Voisiko hiivasieni (Candida albicans) olla vaivojesi aiheuttaja?

Candida albicans eli sammashiiva on Candida-sukuun kuuluva hiivasieni, joka hyvin yleisesti aiheuttaa erilaisia infektioita ja terveysongelmia hilseestä vuotavaan suoleen ja masennukseen. Lääkärien on joskus vaikeaa diagnosoida vaivaa, sillä hiivatulehduksen oireet muistuttavat tavallisten virussairauksien oireita. Tietämättömyys taudin vakavuudesta ja hoidon lykkääminen vahingoittavat terveyttä joka päivä lisää. Artikkelista löydät hiivatulehduksen oireet, syyt ja keinot, miten hiivasienestä pääsee eroon, miten estää hiivan kasvua elimistössä sekä millaiset ruuat, kasvit ja ravintolisät tukevat torjuntaa. Hiivasientä esiintyminen ruoansulatuskanavassa on elimistölle sinänsä jopa välttämätöntä. Normaalisti toimivassa suolessa hiivan määrää auttavat tasapainottamaan hyödylliset maitohappobakteerit. Kun hiiva alkaa lisääntyä kehossa hallitsemattomasti, se voi läpäistä suolen seinämän ja kulkeutua kehon eri osiin, kuten suuhun, ruokatorveen, suolistoon, ihoon, kynsiin ja sukuelimiin. Päästessään verenkiertoon hiivasieni voi edetä sydämeen, aivoihin, vereen, silmiin ja luihin sekä aiheuttaa vakavia terveysongelmia.

Mitkä ovat hiivatulehduksen oireet?

Candida albicans -hiivasienen aiheuttamia tyypillisiä oireita (1):

Tulehdus suussa tai kielessä (sammas): tavanomaisia oireita ovat valkea peite kielellä ja halkeilleet suunurkat
Ihon ja kynsien sienitaudit: ihotaipeiden, kynsien, varpaan- ja sormenvälien sieni-infektiot, päänahan hilse.
Emättimen hiivatulehdus eli valkovuoto on yleinen vaiva aikuisilla naisilla: oireina intiimialueen
kutina, kipu, polttava tunne, ulkoisten sukupuolielinten punoitus, häpyhuulten lievä turvotus, valkoiset paakut vuodossa, kipu virtsatessa
Balaniitti eli esinahan tulehdus: hiiva voi miehillä aiheuttaa terskan pään tulehduksen, joka ilmenee polttavana kipuna ja kutinana punoittavassa esinahassa
Krooninen nuha, allergiat, korvatulehdukset, kurkkukipu: alituiseen vuotava nenä, yskä, aivastelu, korvatulehdus (kutiavat korvat), kausiallergiat ja flunssan kaltaiset oireet sekä
selittämätön kurkkukipu voivat olla oireita hiivataudista.
Krooninen väsymys ja energian puute: jatkuva väsymys tai uupumus, johon usein liittyy muita oireita kuten päänsärkyä, muisti- ja unihäiriöitä, keskittymisvaikeuksia
Ruoansulatushäiriöt: jatkuva turvotus, kaasunmuodostus, ummetus tai ripuli, peräaukon kutina, kosteus ja kirvely sekä vatsakrampit
Tokkuraisuus: krooninen väsymys, huimaus, keskittymisvaikeudet, koordinaatiohäiriöt ja muistihäiriöt
Hormonaalinen epätasapaino: on yksi monista hiivasienen oireista ja se voi aiheuttaa varhaiset vaihdevuodet, PMS-oireita, matalan libidon, migreeniä, endometrioosia,
mielialan vaihteluita ja hankaloittaa laihtumista
Makeanhimo: hiivasienen ravintoa ovat sokeri ja hiiva, mikä voi lisätä makeanhimoa

Jos tunnistat kolme tai useampia edellä mainituista oireista, sinulla voi olla hiiva-infektio ja saatat tarvita lääkärin apua ja hoitoa hiivasieneen.

Mikä voi aiheuttaa hiivasienen liikakasvua?

• sokeri (2)
• hiiva
• viljat
• antibiootit (3) ja antibioottiresistenssi (4), (5)
• säteily
• ehkäisypillerit (6)
• lääkkeet, esimerkiksi suun kautta otettavat kortikosteroidit (7)
• heikentynyt immuunijärjestelmä, esim. diabetes (8)
• alkoholi
• kahvi
• kosteus
• stressi (9)

Miten saada hiiva hallintaan? Hiivan kotihoito

Ravinto

Hiivasienen ehkäisyyn liittyviä ruokavaliosuosituksia löytyy seinästä seinään, ja yksittäisen henkilön hoito-ohjeet vaihtelevat ongelman vakavuuden, keston, ympäristötekijöiden, stressitason ja immuunijärjestelmän tilan mukaan.

