FAKTOJA JA LUKUJA

Mitä D-vitamiini on?

Vaikka nimi viittaa vitamiiniin, D-vitamiinin aktiivinen muoto (kolekalsiferoli) on itse asiassa hormoni, jonka vaikutus organismiin on hyvin monitahoinen ja välttämätön jopa 3000 eri toiminnolle. Kolekalsiferoli (D3-vitamiini)ja ergokalsiferoli (D2-vitamiini) ovat öljyliukoisia, ja niillä on samankaltainen bioaktiivisten prohormonien rakenne. D-vitamiinia saamme muun muassa eläinkunnan tuotteista, joiden imeytyminen tapahtuu passiivisena diffuusiona ohutsuolessa. D-vitamiini imeytyy maksaan, jossa syntyy 25-hydroksikolekalsiferolia. Se on D-vitamiinin muoto veressä ja siitä voidaan määrittää D-vitamiinitaso elimistössä. Auringon UV-säteily muodostaa ihon 7-dehydroksikolesterolista kolekalsiferolia, joka siirtyy maksaan. Munuaisissa 25-hydroksikolekalsiferoli muuntuu kalsitrioliksi, joka on hormoni.

Mistä D-vitamiinia saa?

D-vitamiinia muodostuu elimistössä ihon kautta saadun auringon ultraviolettisäteilyn (UVB) tuloksena. Suomessa, 60. ja 70. pohjoisen leveyspiirin välillä, aurinko riittää D-vitamiinin lähteeksi vain kesäkuukausina, joten syyskuusta kesäkuuhun D-vitamiinin saanti on varmistettava muilla keinoin. Tarkoitukseen sopii hyvin D3-vitamiinilisä, joka on D-vitamiinin suosituin ja vahvin muoto. Ruuasta D-vitamiinia saadaan rajoitetusti. Tärkeimmät luonnollinen D-vitamiinin lähteet ovat kalaöljy, munankeltuainen, voi, maksa ja hiiva. D-vitamiinia saa myös keinotekoisesti vitaminoiduista elintarvikkeista kuten maidosta ja jogurtista, mutta niiden D-vitamiinipitoisuus on hyvin vähäinen.

Mikä tehtävä D-vitamiinilla on elimistössä?

D-vitamiini osallistuu merkittävästi:

• kalsiumin ja fosforin aineenvaihdunnan sääntelyyn vahvistaen luustoa ja hampaita
• immuunijärjestelmän toimintaan lisäämällä vastustuskykyä infektioita vastaan
• normaalin aineenvaihdunnan, sydämen toiminnan, hermojärjestelmän ja verenpaineen ylläpitoon
• lihasten, mukaan lukien sydämen, toimintaan.

Tulehduksen, kolesterolin ja D-vitamiinin keskinäinen suhde

Elimistön tulehdukset johtuvat usein stressistä, paineista ja väsymyksestä. Tulehduksella elimistö viestittää, että väsynyt organismi tarvitsee lepoa ja rauhaa. Immuunijärjestelmä ryhtyy taisteluun elimistön sisäisen tasapainon säilyttämiseksi. Elimistön tärkein tulehduslääke on kolesteroli, jota maksa tuottaa runsaasti sekä henkisissä että fyysisissä rasitustiloissa. Elimistö alkaa tuottaa kolesterolista kehon puolustukseen tarvittavia, tulehdusta eliminoivia hormoneja kuten D3-vitamiinia. D3-vitamiinin puutoksessa elimistön kolesterolitaso nousee D3-synteesin tehostamiseksi ja tulehduksen poistamiseksi.

Keitä D-vitamiinin puutos uhkaa eniten?

Suurin D-vitamiinin puutosriski on ihmisillä, jotka terveydellisistä tai muista syistä liikkuvat vähän ulkona altistumatta auringonvalolle. Riskiryhmään kuuluvat myös vanhukset ja vammaiset sekä ne, joiden elämäntapa on istuva. On hyvä tietää, että ikääntyminen vähentää huomattavasti elimistön kykyä tuottaa D-vitamiinia.

Millaisia sairauksia D3-vitamiinin puutos voi aiheuttaa?

• luiden haurastumista (osteoporoosi, riisitauti, luuston epämuodostumat)
• hammasluun heikkenemistä (karies)
• lihasten (mukaan lukien sydänlihas) toiminnan heikentymistä (keskivartalon lihasten heikkous, lihaskrampit, -jäykkyys ja -kipu)
• erilaisia autoimmuunisairauksia kuten I tyypin diabetes ja multippeliskleroosi
• postmenopausaalisia vaivoja (esimerkiksi varhaiset vaihdevuodet)
• ravinteiden imeytymishäiriöitä suolistossa.

