SINKKI on yksi elimistön solujen kehityksen, kasvun ja lisääntymisen keskeisistä kivennäisaineista. Ihmisen kehossa on suunnilleen 2–3 grammaa sinkkiä, sitä on lähinnä luustolihaksissa ja luissa. Lihaksissa siitä on noin 60 % ja luissa 30 %. Veriplasman sinkki muodostaa koko sinkkimäärästä noin 0,1 %.

Luustolihasten ja luiden lisäksi sinkkiä on myös munuaisissa, haimassa, silmien verkkokalvoissa, hampaissa, hiuksissa, ihossa, maksassa, eturauhasessa ja kiveksissä.

Ihmisen elimistö ei kykene tuottamaan sinkkiä eikä säilyttämään sitä pitkään, ja siksi sitä täytyy saada ruoasta tai elintarvikelisistä. Sinkin imeytyminen tapahtuu pohjukaissuolessa ja sen poistuminen tapahtuu munuaisten ja suoliston kautta.

juustevaljalangemine

Sinkki ja sen hyödyllinen vaikutus ovat tiedossa hyvin monien eri sairauksien hoidossa. Sinkkiä käytetään esimerkiksi kasvuongelmien ja lasten ripulin hoitoon. Samoin se sopii myös immuunijärjestelmän vahvistamiseen, vilustumisen hoitoon, korvainfektioiden ja alempien hengitysteiden sairauksien yhteydessä. Sinkkivalmisteita on käytetty malarian hoitoon, haavavoiteissa aknen ja psoriasiksen yhteydessä, auringon polttamien, rakkojen ja muiden ihoinfektioiden hoitoon.

Sinkki vähentää hiusten ennenaikaista harmaantumista ja sillä on hilseen vastainen vaikutus. Myös hiustenlähtö voi olla merkkinä sinkin puutteesta. Koska sinkki edistää solujen normaalia kehitystä ja sen puute heikentää soluja, tilanne voi johtaa päänahan solujen vahingoittumiseen ja ilmetä hiustenlähtönä. Sinkki on apuna myös kollageenin muodostumisessa. Kollageeni on tärkeää meidän ihollemme, nivelillemme, luillemme, hampaillemme ja verisuonillemme.

Tässä yhteydessä on tärkeää tietää, että nämä oireet eivät välttämättä liity ainoastaan sinkin puutteeseen, vaan myös johonkin muuhun terveysongelmaan, jonka vuoksi ei saisi heti alkaa itse määrittää itselleen diagnoosia.

Mitä elintarvikkeet sisältävät sinkkiä?

Parhaat luonnolliset sinkin lähteet ovat katkeratatar, koivu, selja, tattari, kaakao, seesami, vehnän idut, kurpitsa ja pellavansiemenet, mustikka, salvia, naudanliha, kala, meren antimet, juusto, munat sekä siitepöly.

Millaiset elintoiminnot tarvitsevat sinkkiä?

Sinkki on kilpirauhasen, sukuhormonien ja kasvutekijöiden synteesissä ja toiminnassa tarvittava hivenravinne. Sinkillä on tärkeä rooli perintötekijöiden kopioinnissa sekä solujen jakautumisessa ja muodostumisessa. Sinkkiä on yli 300 entsyymin koostumuksessa ja se toimii kofaktorina kymmenissä elimistölle erittäin tärkeissä reaktioissa. Sinkki on välttämätön DNA- ja RNA-polymeraasin toiminnassa, se osallistuu perinnöllisyystietojen siirtoprosessiin ja proteiinien biosynteesiin.

Sinkillä on tärkeä rooli myös elimistön hormonitoimintojen täytössä. Sinkki vaikuttaa esimerkiksi suoraan insuliinin tuotantoon ja toiminnalliseen aktiivisuuteen sekä sen kautta insuliinista riippuvien prosessien koko kirjoon. Sinkki edistää insuliinin synteesiä, eritystä ja varastojen muodostumista.

Sinkki osallistuu myös seksuaalisuhteiden normalisoitumiseen. Miehillä sinkki osallistuu testosteronin synteesiin ja sukupuolirauhasten toimintoprosesseihin ja siten voidaan nähdä elimistön sinkin tason ja potenssin, ja lapsilla myöhäisen sukuelinten kehityksen välinen yhteys.

