Mitä ovat entsyymit ja mitkä ovat niiden tehtävät?

Entsyymit ovat proteiineja, jotka osallistuvat elimistön kemiallisiin reaktioihin nopeuttaen ja laukaisten niitä. Entsyymejä on kehossa noin 5000.

Erityyppiset entsyymit hoitavat kukin omaa tehtäväänsä, esimerkiksi:

• amylaasi hajottaa hiilihydraatteja suuontelossa, jossa tärkkelys muuntuu glukoosiksi
• proteaasi pilkkoo proteiineja peptideiksi ja aminohapoiksi, ja sillä on tulehduksia lievittävä vaikutus
• laktaasi on kasviperäinen entsyymi, joka pilkkoo maidon sokerin eli laktoosin glukoosiksi ja galaktoosiksi
• lipaasi on haiman tuottama entsyymi, joka pilkkoo rasvoja rasvahapoiksi ja glyseriiniksi
• papaiini ja bromelaiini ovat trooppisista hedelmistä (papaija ja ananas) saatuja proteolyyttisiä entsyymejä, jotka hajottavat proteiineja peptideiksi ja aminohapoiksi, joita taas solut tarvitsevat omaan toimintaansa.

Mistä entsyymejä saa?

Paljon elintärkeitä entsyymejä löytyy tuoreesta kasviperäisestä ruuasta kuten hedelmistä, vihreistä kasveista, iduista, pähkinöistä, luonnollisesta viinistä ja hapatetuista tuotteista.

Miksi entsyymit ovat tärkeitä?

Entsyymeistä riippuu muun muassa sydämen toiminta, hengitys, ajattelu, elimistön puhdistuminen ja normaali paino. Ilman entsyymejä ruoansulatus ei imeytä ravintoaineita vaikka ruokavalio olisi kuinka järkevä tahansa. Ilman entsyymejä ravinteet eivät pääse vereen, soluihin tai kudoksiin ja jos entsyymit lakkaavat toimimasta, me kuolemme.
Entsyymejä saamme ruuasta ja elimistömme tuottaa entsyymejä myös itse. Eniten entsyymejä syntyy syljenerityksessä, seuraavaksi tärkeimpiä ovat haima ja suoliston mikrofloora eli lähinnä maitohappobakteerit. Entsyymit tarvisevat toimiakseen vitamiineja ja kivennäisaineita, erityisesti rautaa, jodia, kalsiumia, magnesiumia, mangaania, kuparia, natriumia, seleeniä, kromia, sinkkiä ja fosforia sekä proteiinia.

Mistä entsyyminpuutos johtuu?

Vääränlaiset elintavat, kuten tupakointi, liiallinen alkoholin käyttö, ylensyönti, epäterveellinen tai köyhä ruokavalio, liikunnan puute ja vähäinen puhtaan juomaveden saanti tuhoavat elimistölle elintärkeitä entsyymejä. Lisäksi stressi, kielteiset tunteet ja lääkkeet vaikuttavat entsyymien määrään.
Ruokakauppojen valmisruuat eivät sisällä entsyymejä. Niitä voi pitää ns. “kuolleena” ruokana, joka ei ravitse kehoa. Entsyymit tuhoutuvat kuumennettaessa jo 48 asteessa. Jos ihminen menettää ruokahalunsa, se on merkki siitä, että elimistössä ei ole riittävästi ruoansulatusentsyymejä. Entsyymit ovat aktiivisimmillaan 36-40 asteen lämpötilassa. Lämpötilan nousu 0,5 asteella lisää niiden aktiivisuutta 35 %. Todennäköisesti kuume auttaa elimistöä aktivoimaan entsyymejä sairauden aikana.

Mitä entsyymipuutoksesta seuraa?

Entsyymien vähäisyys, niiden riittämätön aktiivisuus tai suoliston mikrobiston häiriöt aiheuttavan sen, että elimistö ei saa ruuasta tarvittavaa määrää ravinteita normaalien elintoimintojen takaamiseksi. Siksi entsyymien puute voi johtaa sairastumiseen tai elimistön uudistumis- ja parantumisprosessien pysähtymiseen.

Miksi ja milloin entsyymilisiä kannattaa ottaa?

• ruoansulatusentsyymien tukemiseksi ja entsyyminpuutoksen lievittämiseksi
• jos ruoka koostuu pääasiassa käsitellyistä ja kuumennetuista elintarvikkeista
• ruokayliherkkyyksien, kuten on laktoosi- tai gluteeni-intoleranssin lievittämiseen
• tuoreen ja monipuolisen ravinnon puuttuessa
• suolistosairauksissa, joissa elimistö ei enää pysty hajottamaan ja käyttämään ravinteita
• kroonisissa väsymys- ja uupumustiloissa, sillä stressi tuhoaa entsyymejä
• ikääntyessä, kun suolisto ei enää pysty tuottamaan riittävää määrää entsyymejä

Millaisten (ongelmien) sairauksien ennaltaehkäisemiseen entsyymejä on syytä käyttää?

Jos elimistö ei saa riittävästi ravinteita käyttöönsä, voi seurauksena olla erilaisia sairauksia. Esimerkiksi suoliston dysbioosi voi olla syy taudin kehittymiseen yhdeksässä tapauksessa kymmenestä. Dysbioosissa hyödyllisten ja haitallisten bakteerien suhde on epätasapainossa, jolloin elimistö jää vaille hyödyllisiä ravintoaineita ja niiden vaikutuksia. Tästä puutostilasta voi seurata se, että suolisto joutuu patogeenisen ja sairauksia aiheuttavan mikrobiston hyökkäyksen kohteeksi.

Pitkäaikainen dysbioosi voi aiheuttaa:

• laktoosi-intoleranssia
• kohdun verenvuotoa
• myoomien muodostumista
• munasarjojen toimintahäiriöitä
• ruoka-aineallergioita
• kroonista väsymystä
• lihavuutta
• virtsa- ja sukupuolielinten tulehduksia
• munuais- ja virtsakiviä
• erilaisia iho-, maksa-, munuais-, vatsa- ja suolistosairauksia
• herpestä, nielutulehduksia, keuhkoputkentulehdusta, astmaa, anemiaa, diabetesta, niveltulehduksia, osteoporoosia, valtimotautia ja verenpainetautia
• ennenaikaista vanhenemista
• MS-tautia
• masennusta
• syöpäsairauksia

entsyym

Entsyymien käyttö

Entsyymejä tulisi nauttia jokaisella aterialla, jotta elimistö saisi myös mineraaleja, vitamiineja ja proteiineja. On hyödyllistä nauttia lisäksi probiootteja, jotka tukevat ruoansulatuskanavan prosesseja ja ravinteiden imeytymistä suolistossa.

https://ecosh.fi/tuote/ecozym-q10-ruoansulatusentsyymit/

Katso tuote EcoBiotic (probiootit)