Ruoat, joista luovutaan

Hiivan torjumiseksi on välttämätöntä jättää ruokavaliosta sokeria, hiivaa, viljaa ja maitotuotteita sisältävät elintarvikkeet. Alkoholista, kahvista ja kofeiinista on luovuttava kokonaan. Hiivan hoidossa on myös otettava huomioon, että kaikista sokereista luopuminen yhtäkkiä voi lisätä hiivaa hoidon alussa. Hiivan kesyttäminen elimistössä vaatii johdonmukaisuutta, asteittaista siirtymistä uuteen ruokavalioon ja kärsivällisyyttä riittävän pitkäksi hoitoajaksi.

Hiivan liian tehokas torjunta voi aiheuttaa voimakkaita ja epämiellyttäviä sivuvaikutuksia. Jos Candida-sientä yritetään tainnuttaa suurilla annoksilla tai muuttamalla ruokavaliota liian nopeasti seurauksena voi olla paranemiskriisi (tunnetaan myös Herxheimer-reaktiona) ja oireina esimerkiksi pahoinvointia, päänsärkyä, väsymystä, huimausta, rauhastulehduksia, turvotusta, kaasunmuodostusta, ummetusta tai ripulia, lisääntynyttä nivel- ja lihaskipua, kohonnutta sykettä, kylmäherkkyyttä raajoissa, kutinaa iholla, ihottumaa, hikoilua, kuumetta, ihon halkeilua, toistuvia emättimen, eturauhasen ja poskiontelon tulehduksia (nenän sivuontelotulehdus), vastustamatonta makeanhimoa, rauhattomuutta, hermostuneisuutta ja mielialan heilahtelua.

Sokeripitoisia elintarvikkeita ovat myös hunaja ja makeat hedelmät kuten banaanit, mangot, melonit, kiivit, päärynät, makeat omenat ja jopa monet vihannekset kuten porkkanat, bataatit, nauris ja maa-artisokka. On hyvä poistaa ruokalistalta myös erittäin hiilihydraattipitoiset palkokasvit kuten kikherneet ja herneet.

Puolivalmisteet, monet valmisateriat ja paistetut ruoat sisältävät usein haitallisia rasvoja (transrasvoja), jotka vaikeuttavat ruuansulatusta ja joilla on tulehduksellinen vaikutus. Viljaproteiini ja gluteeni eivät sovi ruokavalioon hiivaa vastaan taisteltaessa. Vehnä, ruis, ohra, kaura, riisi, hirssi, kvinoa ja tattari on jätettävä menusta. Sieni-itiöitä mahdollisesti sisältäviä maapähkinöitä, hasselpähkinöitä ja pistaasipähkinöitä tulisi välttää. Maailmassa on kaksi candida-ruokavalioon liittyvää koulukuntaa, radikaali ja vähemmän radikaali. Radikaalit ehdottavat, että lautaselta jätetään pois kaikki sokeria ja tärkkelystä sisältävät hedelmät, vihannekset ja palkokasvit, mutta maltillisemmat sallivat tärkkelyspitoisten vihannesten käytön.

Esimerkiksi kiinalaisessa lääketieteessä hiivatulehduksen hoito edellyttää pernan tukemista taudin poistamiseksi kehosta. Tärkeimmät hiilihydraattilähteet tähän tarkoitukseen ovat lämpimät syksyiset vihannekset kuten bataatit, nauris, jamssi, herneet, mungopavut, linssit, vihreät pavut, adzukipavut, porkkanat, punajuuret, kurpitsa, muskottipähkinä ja kesäkurpitsa, joiden pitäisi myös tyydyttää makean tarve hiivan hoidossa. Radikaalit koulukunnat kieltävät kaikki mainitut vihannekset hoidon aikana.

Ruoat, joita suositaan

Sallittua ja suositeltua ruokaa ovat elintarvikkeet, jotka sisältävät probiootteja (esimerkiksi maitohappobakteereita). Sopivia vihanneksia ovat kesäkurpitsa, tomaatti, kurkku, happamat marjat ja omenat pieninä määrinä. Lautaselle käy raakakaakao, kookosmaito, kirnupiimä tai pellavansiemenet jauhettuna, keitettynä tai liotettuna (ei saa syödä kokonaisina) sekä kookos-, hamppu- ja siemenjauhot. Samoin kala, munat ja liha (sianlihaa lukuun ottamatta).

Proteiinitarve lisääntyy candida-ruokavalion ja hoidon aikana. Myös rasvat ovat tärkeitä, esimerkiksi omega-3 (lohi, taimen, silakka jne). Kuitukin on tärkeää. Sallittuja ovat kaikki lehtivihannekset ja salaatit, viljaton leipä, kuten kesäkurpitsaleipä, mausteet ja yrtit, kuten cayennepippuri, korianteri, kaneli, neilikka, kurkuma, musta kumina, kardemumma, timjami, persilja, tilli, rosmariini, salvia, basilika, oregano, melissa ja muut. Sitruuna, limetti, oliivit, sellerin juuri ja varsi. Välimeren ruokavalio – salaatit, oliiviöljy, kala ja äyriäiset – soveltuu hyvin hiivasienen hallintaan.