Sinkki on välttämätön myös naisten terveydelle, sillä se kuuluu estrogeenireseptorien rakenteeseen ja säätelee sitä kautta kaikkien estrogeenistä riippuvien prosessien kulkua. Raskauden aikana keho tarvitsee sinkkiä normaalin kasvun ja kehityksen varmistamiseen.

Elimistön sinkin määrästä riippuu myös ruoansulatuselinten toiminta (aktivoi ruoansulatusentsyymejä), maku- ja hajuaisti, reagointinopeus, henkiset kyvyt, opinnoissa edistyminen ym. Sinkkiä tarvitaan myös ihon, hiusten ja kynsien kasvuun. Lisäksi sinkillä on haavojen ja haavaumien umpeutumista edistävä vaikutus.

Siitä on apua arteriaalisen verenpaineen ja veren koostumuksen vakauttamiseen, se välttää ruoka-allergian syntyä, suojaa aivoja ennenaikaiselta ikääntymiseltä ja on keskushermoston toiminnalle välttämätön. Tähän kuuluvat myös muistiprosessit. Sinkin toimintaa elimistössä tapahtuvien prosessien valvonnassa voi verrata poliisin toimintaan kadulla.

Sinkki on voimakas antioksidantti. Retinolin kantajaproteiinin koostumukseen kuulumalla sinkki auttaa A- ja C-vitamiinin kanssa välttämään ja vähentämään immuniteetin puutetta, sillä se stimuloi vasta-aineiden synteesiä ja sillä on virusten vastainen vaikutus. Tämä tarkoittaa sitä, että sinkki auttaa immuunijärjestelmää kamppailemaan viruksia, bakteereita, allergeeneja ja karsinogeeneja vastaan. Se myös edistää elimistön puhdistumista myrkyllisistä raskasmetalleista, niiden joukossa elohopeasta ja lyijystä (aktivoi näitä metalleja). Sinkki nopeuttaa myös liiallisen rasvan hajottamista elimistössä ja vie liiallisen alkoholin elimistöstä pois.

Tsink

Sinkki ja sen rooli näkökyvyssä.

Sinkillä on silmien terveydessä tärkeä rooli hoidettavanaan, sillä silmän verkkokalvossa on suuri määrä sinkkiä. Sinkki auttaa A-vitamiinia tuottamaan pigmenttiä nimeltä melaniini, jonka tehtävänä on suojata silmiä. Sinkki auttaa myös näkemään pimeässä paremmin. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kun sinkkiä otetaan yhdessä antioksidantin kanssa, kuten C-, A- tai E-vitamiinin kanssa, se voi vähentää keltatäplän rappeutumista ja hidastaa näön menettämistä vanhemmassa iässä. Vakava sinkin puute saattaa aiheuttaa myös muutoksia silmän verkkokalvossa. Tässä yhteydessä on tärkeää pitää mielessä, että liian suurena määränä sinkki vaikuttaa silmien terveyteen taas huonosti, ja siitä syystä sinkkivalmisteiden käytössä ei kannata myöskään liioitella.

Sinkin puutteen yhteydessä on kasvanut alttius infektioihin, haavat paranevat huonosti, aiheutuu hiustenlähtöä, ripulia, näköhäiriöitä ym.

Lapsilla aiheutuu kasvuhäiriöitä ja sukukypsyyden häiriöitä.

Mistä sinkin puute aiheutuu?

Sinkin puutetta voivat aiheuttaa:

liiallinen kasvisperäisen, suolaisen tai makean ruoan käyttö,
krooniset sairaudet,
lääkkeiden käyttö,
jatkuva stressi,
liiallinen hikoilu,
B8-vitamiinin puute,
sekä ikääntyminen.

Ketkä ovat puutteen synnyn riskiryhmät?

