Red Reishi (Ganoderma lucidum eli lakkakääpä), jota Kiinassa kutsutaan myös nimellä Ling Zhi, on tietojen mukaan jo tuhansia vuosia erittäin arvostettu ja pitkään vain kuninkaallisille saatavana ollut, ihmeellisesti terveyttä vahvistavasti vaikuttava sieni. Reishi-sieni on kotoisin Itä-Aasiasta ja perinteisen kiinalaisen lääkinnän mukaan se tunnetaan ”kasvien kuningattarena” ja ”kuolemattomuuden sienenä”. Reishi-sieni kasvaa korkealla vuoristossa vanhojen puiden rungoissa ja lähteiden rannalla, mutta se on ollut harvinainen ja lähes mahdoton löytää. Vuonna 1970 japanilaiset tiedemiehet keksivät kuitenkin menetelmän, miten Reishi-sientä viljellä. Nykyisin Reishi-sieni on laajalti saatavana ja sen tärkeimmät kasvatus- ja tuotantopaikat ovat Japani, Kiina ja useat muut Aasian maat sekä USA.

Luonnossa Reishi-sienilajeja on useita, kuten punainen, musta, sininen, valkoinen, keltainen ja liila, mutta punainen Reishi on osoittautunut kaikkein tehokkaimmaksi yleistä terveyttä, immuunijärjestelmää, useita kehon toimintoja ja elintärkeitä elimiä vahvistavaksi ja parantavaksi sieneksi.

Millaisia aineita Reishi-seinessä on?

Reishi-sienen itiöemässä on ei-välttämättömiä ja välttämättömiä aminohappoja, orgaanisia happoja, monityydyttämättömiä rasvahappoja, polysakkarideja, beetaglukaaneja, triterpenoideja, kumariineja, saponiineja, fytonsideja, vitamiineja (lähinnä – BЗ, B5, C ja D), flavonoideja, alkaloideja, samoin monenlaisia hiven- ja kivennäisaineita (germanium, kalsium, kalium, natrium, magnesium, rauta, mangaani, fosfori, sinkki, kupari, rikki, seleeni, hopea yms.). Reishi-sienen hoito- ja ennaltaehkäisyvaikutusten laaja kirjo johtuu lähinnä suuresta polysakkaridi-, triterpenoidi- ja germaniumpitoisuudesta. Reishi-sienen heltan alla olevissa huokosissa olevat polysakkaridit eli entsyymit vaikuttavat vereen, lisäävät veren valkosolujen määrää, joka puolestaan parantaa immuunijärjestelmän kykyä kamppailla sairauksia vastaan.

Millainen vaikutus Reishi-sienessä olevilla aineilla on ihmisen elimistölle?

Sienen sisältämät b-glukaanit nopeuttavat immuunijärjestelmän solujen kehitystä, pidentävät makrofagien, CTL-solujen (tunnistavat ja tappavat soluja, joiden pinnalla on vieraita peptidejä) ja NK-solujen eli luonnollisten tappajasolujen elinikää moninkertaisesti ja aktivoivat niitä siten, että syntyy korkea sytotoksinen aktiivisuus kaikkia atyyppisiä soluja vastaan. Sienen sisältämillä ergosterolilla on kasvaimiin suoraa heikentävää vaikutusta. Lisäksi on mainittu myös sienen ihmisen elimistölle ionisoivan säteilyn vaikutusta vähentävä ja maksan detoksifikaatiota edistävä vaikutus. Reishi on liitetty lähes kaikkiin elimiin. Kiinalaisen perinteisen lääkinnän mukaan Reishi liittyy sydämeen, maksaan ja keuhkoihin, tästä johtuvat sen käyttöaiheet.

Reishi-sienen hyödyllinen vaikutus:
– lisää kehon vastustuskykyä ja vahvistaa immuunijärjestelmää
– edistää kehon puhdistumista myrkyllisistä aineista
– parantaa yleistä terveyttä ja fyysistä voimaa

Tieteelliset tutkimukset ovat tuoneet esiin Reishin seuraavat elimistöä yleisesti vahvistavat hoitavat ominaisuudet:
• särkyä lievittävä vaikutus,
• allergianvastainen vaikutus,
• keuhkoputkentulehdusta välttävä vaikutus,
• tulehduksenvastainen vaikutus,
• antibakteerinen vaikutus (stafylokokin, streptokokin ja Bacillum pneumoniaen suhteen);
• vaikutus antioksidanttina,
• verenpaineen alentaja,
• luun haurastumisen jarruttaja,
• kolesterolitason alentaja.

Hyödyllinen unettomuuden yhteydessä, hermoille, aivoille ja ennaltaehkäisyyn

  • Reishi on erittäin hyvä unettomuuden yhteydessä, se antaa lisää energiaa, rauhoittaa mieltä, hermostuneisuutta ja tunne-elämän epävakautta
  • Hyvä aivojen vahvistamiseen, hyödyllinen stressaavien opintojen aikana, parantaa muistia, ja aivojen toimintaa, auttaa kuntouttamaan hermostoa
  • Kiinassa ganodermaa käytetään onkologian yhteydessä ennalta ehkäisyyn ja hoitoon
  • Reishi on hyvä kemoterapian yhteydessä, se auttaa ihmistä selviämään hoidosta paremmassa kunnossa ja vahvistaa immuunijärjestelmää

Red Reishi -sieni adaptogeenina

Nykyisin reishi-sienen ominaisuuksia on tutkittu monipuolisesti Japanin, USA:n, Ranskan ja Kanadan johtavissa lääketieteen laitoksissa. Japanissa Reishin kuiva uute on lisätty kasvainten vastaisten valmisteiden viralliseen luetteloon. Reishi on loistava adaptogeeni, joka parantaa kaikkien elimistön järjestelmien normaalia toimintaa.