Hyvä tietää

• D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini ja imeytyy siksi paremmin öljymäisessä muodossa. Ecoshin D3-vitamiini eli kolekalsiferoli on peräisin lampaanvillan lanoliinista, joka on liuotettu hyvänmakuiseen kookosöljyyn, oliiviöljyyn tai runsaasti omega-3 ja omega-6 -rasvahappoja sisältävään hamppuöljyyn. Viimeksi mainittu on kasvatettu puhtaassa virolaisessa luonnossa.
• Ecoshi D3-vitamiini on lasipipetillä varustetussa pullossa, jolla tarvittava määrä on helppo annostella.
• Tiesitkö, että aurinkovoiteen käyttö estää D-vitamiinin synteesin iholla.
• Mielenkiintoista on sekin, että ilman aurinkosuojaa iho tuottaa D-vitamiinia vain 15-20 minuutin ajan, jonka jälkeen iho alkaa ruskettua ja D-vitamiinin muodostuminen päättyy. Tänä aikana elimistöön imeytyy noin 15 20000 IU (375-500 mikrogrammaa) D-vitamiinia. D-vitamiinin normaali taso veressä on 150 -230 nmol/l riittävästi auringossa oleskellessa.
• Talvella etelän auringosta kotimaahan palatessa D-vitamiinin määrä veressä säilyy merkittäväna vain 3-4 viikkoa.

Miten tiedän kärsinkö on D-vitamiinin puutteesta?

Huom! D-vitamiinitason voi mittauttaa terveyskeskuksessa (lähetteellä) tai yksityisellä lääkäriasemalla.

D-vitamiinin suositeltu taso veressä on välillä 75 – 175 nmol/l. Taso tulisi säilyttää vuoden ympäri. Turun yliopiston seurantatutkimuksessa todettiin, että 38 % miehistä ja 34 % naisista poti D-vitamiinin puutosta (alle 50 nmol/l). Samankaltaisia tuloksia on saatu myös Virossa. Tarton yliopiston tutkijoiden mukaan virolaiset kärsivät D-vitamiininpuutoksesta kautta vuoden. D-vitamiinin puutosta esiintyi 29 prosentilla virolaisista, ja 80 prosentilla D-vitamiinin määrä seerumissa oli optimin alapuolella myös syksyllä.

Millä yksiköillä veren D-vitamiinitasoa mitataan?

D-vitamiininpitoisuuden mittari on nmol/l eli nanomoolia litraa kohti.
D-vitamiinitasot:
Alle 25 nmol/l – vaikea puutos
25-50 nmol/l – puutos
50–75 nmol/l – lievä puutos
75–100 nmol/l – normaali
100–175 nmol/l – optimitaso
Yli 250 nmol/l – yliannos

*D-vitamiinitasot teoksesta Vitamin D Revolution, Soram Khalsa, M.D.
*Tarton yliopiston ohjeistuksen mukaan vaaraton D-vitamiinin päiväannos pitkäaikaisessa käytössä on 10 000 IU eli 250 mikrogrammaa (µg).

Millaiset ovat D-vitamiinin saantisuositukset? *

Veren D- vitamiinipitoisuusSuositeltu päiväannos ja optimi syyskuusta toukokuuhunD-vitamiinin päiväannos yhteensä
80 nmol/l0 µg + 30 µg30 µg = 1200IU
70 nmol/l10 µg + 30 µg40 µg = 1600IU
60 nmol/l20 µg + 30 µg50 µg = 2000IU
50 nmol/l30 µg + 30 µg60 µg = 2400IU
40 nmol/l40 µg + 30 µg70 µg = 2800IU
30 nmol/l50 µg + 30 µg80 µg = 3200IU
20 nmol/l60 µg + 30 µg90 µg = 3600IU
10 nmol/l70 µg + 30 µg100µg = 4000IU

* Suomessa Valtion ravitsemusneuvottelukunnan määrittelemä D-vitamiinin vähimmäissaantisuositus on 10 µg/vrk sekä lapsille että aikuisille. Suurin hyväksyttävä päiväsaanti aikuiselle on 100 µg.

Mitä tarkoittavat D3-vitamiinilisien yksiköt IU, mcg tai µg?
Suomessa D-vitamiinin mittayksikkönä on yleisesti mikrogrammaa, µg tai mcg. Kansainvälinen yksikkö, KY tai IU (engl. international unit) on biologisten ja farmakologisten aineiden tehon määrityksessä käytettävä mittayksikkö.

Mikrogrammojen (µg, mcg) ja kansainvälisen yksikön (IU, KY) suhde:
1 mcg (või µg) D3-vitamiinia = 40 IU
Toisin sanoen 25 mikrogrammaa x 40 D3-vitamiinia = 1000 IU

Oliko tästä julkaisusta apua?

×

Ostoskori