Vauvat, lapset ja nuoret
Raskaana olevat
Anorektikot
Liikaa alkoholia käyttävät henkilöt
Jatkuvaa ja/tai pitkäaikaista ripulia potevat henkilöt
Suolistohäiriöistä (vuotava suoli, imeytymishäiriöt) kärsivät henkilöt

Sinkin puutteesta voi nykyisin kärsiä jopa 70 % ihmisistä.

Millaisia terveysongelmia sinkin puute voi aiheuttaa ja milloin sinkkiä olisi ehdottomasti tarpeen käyttää lisää?

• Immuunijärjestelmä: solujen alhainen immuniteetti, akuutit hengityssairaudet, flunssa, virussairaudet, imusolmukkeiden kasvu, kemiallisen ja sädehoidon yhteydessä sinkin tarve on moninkertainen
• Sydän- ja verikiertojärjestelmä: kohonnut kolesterolitaso
• Maksa: hepatiitit, kirroosi, alkoholismi, narkomania, mahakatarri
• Aivolisäke: lasten kasvuhäiriöt, häiriöt poikien sukupuolisessa kypsymisessä, potenssin lasku, hedelmättömyys
• Iho: dermatiitit, ihottumat, paiseet, akne, haavojen hidas arpeutuminen, troofiset haavat
• Hiukset: hilse, hiusten putoilu ja aikainen harmaantuminen
• Keskushermosto: ruokahalun lasku, huono muisti
• Eturauhanen: adenooman synnyn riski, eturauhassyövän ja kystien synty
• Haima: diabetes ja diabetesta edeltävä tila
• Silmän verkkokalvo: näön terävyyden heikkeneminen

Millaisia sinkin päivittäiset ja hoidolliset annokset ovat?

Sinkin päivittäinen annos on 7-15 mg, hoitoannos 25-60 mg. Sinkin turvallinen pitkäaikainen hoitoannos on 50 mg.

HUOM! Hoitoannoksina sinkki käynnistää paranemisprosesseja, kamppailee tulehdusta vastaan, nopeuttaa paranemista, auttaa hoitamaan iho- ja tartuntasairauksia, syöpää ja muita sairauksia. Tällöin sinkin vaikutuksen teho alkaa ilmetä vasta viikkojen tai kuukausien kuluttua.

Sinkkimyrkytyksiä esiintyy vähän. On todettu, että 4-8 g sinkkiä voi aiheuttaa myrkytyksen. Tyypillisiä oireita ovat pahoinvointi ja oksentelu, ripuli, päänsärky, kuume ja heikentynyt immuunijärjestelmä. Siinä tapauksessa nämä oireet ilmenevät 3–10 tunnin kuluessa elintarvikelisien käytöstä ja häviävät lyhyen ajan kuluessa elintarvikelisien käytön lopettamisen jälkeen.

Jos käytetään liikaa nenään suihkutettavia lääkkeitä ja geelejä, jotka sisältävät sinkkiä, saattaa ilmetä hajuaistin tilapäistä häviämistä. Pitkäaikainen liiallinen sinkin käyttö vaikuttaa ennen kaikkea muiden kivennäisaineiden, kuten kuparin ja raudan, imeytymiseen.

Sinkin imeytymistä edistävät A- ja B6-vitamiini, kalsium, fosfori, glukoosi, laktoosi ja punaviini. Kasvissyöjän päivittäinen sinkin tarve on suunnilleen neljänneksen verran suurempi kuin kaikkiruokaisilla, sillä kasviperäisissä elintarvikkeissa olevat fytaatit estävät sinkin hyväksi käyttämistä. Ne muodostavat kivennäisaineiden kanssa vaikeasti imeytyviä yhdisteitä. Siksi niiden, joiden ruokavalio sisältää vain vähän proteiineja, ja kasvissyöjien tulisi käyttää enemmän sinkkiä, etteivät kärsisi sinkin puutteesta. Kasvissyöjät saavat sinkkiä ennen kaikkea siemenistä, pähkinöistä ja palkokasveista.

Millised märgid räägivad tsingi puudusest?

valgedtapidkuuntel

Viron ravitsemusneuvojen yhdistyksen (Eesti Toitumisnõustajate Ühendus) jäsenen Külli Holstingin mukaan sinkkiä voisivat ruoan lisänä nauttia ne, joilla on valkeita läiskiä kynsissään ja ihollaan. Nämä ovat merkkejä jo olemassa olevasta sinkin puutteesta.