Stressin hoito

Hiivatasapainon palauttamiseksi on lisäksi välttämätöntä käsitellä omien tapojen muuttamista ja ottaa huomioon henkinen puoli. Varaa itsellesi aikaa levätä, rentoutua, olla enemmän luonnossa ja ulkona sekä tehdä enemmän asioita, jotka tuottavat iloa. Riittävä uni on fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin kannalta tärkeässä asemassa. Levänneenä keholla on enemmän voimaa parantumiseen ja energiaa sairauksista toipumiseen. Rentouttavat hieronnat, kevyt liikunta, jooga, luova toiminta, mielenrauhaharjoitukset ja meditaatio auttavat myös lievittämään stressiä. Stressin lievitystä voidaan tukea sopivilla lisäravinteilla. Ecoshilla on tarkoitukseen tuote nimeltä Mielenrauha.

Mitä ravintolisiä tulisi käyttää hoidon aikana?

Koska hiiva on osa suoliston normaalia mikroflooraa, tavoitteena ei ole poistaa hiivaa kokonaan, vaan vähentää sen kasvua ja palauttaa suoliston normaali tila.

Karvaat ja katkerat kasvit

Karvaat ja katkerat kasvit auttavat estämään hiivan kasvua. Tunnetuimmat hiivaa torjuvat kasvit ovat oregano e. mäkimeirami (10), valkosipuli (11), mustajalopähkinän lehdet, perunkynsiliaani, timjami, jousisoihtupuun (lapacho) kuori jne.

Kapryylihappo

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kapryylihappo auttaa ehkäisemään candidan ja muiden haitallisten sienien kasvua ohut- ja paksusuolessa ja ylläpitämään suoliston normaalia mikroflooraa. (12)

Ruoansulatusentsyymit

Kun hiiva on vallannut ohutsuolen ja erityisesti sen ensimmäisen osan, pohjukaissuolen, jossa ruoansulatusentsyymit erittyvät ja ravinteet hajoavat, ohutsuoli ei kykene hoitamaan tehtäväänsä kunnolla ja ruoka jää kanavaan sulamattomana aiheuttaen tulehduksia, ruoka-allergioita, ihosairauksia jne.

Siksi ruoansulatusentsyymit voivat olla suureksi avuksi. Entsyymejä tarvitaan, kun syömisestä aiheutuu terveysongelmia kuten ummetusta, ripulia, kaasua, turvotusta, närästystä, kramppeja, hyperaktiivisuutta, levottomuutta, unihäiriöitä, haavaumia, päänsärkyä, kausiallergioita, ihottumaa, aknea, lihomista ja kroonista väsymystä. Entsyymit, erityisesti sellulaasi, auttavat myös läpäisemään hiivasienen kalvon, jolloin karvaat kasvit ja muut sientä ehkäisevät aineet voivat hoitaa tehtävänsä paremmin.

Probiootit

Suoliston terveen mikroflooran palauttamiseksi sen seinämät tulee kattaa uudelleen hyödyllisillä maitohappobakteereilla. Juuri probiootit pitävät hiivasienen kurissa ja luovat suolistoon hyvän mikrobiomin (13).

Ecoshilta on saatavana 12 probioottikantaa sisältävä tuote Ecobiotic.

Kasvit, jotka puhdistavat ja tukevat maksaa ja suolistoa

Hiivasienen torjunnassa on tärkeää tukea maksaa kasveilla, jotka auttavat myös puhdistusprosessissa. Sellaisia ovat muun muassa voikukka, takiaisenjuuri ja aluna. Levät, kuten spirulina ja Atlantin punalevä, auttavat poistamaan raskasmetalleja kehosta. Kuidut, kuten psyllium ja pellavansiemenet, imevät ja poistavat suolistosta jäämiä ja toksiineja. Ecoshin Detox kehonpuhdistus tuote tukee maksan toimintaa ja poistaa raskasmetalleja.

CANDIDA-RUOKAVALIO + ZEN-DIDA

Ecosh on tuonut markkinoille uuden tuotteen nimeltä Zen-Dida, joka sisältää kaikkia tunnetuimpia hiivasientä torjuvia kasveja ja aineita. Sellaisia ovat kapryylihappo ja erilaiset kasvit, esimerkiksi oregano, lapachonkuoriuute, mustajalopähkinä, timjami, bakteereista bacillus subtilis ja entsyymeistä amylaasi, proteaasi, laktaasi, lipaasi ja sellulaasi. Ennen kuin aloitat hiivan tasapainotuksen Zen-Didan avulla, noudata 4-6 viikkoa candida-ruokavaliota. Jätä aiemmin mainitut epäsopivat elintarvikkeet vähitellen pois listalta ja lisää valikoimaan candida-ruokavalioon sopivia elintarvikkeita. Aloita 4-6 viikon dieetin jälkeen 3-4 viikon Zen-Dida-kuuri ja jatka sen jälkeen candida-ruokavaliolla.

Oliko tästä julkaisusta apua?

×

Ostoskori