Ceyloninmoringa (Moringa oleifera) on lehtipuu, jota on arvostettu jo tuhansia vuosia sen parantavien ominaisuuksien vuoksi. Kausivihanta puu on kotoisin Intian luoteisosasta Himalajan etelärinteiltä. Intian lisäksi sitä on viljelty muun muassa Afrikassa, Meksikossa, Latinalaisessa Amerikassa, Etelä-Amerikan pohjoisosissa ja Filippiineillä. Erikoisen makunsa, vaikutustensa ja ulkonäkönsä vuoksi kasvi on saanut monia nimiä kuten piparjuuripuu, rumpukapulapuu (Drumstick tree) ja Ben oil tree. Moringasta on aikaa myöten opittu käyttämään kaikkia kasvin osia niin ruuanlaitossa kuin kansanparannuksessa.

Ceyloninmoringa antaa elinvoimaa ja energiaa, ja sitä käytetään ennalta ehkäisevänä ja hoitavana lääkekasvina. Se on myös virkistävä, luonnollinen ja kemikaaliton masennuslääke nykypäivän kiireisen ja stressaavan elämän keskellä. Kansanlääkinnässä käytetään moringan kuorta, juuria, lehtiä, kukkia, siemeniä, öljyä ja mahlaa. Hedelmillä ja puun eri osilla on hoidettu lukuisia vaivoja kuten reumaa, epilepsiaa, sydänsairauksia, verenpaineen häiriöitä, ruoansulatusvaivoja, ihotulehduksia, kuumetta ja päänsärkyä.

Moringa ehkäisee tulehduksia, vähentää ryppyjä, parantaa hiustenkasvua, vahvistaa immuniteettia, nostaa energiatasoa, hillitsee ruokahalua, alentaa stressitasoa, lievittää virtsatietulehduksia, parantaa näkemistä, puhdistaa organismia, auttaa ummetukseen, ehkäisee lois- ja sienitauteja, normalisoi verensokeria, parantaa haavoja, toimii antioksidanttina, lisää mentaalista läsnäoloa, parantaa ruuansulatusta, stimuloi libidoa.

 

Juuria käytetään kansanlääkinnässä myös keinona lisätä virtsaneritystä. Siemenistä ovat etsitty apua ummetukseen ja loisten torjuntaan. Kasvi hillitsee voimakkaasti tulehduksia ja mikrobien kasvua. Myös ayurveda-lääketieteessä moringaa on arvostettu ja siitä saatuja tuotteita on suositeltu yli 300 taudin ehkäisyyn ja hoitoon.

Moringassa on runsaasti antioksidantteja, kuituja ja bioaktiivisia yhdisteitä, jotka säätelevät, aktivoivat ja nopeuttavat kehon aineenvaihduntaa. Antioksidanttien ohella moringan lehdet sisältävät runsaasti mineraaleja ja aminohappoja. Moringaa on alettu kutsua ihmepuuksi juuri sen moninaisten käyttömahdollisuuksien, korkean ravinnepitoisuuden ja hoitavien ominaisuuksien takia. Sitä voi lisätä kuumentamatta kaikkiin ruokiin ja juomiin niiden ravintoarvon parantamiseksi.

 

Oliko tästä julkaisusta apua?

×

Ostoskori