Elimistö käyttää sinkkiä myös sylkirauhasissa. Sinkin puutteesta voivat viestiä myös ruokahalun muutokset, kun on esimerkiksi tavallista suurempi tarve syödä makeaa tai suolaista. Merkkejä puutteesta ovat myös maku- ja hajuaistien muutokset sekä painon nousu tai lasku. Meidän kykymme tuntea makuja riippuu sinkistä. Sinkin puutteen yhteydessä makureseptorien toiminta heikkenee ja emme enää pysty erottamaan ruokia tuoksun ja ja maun mukaan. Vanhemmilla henkilöillä kehon sinkin taso laskee, jonka vuoksi he alkavat heikommin tuntea makuja ja käyttävät siksi enemmän suolaa ja sokeria.

Sinkki auttaa verenkiertohäiriöihin, jonka vuoksi ne, joilla on verenkiertoon tai pyörtymiseen liittyviä ongelmia, voisivat käyttää sinkkiä elintarvikelisän muodossa. Ravitsemusneuvoja Külli Holsting suosittelee sinkkivalmisteita myös alkoholinkäyttäjille, rautavalmisteiden käyttäjille sekä maksakirroosin ja ruoansulatuskanavan sairauksien yhteydessä. Sinkkiä voisivat käyttää myös raskaana olevat, joilla on iho-ongelmia ja taajaan pahoinvointikohtauksia. Kasvaneen stressin yhteydessä voi myös aiheutua sinkin puutetta, jolloin ennalta ehkäisyksi voisi käyttää elintarvikelisiä.

Jotta saisi tietää, onko elimistöllä sinkin puutetta, voi kokeilla kotitestauksessa niin sanottua maistamistestiä. Sitä varten aikuista kohti voi sekoittaa 50 milligrammaa sinkkisulfaattia puoleen lasilliseen vettä. Jos neste on makeaa ja miellyttävän makuista kuten tavallinen vesi, se tarkoittaa, että elimistö tarvitsee lisää sinkkiä. Jos taas neste on metallinmakuista ja pikemminkin epämiellyttävää, kehossa on jo riittävä määrä sinkkiä.

Varmempi tapa testata sinkin puute on kuitenkin antaa tehdä verikoe. Synlab tarjoaa kivennäisainepakettia, joka on hyvä siksi, että analyysi lähetetään Saksaan, jossa kivennäisainepitoisuus tutkitaan erittäin tarkkaan solunsisäisesti.

Millainen sinkkituote valita? Valitse ehdottomasti tuote, joka on bioaktiivisessa muodossa!

Vältä liikakäyttöä

On myös tärkeää tietää että sinkkivalmisteet voivat vaikuttaa joidenkin lääkkeiden, kuten antibioottien, sydänlääkkeiden ja ehkäisypillerien tehoon. Sinkki voi vaikuttaa myös muiden elintarvikelisien kuten kalsiumin, magnesiumin, kuparin ja raudan imeytymiseen. Sinkin aineenvaihdunta elimistössä liittyy rautaan ja kupariin, jonka vuoksi rautavalmisteita käytettäessä sinkin imeytyminen voi laskea. Suurempi sinkkipitoisuus puolestaan estää kuparin imeytymistä ja edistää sen erittymistä (esim. Wilsonin taudin hoito). Siksi on suositeltavaa konsultoida lääkärin tai jonkun muun asiantuntijan kanssa ennen sinkkivalmisteiden käyttöä.

Lähteet:
1. http://tervisliktoitumine.ee/tsink-ergutab-immuunsusteemi-ja-meeste-viljakust/
2. http://toitumine.ee/energia-ja-toitainete-vajadused/mineraalained/tsink
3. L ja V. Mihkelsoo “Isetervendamise käsiraamat”
4. http://www.heatunde.eu/moodul.php?moodul=CMS&Komponent=NewsFront&f=viewNews&id=121
5. http://ruslekar.info/Drozhzhi-opasnoe-biologicheskoe-oruzhie-1331.html