munuaisten läpi virtsaan ja sitoo kaikki siellä olevat E. coli -solut niin, että ne eivät enää voi kiinnittyä virtsarakon ja virtsateiden sisäseiniin. Näin E. coli -bakteeri huuhtoutuu virtsaamisen yhteydessä virtsateistä pois.”

Toinen teoria D-mannoosin tehokkuuden selittämiselle on D-mannoosin yhteys Tamm-Horsfallin proteiiniin, jolla on tärkeä rooli elimistön virtsatietulehdusten vastaisessa suojamekanismissa. On esitetty, että D-mannoosi toimii ennen kaikkea edistämällä Tamm-Horsfallin proteiinin aktivoitumista.

Kokeile D-mannoosia, jos kolibakteeri on päässyt valloilleen virtsatietulehduksen yhteydessä.
Antibiootit alkavat tulla tiensä päähän, sillä yhä enemmän esiintyy mikrobeja, joihin ne eivät tehoa. Olemme antibiootti aikakauden lopun kynnyksellä. Tämä tarkoittaa sitä, että nykyinen lääketiede ei pysty toimimaan enää samoin keinoin, jos antibioottien liikakäyttöä ei nopeasti rajoiteta. Antibioottien käyttöön ei saa suhtautua kevyesti. Antibioottiresistenssin välttämiseksi tulee niin maataloudessa kuin lääketieteellisessä käytössä rajoittaa niiden käyttöä vain välttämättömiin tilanteisiin.

Virtsatietulehduksen voi onnistuneesti hoitaa kotona ilman antibiootteja käyttämällä D-mannoosia.
Virtsatietulehduksen ja virtsarakon tulehduksen yhteydessä tuleekin ennen kaikkea kokeilla D-mannoosia. Täytyy kuitenkin muistaa, että D-mannoosista on apua vain kolibakteerin aiheuttamien virtsatietartuntojen yhteydessä, mutta ne muodostavatkin tartunnoista 90 % (tai jopa enemmän). Jos haluat olla varma, voit antaa lääkärin tehdä kolibakteerin varmistamiseksi virtsaviljelyn. Näin saat tietää, onko kyseessä poikkeustapaus, joka ei ole E. coli -bakteerin aiheuttama.

Kuten tri Wright selvitti: ”D-mannoosin käyttö on jopa pitkäaikaisenakin äärettömän turvallista, vaikkakin suurin osa naisista (ja toisinaan joku yksittäinen mieskin), joilla on toistuva virtsarakon tai virtsateiden tulehdus, eivät tarvitse sitä enempää kuin muutaman päivän ajan. Vaikka D-mannoosi onkin monosakkaridi, siitä metabolisoituu hyvin vähän. D-mannoosi ei sekaannu verensokerin säätelyyn, ei edes diabeetikoilla. Samoin se ei riko elimistön normaalin mikroflooran tasapainoa. D-mannoosi on turvallinen jopa raskaana oleville ja pikkulapsille. Niissä alle 10 % tapauksista, joissa tartunnan aiheuttajana ei ole E. coli -bakteeri, on antibioottihoidon aloittamiseen riittävästi aikaa.”

D-mannoosin käytöllä ja alla mainittuja hygieniakeinoja noudattamalla heti oireiden ilmettyä voi hoitaa tai jopa kokonaan ehkäistä suurinta osaa virtsatietulehduksista. Munuaistulehdus voi kuitenkin toisinaan syntyä ehkäisykeinoista huolimatta. Jos epäilet munuaistulehdusta (oireita ovat kuume ja selkä-, kylki-, nivus- tai vatsakipu), on lääkärissä käynti ja mahdollinen antibioottien käyttö tarpeellisia toimenpiteitä. Munuaistulehdus voi muuttua hengevaaralliseksi hoitamattomana ja johtaa munuaisen menetykseen. 

“Ihanteellinen virtsateiden terveys alkaa terveellisistä elämäntavoista.”

Miten voi edistää virtsateiden hyvinvointia D-mannoosin lisäksi? Koska naisilla esiintyy virtsateiden ongelmia merkittävästi enemmän kuin miehillä, seuraavat ennaltaehkäisevät vinkit on suunnattu naisille.

• Juo päivisin riittävästi puhdasta, suodatettua vettä. Virtsan väri osoittaa, oletko juonut riittävästi vettä. Mitä vaaleampaa se on, sitä parempi.
• Kun tunnet tarvetta virtsata, tee se. Älä pidättele vessaan menoa.
• Pyyhi varoen edestä taaksepäin.
• Suosi suihkussa peseytymistä mieluummin kuin kylpyä.
• Vältä kuumaa ammetta ja poreallasta.
• Kuivaa ilmaa sisältävä infrapunasauna on paras.
• Puhdista intiimialueet ennen ja jälkeen yhdynnän.
• Älä käytä kemiallisia hygieniasuihkeita tai muita hygieniatuotteita, jotka voivat ärsyttää intiimialuetta, mukaan lukien tuoksuttomia luonnollisesta puuvillasta valmistettuja tamponeja.
• Käytä valkaisematonta ja hajustamatonta wc-paperia.
• Suosi wc-paperin käytön sijasta bideetä.

Noudattamalla näitä neuvoja ja käyttämällä säännöllisesti D-Mannoosi -ravintolisää, on virtsateissä mahdollista luoda hyvien bakteerien kasvua edistävä ja terveyttä tukeva ympäristö.

Wiki

Oliko tästä julkaisusta apua?

×

Ostoskori