Reishi pystyy vahvistamaan heikkoa, heikentämään vahvaa (ylitoimivaa) ja jättää muuttamatta elimistön immuunijärjestelmän normaalia reagointia, palauttaa hormonitasoa, osoittaa rauhoittavaa vaikutusta keskushermostolle, vähentää kipua, sillä on yskän ja yskösten vastainen vaikutus, se vahvistaa sydämen toimintaa ja säätelee hyytymistä, alentaa veren valtimopainetta, lisää epäspesifistä immuniteettia, toimii tehokkaasti onkologisten sairauksien ennalta ehkäisyssä. Sillä on vahvistava ominaisuus, suurelta osin aktivoi T- lymfosyyttien toimintaa, lisää leukosyyttien määrää ääreisverenkierrossa ja sillä on interferonin tapainen vaikutus.

HUOM! Reishi-sieni ei suoranaisesti paranna sairauksia, mutta se vahvistaa immuunijärjestelmää ja elimistö alkaa itse kamppailla. Itämaiden lääketieteessä ei niinkään keskitytä sairauksiin ja lääkkeiden keksimiseen kuten lännessä, vaan pikemminkin siihen, miten terveyttä vaalia, säilyttää ja vahvistaa, ja Red Reishi -sieni on juuri sellainen kasvi, jota käytetään lähinnä ennalta ehkäisyyn, jotta terveys olisi vahva ja emme sairastuisi.

Onko sienellä sivuvaikutuksia?

Kirjallisuuden mukaan Red Reishi -sieni on luokiteltu ”superior”-kasvien joukkoon. Superior-kasveista sanotaan, että niillä ei ole toksista vaikutusta, niitä voi käyttää suuria määriä, pitkän aikaa ja niillä ei ole sivuvaikutuksia. 2000 vuoden aikana ei ole vielä yhdessäkään saatavilla olevassa kirjallisessa lähteessä ja kliinisissä tutkimuksissa kerrottu sivuvaikutuksista.
Silti saattaa erittäin herkillä henkilöillä ilmetä käytössä alkuun joitakin vierotusoireita kuten lieviä ruoansulatuskanavan häiriöitä, ihon kutinaa, huimausta tai särkyä luissa. Se on myönteinen merkki siitä, että sieni vaikuttaa. Se kaikki on normaalia, kun otamme huomioon nykypäivän ravitsemustottumukset, kerääntyneet kuona-aineet ja myrkkyjen kertymisen elimistöön. Mainitut vierotusoireet tavallisesti katoavat Reishi-sienen jatkuvassa käytössä. Sienen käyttö yhdessä C-vitamiinin tai C-vitamiinia sisältävän ruoan kanssa vähentää sivuvaikutusten ilmenemistä.

Voiko Reishiä käyttää yhdessä muiden lääkkeiden kanssa?

Reishi on luonnollinen elintarvikelisä, jota voi käyttää yhdessä lääkkeiden kanssa, mutta joissakin tapauksissa, kuten siirrettyjen elinten ja autoimmuunisairauksien immunosuppressiiviseen hoitoon kirjoitettujen lääkkeiden yhteydessä tulee konsultoida pätevän terapeutin tai lääkärin kanssa. Lisätietoa löydät sivustolta: Pharmasave – Library: Reishi Mushroom.

Milloin tuloksia voi nähdä?

Tulokset voivat jokaisen henkilön osalta vaihdella. Hyötyä voi tavallisesti havaita 10-14 päivän käytön jälkeen. Jotkut saattavat tuntea yleistä hyvinvoinnin paranemista vasta kahden kuukauden käytön jälkeen. Tulos tulee jatkuvan käytön seurauksena.

Sopiiko Reishin käyttö kaikille ikäryhmille?

Reishi on terveellinen elintarvikelisä, joka sopii kaikille ikäryhmille. Silti tässäkin suositellaan konsultoimaan pätevän lääkärin tai terapeutin kanssa. Samoin siinä tapauksessa, että olet raskaana tai imetät.

Suositeltava käyttö: 1-3 kapselia päivässä

Käytetyt kirjalliset lähteet:
1. Guide to Reishi Mushrooms: http://www.reishi.com/what-is-reishi.htm
2. Guide to Reishi Mushrooms: http://www.reishi.com/FAQ.htm#15
3. Ancient Botanicals: http://ancientbotanicals.com/3-of-the-most-powerful-herbal-medicines-youve-never-heard-of/
4. Mountain Rose Herbs: https://www.mountainroseherbs.com/products/reishi-mushrooms/profile

 

 

Oliko tästä julkaisusta apua?

×

Ostoskori